DOLAR
32,59 +0.09
EURO
34,99 +0.37
ALTIN
2.422,72 -0.02
BIST
9.722 0.00
BITCOIN
64.368 -3.78
12

Sosyal medyanın ruh sağlığına etkisi

Sosyal Medya kullanımı ruh halimizi nasıl etkiliyor?

GÜNLÜK MEVZULAR 19.11.2020, 18:18
Sosyal medyanın ruh sağlığına etkisi

Verilere göre dünya nüfusunun yaklaşık% 40'ı olan üç milyar insan çevrimiçi sosyal medyayı kullanıyor. Biz bu platformlara paylaşmak, beğenmek, tweet atmak ve güncelleme yapmak için her gün ortalama iki saat harcıyoruz . Bu, yaklaşık yarım milyon tweet'e ve her dakika paylaşılan Snapchat fotoğrafına denk geliyor.

Sosyal medyanın hayatımızda bu kadar büyük bir rol oynamasıyla, zamanımızın yanı sıra ruh sağlığımızdan fedakarlık ediyor muyuz?

Stres

İnsanlar, müşteri hizmetlerinden politikaya kadar her şeyi duyurmak için sosyal medyayı kullanıyor, ancak bunun dezavantajı var. 2015'te, Washington DC'de bulunan Pew Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, sosyal medyanın rahatlattığından daha fazla strese neden olup olmadığını bulmaya çalıştı.

1.800 kişinin katıldığı ankette , kadınlar erkeklerden daha stresli olduklarını bildirdi.  Ancak Twitter aynı zamanda bir başa çıkma mekanizması olarak hareket etti ve kadınlar ne kadar çok sosyal medya kullanırsa o kadar az stresli olduğu tespit edildi. Araştırmacıların sosyal medya ile daha mesafeli bir ilişkisi olduğunu söylediği erkekler için aynı etki bulunmadı. Genel olarak, araştırmacılar sosyal medya kullanımının “mütevazı derecede düşük stres seviyeleri” ile bağlantılı olduğu sonucuna vardılar.

Ruh Hali

2014 yılında, Avusturya'daki araştırmacılar , katılımcıların Facebook'u 20 dakika kullandıktan sonra, internete yeni girenlere kıyasla daha düşük bir ruh hali bildirdiklerini buldular. Çalışma, insanların bunu zaman kaybı olarak gördükleri için böyle hissettiğini öne sürdü.

2009 ve 2012 yılları arasında 100 milyondan fazla Facebook kullanıcısının bir milyardan fazla durum güncellemesinin duygusal içeriğini değerlendiren California Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, iyi veya kötü bir ruh hali üzerinden atılmış paylaşım sosyal medyadaki insanlar arasında da yayılabilir .

Kaygı

Bilgisayarlar ve İnsan Davranışı dergisinde yayınlanan bir araştırma , yedi veya daha fazla sosyal medya platformu kullandığını bildiren kişilerin, 0-2 platformları kullananlara göre yüksek düzeyde genel anksiyete belirtilerine sahip olma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Bununla birlikte, sosyal medyanın kaygıya neden olup olmadığı ve nasıl olduğu belirsizdir. Araştırmacılar daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna vardılar.

Depresyon

Bazı araştırmalar depresyon ve sosyal medya kullanımı arasında bir bağlantı bulmuş olsa da, sosyal medyanın aslında depresyonu iyi yönde etkilediğine yönelik araştırmalar da mevcut.

700'den fazla öğrencinin katıldığı iki çalışma , düşük ruh hali, değersizlik ve umutsuzluk duyguları gibi depresif belirtilerin çevrimiçi etkileşimlerin kalitesiyle bağlantılı olduğunu buldu. Araştırmacılar, daha olumsuz gönderilere denk gelenler arasında daha yüksek depresif belirtiler buldular.

2016 yılında 1.700 kişiyle yapılan benzer bir araştırmada , en çok sosyal medya platformunu kullanan kişiler arasında üç kat depresyon ve anksiyete riski buldu. Bunun nedenlerinin arasında siber zorbalık, diğer insanların hayatlarına çarpık bir görüşe sahip olmak ve sosyal medyada harcanan zamanın boşa gittiğini hissetmek olduğunu öne sürdüler.

Uyku

İnsanlar akşamlarını karanlıkta geçirirlerdi, ama şimdi tüm gün ve gece yapay ışıklarla çevriliyiz. Araştırmalar, bunun vücudun uykuyu kolaylaştıran melatonin hormonu üretimini engelleyebileceğini buldu ve akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar ekranları tarafından yayılan mavi ışığın uyku kalitesini etkilediği belirtildi. Başka bir deyişle, Facebook ve Twitter'a bakarak geceleri yastığa uzanırsanız, huzursuz uykuya yönelirsiniz.

Geçen yıl, Pittsburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, 18-30 yaşları arasındaki 1.700 kişiye sosyal medya ve uyku alışkanlıkları hakkında sorular sordu . Uyku bozuklukları ile telefonlar arasında bir bağlantı buldular.. Araştırmacılar, sosyal medya sitelerinde geçirilen zamandan ziyade ne sıklıkta oturum açtıklarının, uyku kalitesinin düşmesinde etken olduğunu ifade etti.

Ancak sosyal medyanın rahatsız uykuya neden olup olmadığını veya uykuyu bozanların sosyal medyada daha fazla vakit geçirip geçirmediğini netleştiremediler.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10

Gelişmelerden Haberdar Olun

@