DOLAR
32,38 +0.15
EURO
35,02 -0.27
ALTIN
2.321,63 +0.05
BIST
9.080 +3.10
BITCOIN
70.870 +2.23
12

Pınar Gültekin davası ertelendi

Türkiye'nin gündeminde uzun zamandır ağırlığını hissettiren Muğla'da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyip, yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan´ın yargılandığı davanın bugün 10'uncu duruşması gerçekleşti.

Genel 14.02.2022, 21:28
Pınar Gültekin davası ertelendi

Muğla'da vahşice katledilen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in ölümüyle ilgili dava, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. Duruşmaya sanık Cemal Metin Avcı, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Pınar'ın anne ve babası da duruşmada

Tutuksuz sanıklar Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı, eski eşi Eda K., babası Selim Avcı, annesi Ayten Avcı, iş ortakları Şükrü Gökhan O. ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Gültekin'in babası Sıddık ile annesi Şefika Gültekin ile Pınar Gültekin'in ailesinin avukatı Rezan Epözdemir de duruşmada yer aldı.

Yürekleri yakan cinayet

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin (27), 16 Temmuz 2020'de kayboldu. Soruşturma kapsamında 5 gün sonra gözaltına alınan eski sevgilisi Cemal Metin Avcı (32), çıkan kavgada Gültekin'i boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etti.

Katil zanlısı tutuklandı

DHA'da yer alan son dakika haberine göre Avcı'nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin'in kısmen yanmış cansız bedenine ulaşıldı. Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı ise çıkarıldığı mahkemece 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek adam öldürmek' suçundan tutuklandı.

Kardeşi de cezaevine gönderildi

Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Mertcan Avcı da sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Şüpheliler hakkında dava açıldı.

Avukattan suç duyurusu

Mertcan Avcı, 15 Şubat 2021'deki duruşmada, imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliye edildi. Pınar Gültekin'in ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, sanık Cemal Metin Avcı'nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda K. ortağı Şükrü Gökhan O. da 'delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme' suçunu işlediğini iddia ederek şikayetçi oldu.

İtiraz reddedildi

Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim 2020'de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Avukat Epözdemir ise karara itiraz etti. Muğla Sulh Ceza Hakimliği de itirazın kesin olarak reddine hükmetti.

Her iki dosya birleştirildi

Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık, kararı bozarak 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi. Savcılık, şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan'ın kasten adam öldürme sonrasındaki zaman diliminde, olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok ederek, gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirerek ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, ilerleyen süreçte, her iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi. Geçen yıl 27 Eylül'de görülen 6'ncı duruşmada, cinayetten sonra olay yerine giderek delilleri gizlemeye çalıştıkları iddia edilen sanığın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da savunmaları alındı. Şüphelilerin tamamı savunmalarında, suçlamaları reddetti.

Savcı 9'uncu duruşmada mütalaasını verdi

Davanın 24 Ocak günü görülen 9'uncu duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı Pınar Gültekin'in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliği ile kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle öldürme' suçundan cezalandırılması talep etti.

"Suç delillerini yok etmek ve gizlemek"

Mertcan Avcı'nın da 'suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması' suçundan cezalandırılmasını, Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı'nın da 'suç delillerini yok etmek ve gizlemek' suçundan cezalandırılması istedi. Duruşmaya SEGBİS sistemi ile bağlanan sanık Cemal Metin Avcı ise mütalaayı kabul etmediğini söyledi.

Duruşma 11 Nisan’a ertelendi

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Cemal Metin Avcı, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklar Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı, eski eşi Eda K, babası Selim Avcı, annesi Ayten Avcı, iş ortakları Şükrü Gökhan O. ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmada, sanık Cemal Metin Avcı ile diğer sanıklar ve avukatların son savunmaları dinlendi.

Gültekin ailesinin avukatı Dr.Rezan Epözdemir, onuncu duruşma öncesi açıklamalarda bulundu. Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini beklediklerini ifade eden Epözdemir, sanığın, yargılama aşamasında haksız tahrik indiriminden faydalanmaya çalıştığını ve ezberlenmiş kurgulanmış ifadeler verdiğini belirtti.

Cinayetin her aşamasının planlandığını ve senkronize işlendiğini söyleyen Epözdemir, "Soğukkanlı, profesyonel bir kadın katili var. Daha önce de kadınlara karşı benzer eylemleri var. Buna ilişkin de yargılamada deliller ortaya çıktı. Beklentimiz sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi. Adli Tıp Kurumu da raporlarında 'maktulenin yaşarken katledildiğini' söylüyor. Hatta 'dokular yandığı için ölüm zamanını tespit edemiyoruz' diyor. Diğer sanıklar bakımından da emsal mahiyetinde cezalandırmalar istiyoruz." diye konuştu.

"Müebbet hapisle cezalandırılmasını istiyoruz"

Avukat Dr.Epözdemir, duruşmadaki savunmasında, sanık Cemal Metin Avcı'nın canavarca hisle eziyet çektirerek hunharca Pınar Gültekin'i katlettiğini, cinayeti en ince detayına kadar tasarlayan profesyonel bir kadın katili olduğunu, sanığın savunmalarının tamamının ezberlenmiş, kurgulanmış haksız tahrik savunmalarına dayandığını iddia etti.

