DOLAR
32,60 +0.38
EURO
34,82 +0.24
ALTIN
2.496,64 +0.49
BIST
9.472 -0.55
BITCOIN
64.586 +4.34
12

"Hiçbir zaman kontrolü kaybetmedik"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılının "Sağlık Çalışanları Yılı" olmasını önerdik.

GÜNLÜK MEVZULAR 30.10.2020, 13:31 30.10.2020, 13:39
"Hiçbir zaman kontrolü kaybetmedik"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.  Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu toplantısının açılışında konuşan Koca “Salgın sadece sağlığımızı değil, hayatın birçok alanını etkilemiş durumda. Yeni bir hayata, yeni bir normale alışmaya çalışıyoruz. Zaman zaman, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar görüldü. Ama bu artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı” dedi.

2021 “Sağlık Çalışanları Yılı” olsun

Sağlık Bakanı Koca, yerli aşı çalışmalarında son yaklaşıldığını belirterek , insan deneyi noktasına geldiklerini söyledi.

Koca “Diğer ülkelerde yürütülen aşı çalışmaları konusunda da yakın işbirliğimiz devam etmektedir. Bu dönemde DSÖ Avrupa Bölge Direktörümüz Sayın Hans Kluge ile çok yakın diyalog içinde olduk. Hazırlık alanında faaliyet gösterecek olan DSÖ İstanbul Ofisi'nin açılışını 10 Eylül'de birlikte gerçekleştirdik. Ofisin gerek bölgesel gerekse küresel sağlık acil durumların yönetiminde önemli bir rolü üstleneceğini umuyorum.” dedi.

Koca,insanlık açısından büyük bir dönüm noktası olan pandemiyle mücadelede gösterdikleri fedakarca çalışmalarla herkesin takdirini kazanan, hastaların şifa bulmasına katkı vermek adına ailelerinden haftalarca uzak kalan, bu uğurda hayatını kaybeden doktorlar, hemşireler, teknisyenler ve hastane çalışanları olduğunu belirterek, hepsine teşekkür etti.

“Sağlık çalışanlarımızın fedakar çalışmalarını bir nebze olsun taçlandırmak adına, 2021 yılının dünya genelinde 'Sağlık Çalışanları Yılı' olmasına ilişkin teklifimizi diplomatik kanallardan Dünya Sağlık Örgütü'ne de ilettik. Bu teklifimizin kasım ayında gerçekleştirilecek Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilmesini temenni ediyorum”  dedi.

Bakan Koca, Nisan 2020'de Kovid-19 özel gündem maddesi ile toplanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nde, Konsey kapsamında bir Sağlık Bakanları Toplantısı düzenlenmesi hususunda ortak karara varıldığını belirterek şunları kaydetti:

"28 Nisan 2020 tarihinde ise şahsımın ve konsey üyesi ülkelerin Sağlık Bakanlarının katılımıyla ilk toplantı gerçekleştirilmiş ve koronavirüs pandemisi ile mücadele başta olmak üzere sağlık alanında yürütülen mevcut iş birliğinin artırılmasına yönelik birtakım kararlar alınmıştır. Söz konusu toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak meslektaşlarıma üç önerim olmuştu. Bunlardan ilki, Bilim Kurullarımızın kendi ülkelerinde pandemi kapsamında elde ettiği tecrübe ve birikimlerin, uygulanan tedavi metotlarının karşılıklı paylaşımı ile mevcut imkanlarımız çerçevesinde salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan malzemelerin paylaşılmasıydı. 

İkincisi, Bakanlığım bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nin ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi malzeme, aşı, tanı kiti, sağlık bilgi sistemleri, sağlık yatırımları ve hizmet alımları ile uluslararası hasta tedavisi alanlarında elde ettiği tecrübe ile bu göreve öncülük edebileceğini ifade ederek, Türk Konseyi üye ve gözlemci ülkeleri arasında 'Tedarik Zinciri' konusunda bir grup oluşturulmasıydı. 

Üçüncü ve son teklifim ise geçtiğimiz yıl Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te değerli mevkidaşım Sayın Şadmanov'un desteği ile gerçekleştirdiğimiz Özbekistan-Türkiye Sağlık İş Forumunun benzerlerini hayata geçirmekti. Bu forum, salgının sağlık riskleri yanında, ticari ve ekonomik etkilerini de azaltmada destek olacaktır. Daha da önemlisi, sağlık alanında kalıcı bir iş birliğine zemin hazırlayacaktır. Forumu her sene bir ülkenin ev sahipliğinde Türk Konseyi mensubu ülkelerin kamu ve özel sağlık sektörü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirecektik."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@