DOLAR
32,33 +0.16
EURO
35,22 +0.08
ALTIN
2.247,46 +0.18
BIST
BITCOIN
65.350 -4.22
12

Alzheimer hastalığı erken teşhis edilecek

Araştırmacılar, yapay zeka algoritmasının Alzheimer hastalığını erken teşhis edebildiğini açıkladı.

TEKNOLOJİ 04.11.2020, 18:23
Alzheimer hastalığı erken teşhis edilecek

IBM ve Pfizer laboratuvarlarında bulunan araştırmacılar, Alzheimer hastalığının erken belirtilerini tespit etmek için yapay zekanın kullanılabilir olduğunu düşünüyor.

Günümüzde kullanılan çizimlere dayalı basit testler, doktorların hastalığın ilk uyarı işaretlerini fark etmesine izin veriyor. Araştırmacılar çok daha güvenilir tahminler sağlamak için yapay zeka algoritmaları eğitmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Dünyada en çok okunan tıp dergilerinden The Lancet, yayınlanan çalışmaya göre Framingham Heart Study çalışmasında bulunan katılımcılar hakkında tahminler yapmak için eğitilmiş bir yapay zeka algoritmasının performansını değerlendirdi. Algoritma, bir mutfakta annelerinin arkasından kurabiyeleri çalan iki çocuğu temsil eden "Çerez Hırsızlığı" resmini tanımlayan hastaların verilerini iki yıl boyunca topladı.

IBM-Pfizer testinde yapay zeka, otomatik dil analizi yoluyla hastlaarın yanıtlarını da değerlendirmek için eğitildi. Yapay zekanın performansı araştırmacılar tarafından beğenildi.

Doktorlar, yapay zeka sayesinde yarısı 85 yaşından sonra hastalığa yakalanan yaklaşık 80 hastadan oluşan bir örneklem tarafından birkaç yıl boyunca sağlanan yazılı yanıtlardan, vakaların yüzde 60'ında Alzheimer'ın erken belirtilerini tahmin etmeyi başardılar. Araştırmacılara göre, bir yapay zeka programı tarafından yapılan aynı analiz% 70'lik bir başarı oranına yol açtı. Yapay zeka sayesinde çalışma grubunda bulunan kişilerin gerçek sonuçlarını doğrulayabildiler.

Bu testlerin yalnızca başlangıç olduğunu belirten araştırmacılara göre Alzheimer hastalığının gelecekteki analizi ve yapay zeka tarafından konuşma veya dil testleri kullanılarak yapılabilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24

Gelişmelerden Haberdar Olun

@