DOLAR
32,31 +0.16
EURO
35,14 0.00
ALTIN
2.271,97 -0.24
BIST
8.807 -0.01
BITCOIN
69.684 -0.92
12

Çin'den cenazelere alışılmadık çözüm

Çin, koronavirüs nedeniyle cenazelere alışılmadık bir yöntem geliştiriyor.

DÜNYA 10.02.2020, 10:03 10.02.2020, 10:16
Çin'den cenazelere alışılmadık çözüm

Üst düzey epidemiyologlar, Çin'in en üst sağlık otoritesi tarafından, öldükleri hastanelerin yakınındaki tesislerdeki koronavirüs kurbanlarının kalıntılarının hızlı bir şekilde yakılması için verilen emirlerin aşırı bir tepki olduğunu ve hastalığın bulaşmasını engellemenin gerekli olmadığını belirtti.

Ülkenin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan 2 Şubat bildirimi, hastanelerin aile üyeleriyle birlikte cenaze salonlarına ölüm hakkında bilgi vermesini gerektiriyor, ancak ölen kişinin ailesi kabul etmese bile prosedürün tamamlanabileceğini belirtiyor.

Koronavirüs hastasının aile üyeleri prosedüre başvurmayı reddederse veya uymayı reddederse ve tıbbi kurumlar, cenazelerden sorumlu salonları bunu yapmaya ikna edemediğinde, sağlık kurumlarının imzası ve bölgeyi denetleyen kamu güvenliği yetkilileri, ilgili çalışmalarını buna göre yürütecek.

Düzen ayrıca virüsden ölenler için cenaze törenlerini yasaklayıp potansiyel olarak yas tutma sürecini ve ailelerinin ve tüm toplulukların sevdiklerinin kaybını yas tutan dini törenlerin iptalini de planlıyor.

Kanada'nın Halk Sağlığı Dairesi'nde Kanada'nın Acil Durumuna Hazırlık ve Müdahale Merkezi eski direktörü Ronald St. John “Koronavirüsün cenaze töreni için hazırlıklar sırasında yayılabileceğini gösteren hiçbir kanıt yok. Vücuttan yayılmaması için azami dikkat gerektiren Ebola gibi değil. Ancak bu karar için pratik bir unsur olabilir, ölü yakma hızlıdır ve çok sayıda ölüm meydana gelebilirse standart mezardan daha az yer kaplar."

Pazar günü itibariyle, Çin anakarasında en az 811 kişi virüsten öldü, bunların çoğu Hubei eyaletinde salgının Aralık ayında ortaya çıktığı düşünülen ve yetersiz istihdam edilen hastanelerin bilinen ve şüphelenilen vakalar tarafından aşırı yüklendiği yerlerde gerçekleşti.

Ancak çoğu uzman bu görüşte değil.

Kudüs'teki İbrani Üniversitesi-Hadassah Halk Sağlığı Okulu'nda salgın araştırmalarında uzman olan epidemiyoloji profesörü Dr. Hagai Levine, "Bir cesetten damlacık geçirme riski son derece düşük," dedi. "Salgın hastalıklar sırasında ölü bedenlerden korkulması çok eski bir zamana dayanıyor” dedi.

Epidemiyologlara göre, hem koronavirüsten öldüğü bilinen hem de pnömoni denen bir başka virüsten ölen, ancak virüsün kasıldığı doğrulanmayanların yakılması bir sorundur.

Bu eylemler, Çin'in Dünya Sağlık Örgütü'nün salgını ilk kez bildirmesinden bu yana bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen soruşturma verilerinde büyük boşluklar bırakıyor.

Sağlık çalışanı Levine, "Olguların ve ölümlerin yaş, cinsiyet ve risk faktörlerine göre dağılımı, çeşitli klinik semptom ve bulguların sunumu ve oranı gibi temel tanımlayıcı epidemiyolojik verileri bile bilmiyoruz" dedi.

"Bulaşma şekli ve kuluçka dönemi gibi anahtar faktörleri oluşturmak için Çin'den profesyonel salgın araştırmaları ve tanımlayıcı epidemiyoloji raporlarına ihtiyacımız var."

"Kanıta dayalı yanıtı bilgilendirmek için daha fazla ve daha iyi epidemiyolojik araştırmalara - veya daha iyi raporlara - acilen ihtiyaç vardır."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:34
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:14
Yatsı 20:34

Gelişmelerden Haberdar Olun

@