DOLAR
32,59 +0.30
EURO
35,04 +0.18
ALTIN
2.457,97 +0.89
BIST
9.889 +1.77
BITCOIN
64.450 +0.23
12

Karabağ Anlaşması sonrası Paşinyan'ın kaderi ne olacak?

Dağlık Karabağ'da Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı kaybetmesi sonucu, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a tepkiler büyüyor.

GÜNLÜK MEVZULAR 11.11.2020, 20:20 11.11.2020, 21:36
Karabağ Anlaşması sonrası Paşinyan'ın kaderi ne olacak?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Salı günü ilan edilen ateşkes anlaşması ile birlikte 27 Eylül'de başlayan çatışmalar son buldu. 6 hafta boyunca devam eden çatışmalar sonrası Ermenistan Başbakanı Paşinyan ateşkes anlaşmasını imzalayarak Dağlık Karabağ bölgesini resmen Azerbaycan güçlerine bırakmış oldu. Azerbaycan tarafı ateşkes anlaşması ile birlikte bir 'zafer' elde etti.

Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep edern binlerce Ermeni, başkent Erivan'da protesto yürüyüşüne çıktı. Yüzlerce Ermeni ise parlamentoya yürüdü. Bazı göstericiler "Nikol bir hain" "Nikol, git" diye bağırdı.

Paşinyan, yaptığı açıklamada daha fazla toprak kaybını önlemek için anlaşmayı imzaladığını, başka seçeneğinin olmadığını belirtti fakat protestocular Paşinyan'ın istifa etmesi için gece yarısına kadar süren gösteriler düzenledi. Parlamento Çarşamba akşamı istifa çağrılarını görüşmek üzere özel bir oturum düzenleyeceğini duyurdu.

Dağlık Karabağ Anlaşması

Ateşkes, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermenistan işgalini durdurdu. Yapılan anlaşmaya göre, bölgeye 2.000 Rus askeri barış gücünü temin etmek için bölgeye gönderilecek.

1990'ların başından beri işgal altında olan Dağlık Karabağ ve onun çevresindeki Azerbaycan toprakları, Ermenistan'a karşı elde edilen zafer ile geri kazanıldı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun baskısı altında barış anlaşmasını yaptığını belirterek, Azerbaycan'ın en büyük ikinci şehri olan Şuşa'nın düşmesinin ardından Azerbaycan güçlerinin tüm bölgeyi kontrol altına alma riski olduğunu söyledi.

Bu anlaşmanın büyük başarısızlık ve felaket olduğunu söyleyen Paşinyan, başarısızlığı kabul ettiğini ancak istifa çağrılarını reddettiğini açıkladı.

Türkiye de bölgeyi kontrol edecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya'nın Çarşamba günü Dağlık Karabağ'daki ateşkesi kontrol etme amaçlı ortak bir merkez kurma anlaşması imzalandığını duyurdu. Burada ortak çalışılacağını belirten Erdoğan, "Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde, Rusya ile birlikte yer alacaktır. Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı." dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12

Gelişmelerden Haberdar Olun

@