DOLAR
32,40 -0.09
EURO
34,60 -0.61
ALTIN
2.389,71 -1.86
BIST
10.046 -0.37
BITCOIN
59.998 -4.69
12

ABD Seçimleri Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

ABD Başkanlı Seçimi son viraja girerken uzmanlar kazanan adayın ABD-Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceğini yorumladı.

DÜNYA 29.10.2020, 16:25 01.11.2020, 20:05
ABD Seçimleri Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

ABD'de Başkanlık Seçimleri son viraja girmiş durumda. Kampanyaların son günlerine girilirken seçim yarışı hızlanmış durumda. Trump ve Biden iki aday olarak seçim yarışına girdi. Yapılan anketlere göre Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Trump'tan önde görünüyor. Ancak bir önceki seçimde olduğu gibi Trump'ın  bir sürpriz yapabileceği de konuşulanlar arasında. Bu iki adaydan birinin başkan seçilmesi halinde Türkiye ile olan ilişkilerin nasıl yürüyeceği konusu da önem taşıyor. 

Trump Seçilirse

Eğer Trump tekrardan başkan olarak seçilirse, Türkiye ile ilişkilerin son 4 yılda olana benzer bir şekilde devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar, Trump başkan seçilirse Türkiye ile ilişkiler bakımından daha olumlu olacağını belirtiyor. 

Bunun sebebinin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump'ın kurmuş olduğu yakın dostluk ilişkisi. İki devlet adamı yakın dostluk ilişkileri kurmuş vaziyette. Trump, konuşmalarında Erdoğan'dan "Canım Arkadaşım" diyerek bahsediyor. 

Bu durumu yorumlayan  Doç. Dr. Oktay şunları söyledi :

"ABD dışişlerinde karar alma süreçlerine baktığımızda Trump'ın dışişleri bakanlığını ve kariyer diplomatlarını yavaş yavaş aradan çıkarmaya çalıştığını ve dışişlerini yürütürken liderlerle olan ikili ilişkilerini öne çıkamaya başladığını görüyoruz. Bu, Türkiye'nin lehine olan bir şey oldu. Çünkü Türkiye'de de benzer dinamikler gördük" dedi.

Biden Seçilirse

Uzmanlar eğer Biden başkan olarak seçilirse Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkinin daha kötü yönde ilerleyeceğini söylüyor. Joe Biden'ın son zamanlarda yakın ilişkiler kuran Amerika ile Türkiye'nin aralarına mesafe koyacağı belirtiliyor. Bu durum iki ülke arasındaki gerilimin daha da artmasına yol açacağı ifade ediliyor.

Biden'ın seçilmesi halinde Türkiye'ye sert bir tavır takınacağı ve yaptırımlar uygulayacağı da iddia ediliyor. Dış politikada gündeme gelecek konular ise şunlar olarak değerlendiriliyor :

S-400 denemeleri, Suriye, Kafkasya ve Doğu Akdeniz Sorunu.

Bunlar içerisinde de özellikle Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini denemesi ve ABD'nin buna karşı yaptırım tehdidinin öncelikli konu olacağı tahmin ediliyor.

Analistler, yaptırımların seçimin ardından Kongre tarafından gündeme alınacağı konusunda hemfikir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:43
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:49
Yatsı 21:18

Gelişmelerden Haberdar Olun

@