DOLAR
32,54 +0.13
EURO
34,93 -0.22
ALTIN
2.437,72 +0.06
BIST
9.717 -0.05
BITCOIN
64.500 +0.33
12

İkinci el araba fiyatları yüzde 15 düşecek

19 Kasım'dan sonra ikinci el araba piyasasının rahatlayacağı ve araç fiyatlarında yüzde 10-15 arasında düşüş beklendiği ifade edildi.

GÜNLÜK MEVZULAR 17.11.2020, 11:58 17.11.2020, 14:33
İkinci el araba fiyatları yüzde 15 düşecek

19 Kasım'da alınacak faiz kararları sonrasında durumun ikinci el araba piyasasına yansıyacağı ve fiyatların yüzde 15 düşeceği tahmin ediliyor.

Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel'in haberine göre kur kaynaklı artan araç fiyatlarının 19 Kasım'dan sonra düşeceği tahmin ediliyor. Araba piyasası, gözünü PPK'dan çıkacak faiz kararına çevirmiş durumda. Faiz artırım kararının çıkacağı ve kurun daha stabil bir seyir izleyeceği için araç fiyatlarında yüzde 10-15 arası düşüş yaşanabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın 19 Kasım'da duyuracağı faiz kararı piyasanın geleceğini belirleyecek. Çıkacak karardan sonra faiz artırım kararının önce sıfır araç piyasasına daha sonrada ikinci el araç piyasasına yansıması ön görülüyor. Önümüzdeki günlerde araç piyasasının rahatlaması bekleniyor.

Dolar ve Euro'nun yaşadığı dalgalı hareketlilik, alıcının temkinli hareket etmesine neden oldu. Ekim ayında ikinci el araba piyasasında satış rekoru kırılırken, Kasım ayında alıcılar araç alımını öteledi. Ötelemenin bir diğer sebebi ise araçlara yüzde 10'a kadar yapılan zamlar. Son bir haftadır dövizin düşüşe geçmesi araç piyasasını canlandırmaya yeterli olmadı. Çünkü alıcılar bu sefer de dövizin daha da düşeceğini tahmin ettiği için bekleme kararı aldı. Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı otomativ sektörünün seyrini belirleyecek. Faiz artırımı kararından sonra daha düz bir seyirde hareket etmesi beklenilen dövizin, piyasanın güvenli hareket etmesini sağlaması bekleniyor.

Sektörün önde gelen isimlerinin açıklamaları ise şöyle:

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın: “Kasımda döviz kurlarındaki düşüş hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarına yansıyacak. Bir otomotiv datası şirketi olarak, yapmış olduğumuz analizde geçen hafta ile bu hafta arasında toplam 8 markada dövizin düşmesine bağlı olarak yaklaşık yüzde 5-6’ya yakın aşağıyı yönlü fiyat güncellemesi yapıldı. Dövizdeki düşüş devam ettikçe markalar fiyatlarını aşağıya doğru güncellemek zorunda. O yüzden diğer markalar da bu hafta ve önümüzdeki günlerde bu aşağıyı yönlü güncellemeyi yapacaklardır. İkinci el bir aracın fiyatının belirlenmesindeki en önemli unsur olan bir aracın sıfır fiyatı olduğu için, bu düşüş ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacak. Bu duruma ek olarak ikinci elde aylardır yaşanan canlılık kasım ayı ile birlikte hız kesmişti. Bunun da etkisiyle ikinci el araç fiyatlarında hemen olmasa da bir ay sonra daha makul fiyatlar göreceğiz.”

Minoto CEO’su Ferhat Albayrak: “Otomotiv piyasasında herkes Merkez Bankası’nın kararına odaklandı. Araç alırken her zaman müşterinin kilitlendiği bir unsur oluyor. Şu anda da müşteriler kura odaklanmış durumda. Çünkü son dönemde satışları etkileyen en önemli unsur kur oldu. Dolaysıyla MB’nin faiz kararı fiyatların seyri konusunda belirleyici etken olacak. Zaten markalar yılın son aylarında satış baskısı olduğu için kampanyaları artıracaklardır. Liste fiyatı değişemese de ‘sıfır faiz’ gibi güçlü kampanyalarla fiyatları daha ulaşılabilir bir seviyeye çekeceklerdir.”

Garenta ve ikinciyeni.com’un Genel Müdürü Emre Ayyıldız, Merkez Bankası’nın 19 Kasım’da açıklayacağı faiz kararının hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarının seyrini belirleyeceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Sıfır araç ve ikinci el piyasasında gözler kurun seviyesine odaklanmış durumda.

Kur buralarda stabil hale gelirse, o zaman markalar daha rahat adım atabilecek. Markalar liste fiyatını düşürmese de cazip kampanyalarla fiyatları aşağı çekebilirler. Bu durum ikinci el piyasasına da yansır. İkinci el sektöründe de fiyatlar yılsonuna kadar yüzde 15’e kadar düşebilir.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11

Gelişmelerden Haberdar Olun

@