DOLAR
32,39 +0.21
EURO
35,09 -0.01
ALTIN
2.326,17 +0.25
BIST
9.102 +0.25
BITCOIN
70.642 -0.11
12

Sıcak hava öfke nöbetlerini tetikleyebilir

Öfkenin, her türlü engellenme, istenmeyen sonuçlarla karşılaşma ve beklentilerin karşılıksız kalması gibi hallerde verilen doğal bir duygu türü olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ayşe Sena Sarıdoğan, “Uzun süre kronik bir şekilde kişinin hayatını etkileyen öfke hali, kişide öfke kontrol bozukluğuna yol açarak depresyon ve anksiyeteyi beraberinde getirebilir.

SAĞLIK 18.08.2022, 19:33
Sıcak hava öfke nöbetlerini tetikleyebilir

İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Ayşe Sena Sarıdoğan, öfke ve öfke kontrol bozukluğu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Öfkeyi sadece olumsuz bir duygu olarak görmeyin

Öfkenin, yaşamımızın her yerinde görülebilecek evrensel ve doğal bir tepki olduğunu dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, “Korku, kaygı gibi duygular hayatımızı sürdürmek için nasıl gerekliyse, biraz öfke de önemlidir. Bu nedenle öfkeyi sadece olumsuz ve sağlıksız bir duygu gibi görmek doğru değildir. Yerinde ve kararında yaşanan öfke duygusu, kişinin yaşamında son derece değerlidir. Fakat problem öfke halinin sonrasında pişmanlık yaşatacak şekilde kişinin kendisine ve başkalarına zarar vermesi durumunda ortaya çıkar. Öfkemizi çok yoğun bir şekilde yaşadığımızda, kendimiz ya da başka biri için tehlikeli olmaya, tehdit oluşturmaya başladığımızda öfke sağlıklı ve gerekli olma halinden çıkıp ‘öfke kontrol bozukluğu’ ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Kendisine ya da başkalarına zarar verebilir

Öfke kontrolünün tanımına değinen Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, “İstenmeyen sonuçlarla karşılaştığımız, bir şekilde engellendiğimiz anlarda yaşadığımız yoğun kızgınlık, öfke duygusunu sağlıklı boyuttan çıkmadan yani kendimize ve başkalarına zarar vermeden yaşama durumu, öfke kontrolü olarak adlandırılabilir” şeklinde konuştu.
Uzm. Klnk. Psk. Ayşe Sena Sarıdoğan, öfke kontrolünün kaybedildiği anlarda kişinin kendisine ya da diğerlerine zarar verebileceğini söyledi.

Uyku problemleri görülebilir

Öfkenin vücuda olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, “Uzun süreler yani kronik bir şekilde kişinin hayatını etkileyen öfke hali, depresyon ve anksiyeteyi beraberinde getirebilir. Bunlarla birlikte, uyku problemleri, unutkanlıklar, kas ağrıları, yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi problemler yaşayabilmektedir” açıklamasında bulundu.

Aşırı gerginlik, kan basıncında yükselme ve şiddet önemli belirtiler

Öfke kontrol bozukluğu olan kişilerde ne gibi belirtiler görüldüğünden bahseden Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, “Aşırı gerginlik hali ve gerginlik hissi, kan basıncında yükselme, kalp atışlarında ve nefes alıp vermede hızlanma, bir nesneye ya da kişiye şiddet gösterme, sağlıklı iletişim kuramama ve genelde çok yüksek sesle konuşma şeklinde belirtiler verebilir” şeklinde konuştu.

Öfke sonrası pişmanlık belirleyici unsur olabilir

Öfke kontrol bozukluğumuzun olup olmadığını nasıl anlayabileceğimiz sorusunu da yanıtlayan Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, şunları söyledi:
“Bazı durumlarda kişiler öfkelerini kontrol edemeyip kendilerine ve başkalarına zarar verdikten ya da buna yeltendikten çok kısa bire süre sonra pişmanlık yaşayıp bunun farkında olabilirler. Bazen de birey yaşadığı öfke kontrol bozukluğunu kabullenmeyip kendini ve sergilediği kontrolsüz öfke durumunu haklı çıkaracak sebepler üretme eğilimindedir”

Kendisine saygı duyulmaması öfkeye neden olabilir

Öfkeli bir kişiliğin neden kaynaklandığına değinen Uzm. Klnk. Psk. Sardoğan, “Çoğunlukla ergenlerde görülen dürtüsellik (öfkenin anından ve tepkisel dışa vurumu), kişinin engellenmesi ya da yok sayılması, kendisine yönelik saygının düşük oluşu ya da özsaygının yüksek olması, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar, çocukluk çağından çocuğa sınır koymaya çalışırken kızmak, bağırmak, şiddet uygulamak öfkesini kontrol edemeyen bir bireyin meydana gelmesine sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

Sıcak havalar öfkeyi tetikleyebilir

Sıcak havaların da öfke nöbetlerini tetikleyebileceğini vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, “Sıcak havalar kişinin uyku düzenini bozabilir, sağlıklı uyku uyuyamamış birey ertesi gününü tam olarak dinlenmemiş tahammülsüz, odaklanması bozuk ve öfkeli geçirebilmektedir” diye konuştu.

Öfke kontrolünü sağlamak için 5 öneri

Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, öfke kontrolünü sağlamanın yollarını şöyle sıraladı:

  • Öfkelendiğinizi hissettiğinizde derin derin nefes alıp verin
  • Sizi öfkelendiren durum, kişi ya da ortamdan bir süre de olsa uzaklaşın
  • Andaki düşüncelerinizi ve duygularınızı yazın
  • Spor yapın
  • Mümkünse bir duş alıp rahatlamaya çalışın
  • Öfkelenmenize neden olan şeylere değil, çözüm yoluna odaklanmaya çalışın
  • Öfke kontrolünü sağlayabilmek adına bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin

Uzm. Klnk. Psk. Sarıdoğan, öfke kontrol probleminin değişmez bir kader olmadığını, alınacak doğru destekle zaman içerisinde çözümlenebilecek bir olgu olduğuna dikkat çekerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36

Gelişmelerden Haberdar Olun

@