DOLAR
32,58 +0.28
EURO
34,82 +0.10
ALTIN
2.490,26 +0.23
BIST
9.525 -0.06
BITCOIN
63.200 +2.76
12

Kanal İstanbul’a 2 demiryolu birden!

Haziran ayında ilk kazmanın vurulması beklenen Kanal İstanbul güzergâhında yapılması planlanan altı köprüden ikisinde demir yolu da olacak.

Gündem 14.05.2021, 12:54
Kanal İstanbul’a 2 demiryolu birden!

İlk kazmanın haziranda vurulacağı açıklanan Cumhuriyet tarihinin en büyük şehircilik projesi olan Kanal İstanbul güzergâhında yapılması planlanan altı köprüden ilkinin temelinin yine önümüzdeki ay sonunda atılacağı bildirildi.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Büyükçekmece bağlantılı D-100, ikincisi TEM, üçüncüsü Kuzey Marmara, devlet yolu, belediye yolu ve kuzeydeki havaalanı bağlantısı D-20’de olmak üzere 6 köprü planlandı. Köprülerin maliyetleri ise yaklaşık 6 milyar dolar olarak hesaplandı. Ayrıca, köprülerden ikisinden demiryolu geçirilmesi düşünülüyor. Bazı köprülerin çift katlı olarak yapılması, alt katında gidiş, dönüş raylı sistem olması, üst katında ise araçların geçeceği şekilde düzenleme yapılmasına yönelik çalışmalar olduğu öğrenildi.

Başkanlık kurulacak

Öte yandan, Kanal İstanbul Projesini yürütmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek Kanal İstanbul İdaresi Başkanlığı kurulacak. TOKİ, Emlak Konut, Karayolları, Demiryolları, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlükleri başkanlığın paydaşları olacak. Projeye ilişkin çalışmalarda paydaşlar, iş birliğine gidecek.

Su kaybı telafi edilecek

Ulaşıma ilişkin çalışmalar yürütülürken, altyapıya ilişkin adımlar da atılacak. Bu adımlardan biri, önemi giderek artan suya ilişkin olacak. Kanal İstanbul projesinden kaynaklı kaybedilecek su miktarı 32,7 milyon metreküp olarak hesaplanırken, İstanbul’a yıllık toplam 1,8 milyar metreküp su sağlayacak olan Melen projesi ile Sazlıdere’de kaybedilen suyun çok daha fazlası Melen’den aktarılacak. Proje kapsamında yapılacak Balaban Barajı’nın devreye girmesiyle de farklı alternatif su kaynakları, bölgeye ulaştırılacak. Böylece, proje kapsamında yapılacak yeni iki baraj ile İstanbul’un su kapasitesi de artacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01

Gelişmelerden Haberdar Olun

@