Sanığın cinayeti meşrulaştırmak için her yola başvurduğunu, kurgulanmış, ezberletilmiş savunmaları okuduğunu ancak tüm delillerin toplanınca bu yalanların çürütüldüğünü öne süren Epözdemir, şunları söyledi:

"Cinayetin her aşamasını tasarlayan bir katil karşımızda. Bütün hususlar bir tarafa değerlendirildiğinde sanığın eylemine uyan suçtan dolayı emsal bir ceza alması gerekir. Sanık adaletin tecellisine maddi gerçeğin ortaya çıkmasına da yardımcı olmadı. Sanığın iyi hal indirimi uygulanmaması gerektiğini ve eylemine uyacak şekilde ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Mertcan Avcı'nın da suçu ve suç delillerini gizlemeye çalıştığını, ifadelerinde çok net çelişkiler olduğunu ifade eden Epözdemir, şunları kaydetti:

"Ezberlenmiş, kurgulanmış suçu örtmeye yönelik ifadeler vermiştir. Avcı'nın olay örgüsü içinde olduğu sabit. Mahkemenin ek savunma verip cinayete yardım etmekten karar ihdas edilmesini düşünüyorum. Sanığa üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sanık bakımından da emsal teşkil edecek bir ceza talep ediyoruz. Diğer sanıklar da cinayetin işlendiği olay yerine gidiyor, suç delillerini gizliyor. Dört sanığın da maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sunmadıklarını ve gerçek dışı ifadeler verdiklerini görüyoruz. Alt sınırdan uzaklaşarak en üst limitten ceza verilmesini talep ediyoruz. Suçu kabul edip pişman olmadıkları için iyi hal uygulanmamasını talep ediyoruz. Ailenin bir nebze acısını dindirecek emsal mahiyette bir kararla sanıkların cezalandırılmasını talep esiyoruz."

Baba Sıddık Gültekin de kızının bir aile örgütü tarafından hunharca öldürüldüğünü savundu.

Sinirden konuşamadığını ifade eden Gültekin, "Benim kızım diri diri yakılmış, bunlar örgütlü suç işlemiş, kararı yüce mahkemeye bırakıyorum. Adalete güveniyorum, inanıyorum." dedi.

Anne Şefika Gültekin de sanığın en ağır cezayı almasını istedi. Her gün evde tekrar tekrar öldüklerini dile getiren Şefika Gültekin, "Bu cani sadece Pınar'ın değil hepimizin katili. İdam cezası getirilmesini ve böyle canilerin idam edilmesini istiyorum. Sanığın en ağır cezayı almasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Mahkeme başkanının sanık Metin Avcı'ya "Siz her kolunuzla 60 kilo kaldırdığınızı söylüyorsunuz, Pınar Gültekin'i neden iple bağlayarak varile koydunuz? sorusu üzerine, Avcı, "Her taraf kan içindeydi üzerime kan bulaşmasın diye iple bağlayarak varile koydum. Bu olayın açığa çıkacağını düşünmediğim için de bağ evinde her yeri en ince ayrıntısına kadar çamaşır suyu ile temizledim. Tüm delilleri ortadan kaldırdım." diye konuştu.

Sanık konuşmaya devam ederken baba Sıddık Gültekin, salonda bağırması üzerine dışarı çıkarıldı.

Mahkeme heyeti ara kararında sanık Cemal Metin Avcı'nın tutukluluk halinin devamına, Mertcan Avcı ile ilgili yapılan suç duyurusu hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığının hazırlayacağı dosyanın beklenmesine, Mertcan Avcı hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin devamına, diğer sanıkların sorgularının yapılmış olması ve dosyada delillerin toplanmış olması nedeniyle duruşmadan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 11 Nisan'a erteledi.

"Biz dosyanın beklenmemesi gerektiğini düşünüyorduk"

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Dr. Rezan Epözdemir, sonuna kadar hak arama özgürlüklerini kullanacaklarını söyledi.

Duruşmada bugün karar çıkmasını umut ettiklerini belirten Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geldiğimiz nokta itibarıyla biz özellikle Mertcan Avcı'nın eyleminin cinayete iştirak olduğunu düşünüyoruz. Hakkındaki dava suç delillerini gizleme ve değiştirmeden açılmıştır. Yargılama buradan yürüyordu ama biz buna ek savunma verilmesi için itirazda bulunduk. Cinayete iştirakten mahkum edilmesini istedik. Geldiğimiz nokta itibarıyla mahkeme başsavcılığa ihbarda bulunmadığı için biz Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduk. Mahkeme de bu soruşturma dosyasının neticelenmesine karar verdi. Biz dosyanın beklenmemesi gerektiğini düşünüyorduk ve bunu da duruşma salonunda anlattık. Artık esas hakkında mütalaa geldi. Mütalaa alındıktan sonra karar verilecek."

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve bazı kadın dernekleri de adliye önünde Pınar Gültekin'in fotoğrafları ile kadın cinayetlerini protesto etti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@