DOLAR
32,52 -0.09
EURO
34,79 -0.22
ALTIN
2.420,18 -0.41
BIST
9.747 +1.06
BITCOIN
66.000 -0.55
12

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Aşı geliştirme adaylarından biriyiz"

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Aşı Bilimi Konferansı'nda aşı çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

GÜNLÜK MEVZULAR 19.11.2020, 17:29
TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Aşı geliştirme adaylarından biriyiz"

3. Uluslararası Aşı Bilimi Webinarı'na katılan Tubitak Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Koronavirüs aşısını geliştirmede Türkiye'nin aday ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Aşı çalışmalarına dair konuşan Mandal, bilim insanlarının aşıyı bulma adına büyük efor sarf ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, şöyle konuştu:

"Bu dönem, tüm insan kaynakları ve disiplinlerimizle bu sürecin içindeyiz. 49 farklı kuruluşta görev yapan 436 araştırmacı şu an bu ülke ve insanlık için aşı geliştirmek amacıyla çalışıyorlar. Kovid noktasında belki ilk aşıyı bulan biz olmayacağız ama en verimli aşıyı bulma noktasında biz ülke olarak adayız. Bu konuda hocalarımıza güveniyoruz."

Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında 17 projenin yürütüldüğünü de belirten Mandal, "Aşı kapsamında değerlendirirsek 8 aşı çalışması var. Bunların 4'ü klinik faz çalışması aşamasında. Ülkemiz her bir aşamayı bu esnada öğreniyor. Diğer 4 aşımız da yakın zamanda hayvan deneylerini tamamlama aşamasına gelecek. Bu gerçekten ülke için bir başarıdır." dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise üniversite olarak aşı faaliyetleri konusunda uzun yıllardır çalışma yaptıklarını söyledi.

TÜBİTAK'ın oluşturduğu platformda da bölgedeki akademisyenlerle Kovid-19’a karşı DNA aşısı geliştirme çabası içinde olduklarını belirten Budak, "Yerli ve milli aşı bizim için çok önemli. Bunu Türk bilim adamlarının yapabileceğine de inanıyoruz. Devletimiz, Bakanlığımız, başta Cumhurbaşkanımız, TÜBİTAK ve YÖK başkanlarımız bu konuya özel önem veriyorlar. Türk bilim adamları bu aşı geliştirme çalışmasına uzun vadeli bakmalı diye düşünüyorum" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz Kovid-19'un tehlikeli bir hastalık olduğunu belirterek 57 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını ifade etti.

Gürüz "Ege Üniversitesi hızlı Kovid-19 DNA aşısı geliştirmek için yola çıkan ekibin bir parçası olarak ticari kaygıdan uzak, sadece bilimsel kriterleri karşılayan en iyi aşıların Türk bilim insanlarınca üretileceğine inancım tamdır. Bu süreçte başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bize katkı koyan herkese teşekkür ederim." dedi.h

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10

Gelişmelerden Haberdar Olun

@