DOLAR
32,44 +0.02
EURO
34,80 -0.16
ALTIN
2.429,99 -0.21
BIST
10.083 0.00
BITCOIN
63.371 +0.91
12

Türkiye’ye kritik ziyaret

Türkiye-Avrupa Birliği yeni dönem ilişkilerinde bugün Ankara’ya önemli bir ziyaret olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’i kabul edecek.

Gündem 06.04.2021, 13:42
Türkiye’ye kritik ziyaret

25 Mart’taki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Türkiye ile ilişkileri geliştirme kararı alındı. Ankara ile yeni döneme yeşil ışık yakıldı.

Beştepe’de önemli görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mart’ta video konferans ile görüştüğü Avrupa Birliği’nin iki önemli ismi ile bu kez Beştepe’de bir araya gelecek.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel görüşme için Ankaya geldi. Görüşmede Michel’in yanısıra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de olacak.

AB ile yeni dönem masada

Ankara’nın beklentisi, 18 Mart mutabakatının yenilenmesi, vize serbestisi, 25 yılı geriden bırakan Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi…

Erdoğan, Michel ve Von der Leyen ile yapacağı görüşmede bu konuların altını çizecek.

Tam üyelik için müzakere sürecinin başlatılması Ankara’nın bir diğer talebi olacak. Bunun için 23 ve 24’üncü fasılların açılması gerektiği vurgulanacak.

Üst düzey diyalog ve stratejik iş birliği

Yakın geçmişte taraflar arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle ivme kaybeden üst düzey diyaloğun tekrar canlandırılmasının da görüşmelerde ele alınacağı öngörülüyor.

Tarafların özellikle sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel konularda üst düzey diyaloğa yeşil ışık yakması bekleniyor.

Diğer taraftan Türkiye ve AB’nin Suriye, Libya ve Afganistan’da siyasi çözüme ilişkin süreçler ile İran nükleer anlaşması gibi hususları da görüşmesi ve birlikte atılabilecek adımları ele alabileceği düşünülüyor.

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi

Türkiye ve AB arasında yakın zamanda gerginlik konusu olan Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin de masadaki konular arasında yer alması bekleniyor.

Bu çerçevede görüş ayrılıkları ve farklı beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin önerisi olan uluslararası Doğu Akdeniz Konferansı’nın da tekrar gündeme gelmesi öngörülüyor.

Diğer taraftan Kıbrıs meselesine ilişkin ise Cenevre’de Birleşmiş Milletler nezdinde gerçekleşecek gayriresmi görüşmelerin ele alınacağı düşünülüyor.

Bu çerçevede AB’nin müzakerelere gözlemci olarak katılması ve Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisinin görüşüleceği değerlendiriliyor.

Türkiye’nin beklentileri

Üyelik sürecinde reformlara kararlılıkla bağlı olduğunu belirten Türkiye’nin AB’den öncelikli beklentisi, sorunlara tarafsız ve yapıcı yaklaşım sergilenmesi ve fasıllarla ilgili siyasi engellerin kaldırılması.

Diplomatik temaslara ve yetkililerin demeçlerine yansıdığı gibi, Türkiye’nin beklentileri arasında, Türkiye-AB ilişkilerindeki yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden işletilmesinin yanı sıra Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması, vize serbestisi konusunda ilerleme sağlanması, göç alanındaki iş birliğinin gözden geçirilmesi, terörle mücadelede iş birliğinin samimi biçimde geliştirilmesi ve Türkiye’nin güvenlik endişelerinin anlaşılması da var.

AB yönetiminin Türkiye’ye ziyaretinin, haziran ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde ilişkilerin yol haritasını belirleyici önemli bir temas olması bekleniyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17

Gelişmelerden Haberdar Olun

@