DOLAR
32,50 +0.08
EURO
34,78 -0.12
ALTIN
2.496,45 +0.48
BIST
9.693 +1.77
BITCOIN
64.800 -0.77
12

BES'te yeni dönem başlıyor

BES'teki katılımcıların finansman ihtiyaçları nedeniyle sözleşmelerini sonlandırmak yerine sistemden ayrılmadan avantajlı koşullarla kredi çekebilmelerine yönelik düzenleme yapılacak.

Genel 26.10.2022, 14:44
BES'te yeni dönem başlıyor

Resmî Gazete'de yayımlanan 2023 yıllık programda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili yeni düzenleme yapılacak. BES’teki katılımcılarının finansman sıkıntısı sebebiyle birikimlerini sistemden çekmemesi için bir düzenlemeye gidilecek.

BES katılımcıları sistemden çıkmadan borçları için uygun koşullarla kredi çekebilecek.

Bes katılımcılarına avantajlı kredi imkânı getirilmesinin sisteme ne faydası olur?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“BES’in asıl amacı ülkemizdeki tasarrufun geliştirilmesi ve bu tasarrufun doğru yerlere kanalize edilmesidir. Bu kapsamda vatandaşlarımız BES’e kaydolurken, ilk başlarda 10 sene sonra bu tutarı alabiliyordu ve 3 sene öncesinde sistemden çıkarsa devlet katkısından faydalanamıyordu. Şimdi devlet katkısı yüzde 30 seviyesine geldi. Bin lira yatırılsa 300 TL devlet katkı yapıyor ayrıca bin 300 TL’yi dövize, altına, borsaya, fonlara endeksleyebiliyoruz.

Bu kapsamda sene başında yapılan düzenleme ile 18 yaş altının sisteme katılmasının yolu açıldı.

‘Birikimini sisteme yap yüzde 30 katkı ile paran değerlensin denildi’

Böylece 18 yaş altında katılımcıların tasarruf imkânı ortaya atıldı ama anne babalar çocuğunun eğitim ve sağlık harcamaları ya da evlilik harcamaları için para biriktirirler ya şu sıralar sistemde denildi ki birikimlerini sisteme yap ben yüzde 30 katkı vereyim ve bununla birlikte paran değerlensin.

‘BES bozulmadan kredi çekme imkânı sağlandı’

Ama bireysel emeklilik sistemine istenen düzeyde katılımın tam manasıyla gerçekleşmediği için sistemdeki kişilerin kredi ihtiyaçları olduğu zaman BES sigortalarını bozmadan kredi çekmelerine imkân sağlandı.

‘Bu çok önemli bir değişiklik’

Bu da nasıl olacak? Kişinin kredi ihtiyacı olduğu zaman kişi BES sigortasını teminat olarak göstererek kredi çekebilecek ve BES sigortası bozulmamış olacak. Bu çok önemli bir değişiklik bu sayede sisteme daha fazla katılım olacağını düşünüyorum.

BES katılımcılarına nasıl bir kredi imkânı getirilebilir. Düşük faizli mi olacak?

Kredilerin şu anda hangi faizle çıkacağı açıklanmadı ama şu an açıklanan pakette esnafa düşük faizli kredi söz konusu. Belki BES’i özendirmek adına özellikle kamu bankalarında düşük faizli kredi imkânı sağlanabilir.

BES ile ilgili başka hangi düzenlemelere gidilebilir?

BES’te yatırılan tutarların tamamının gider olarak yazılabilmesi ve bu konuda işverenlere daha fazla gider yazılabilmesinin önü açılabilir. Brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçmemek şartıyla böyle vergisel muafiyetler söz konusu bunun yerine tamamı işverenlerce gider yazılabilir. İşverenlerin de çalışanlara bu anlamda katkıları mevcut.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04

Gelişmelerden Haberdar Olun

@