DOLAR
32,39 +0.20
EURO
35,08 -0.05
ALTIN
2.326,56 +0.26
BIST
9.079 -0.01
BITCOIN
70.318 -0.98
12

Oxford-AstraZeneca Aşısı Durduruldu

İki İsveç bölgesi, AstraZeneca koronavirüs aşısı ile aşılanmasını geçici olarak durdurdu

SAĞLIK 15.02.2021, 18:31
Oxford-AstraZeneca Aşısı Durduruldu

İki İsveç bölgesi, Sörmland ve Gävleborg, şüpheli yan etkilerle ilgili alarmların ardından sağlık uzmanlarının AstraZeneca koronavirüs aşısı ile aşılanmasını geçici olarak durdurdu.

Sputnik International'ın haberine göre Sörmland ve Gävleborg'ta alınan bu kararın nedeni, iki bölgede sağlık çalışanlarına yapılan aşının yan etkilerinden şüphelenilmesi.

Zira Sörmland'da tek bir günde aşılanan 400 sağlık çalışanından 100'ünde yan etkiler görüldüğü bildirildi. Yerel yetkililere göre bu kişilerde görülen ateş, aşının yaygın bir yan etkisi olsa da beklenenden daha fazla kişide görülmesi şüphe uyandırdı.

Sörmland bölgesindeki tıbbi uygulamaların yetkili ismi Magnus Johansson, "Uygulamayı kısmen araştırma yapmak için durduruyoruz. Ama aynı zamanda personelimizi gerecek bir durumdan kaçınmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi'yle ortak geliştidiği aşı, Sörmland'de ilk kez kullanılmıştı. Yetkililer 65 yaş ve üzeri yurttaşlara aşı yapılmaması önerisi üzerine aşıyı yalnızca sağlık çalışanlarında uygulamaya başlamıştı.

Benzer bir yan etkinin gözlendiği Gävleborg'da da yetkililer aynı hamleyi yaptı ve aşının kullanımını geçici olarak durdurmaya karar verdi. Bu bölgede de yaklaşık 100 sağlık çalışanının olumsuz belirtiler gösterdiği ve işe ara verdiği ifade edildi.

Gävleborg'un aşı koordinatörü Tina Mansson Söderlund, "Biraz titreme, vücut ağrıları ve ateş gibi olağan belirtiler görüldü" dedi ve ekledi:

Sorun şu ki, aynı işyerlerinde pek çok kişiyi aşıladık, bu yüzden duruyoruz.

AstraZeneca'nın İskandinav bölgelerindeki tıbbi direktörü Andreas Heddini ise bu bölgelerde personelin çalışamaz hale gelmesinden üzüntü duyduklarını söyledi.

"Yan etki oranı beklenenden daha fazla gibi görünüyor" diyen Heddini, "Çalışmalar aşılananların yaklaşık yüzde 10'unda bu tür etkiler beklememiz gerektiğini göstermişti. Bu durum gördüklerimizle uyuşmuyor" ifadelerini kullandı.

Heddini, buna rağmen endişelenmek için bir neden olmadığını ve bu bölgelerde görülen yan etkilerle ilgili gelişmeleri yakından takip edeceklerini aktardı:

Aşının güvenliği ile ilgili her veriyi çok ciddiye alıyoruz. Ancak aşımız şu anda dünya çapında milyonlarca kişiye verildi. Ve klinik deneylerde bile ciddi yan etkiler görmedik.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36

Gelişmelerden Haberdar Olun

@