DOLAR
32,58 +0.05
EURO
35,00 +0.43
ALTIN
2.422,86 -0.01
BIST
9.722 +0.80
BITCOIN
64.489 -3.43
12

Kovid-19'a karşı güçlü silah: UYKU

Uzmanlar, Kovid-19 aşısının daha fazla etkili olabilmesi için uykunun önemli olduğunu belirtti.

SAĞLIK 14.11.2020, 13:38
Kovid-19'a karşı güçlü silah: UYKU

Bilimsel araştırmalara göre, grip, soğuk algınlığı ve türlü enfeksiyona karşı korunabilmek adına uykunun önemli bir faktör olduğu vurgulanıyor.

Kovid-19 aşısının etkili olabilmesi için insanın ihtiyacı kadar olan uykuyu alabilmesi gerekiyor. 2002'de yapılan bir araştırmada 8 saat uyuyan kişiler ile 4 saat uyuyan kişiler arasında yapılan antikor testinde 8 saat uyuyan kişilerin neredeyse 2 kat daha fazla antikor ürettiği gözlemleniyor.

Sağlık çalışanları haftada neredeyse 80 saate kadar varan çalışma süreleri içinde pandemiyle mücadele ediyor. Sağlık çalışanları içinde uyku etkili bir silah olabilir. Bir doz aşının etkisini arttırabilmek için önceki gecelerde dinlenmeleri gerekebilir. Uzmanlar, koronavirüs ile mücadelede her yola başvurmanın gerekliliğini ifade diyor.

Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi'nde psikonöroimmünolog Monika Haack, "Uykuyu yeterince almanın, her türlü enfeksiyonu önlemeye veya savaşmaya yardımcı olabileceğine dair birçok kanıtımız var. Düzgün uyku kaç kişinin ölümünü önleyebilir veya semptomların şiddetini ne kadar azaltır? Bunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var." dedi.

Yalnızca pandemi ile mücadelede değil aynı zamanda başka hastalıkların etkili olmasının sebepleri arasında da uykusuzluk yer alıyor. Tip2 diyabet, kardiyovasküler hatalıklar, demans ve depresyon problemi riskinin artmasına neden oluyor. 

Davranışsal Biyoloji Bölümü başkanı Vincent Capaldi, “Uykusuz kaldığınızda kendinizi korumaya gelince, kendinizi hata yapma riskinin artmasıyla karşı karşıya bırakıyorsunuz" diye ifade ediyor.

Sosyal eşitsizlikler

Düşük gelire sahip kişiler genelde birden fazla işte veya vardiya sisteminde çalışabiliyor. Bunlar göz önüne alındığında her birey yeterince uykusunu alamıyor ve bu büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

San Fransisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden psikonöroimmünolog Aric Prather, "İnsanların ihtiyaç duydukları uykuyu alabilme olanağı, gerçekten bir sosyal adalet sorunu" ifadelerini kullanıyor:

Uzmanlar, salgın sırasında en az 7 saat uyunması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10

Gelişmelerden Haberdar Olun

@