DOLAR
32,22 -0.11
EURO
34,93 +0.17
ALTIN
2.444,95 +0.51
BIST
BITCOIN
61.228 +0.4
12

700 bin araba piyasa değerinin altında satışa çıkıyor

İşte yediemin otoparklarından çıkacak 700 bin aracın satışı ve detayları…

Genel 02.11.2023, 12:10
700 bin araba piyasa değerinin altında satışa çıkıyor

İkinci el araç piyasası yedieminlerde saklanan hacizli malların satılacağının duyurulmasıyla birlikte yeniden hareketlendi. 700 bin hacizli aracın satışa sunulması beklenirken dün ilk etapta 988 araç Adalet Bakanlığı'nın UYAP E-satış platformuna yüklendi.

Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirlerinde bulunan otomobilden traktöre, motosikletten minibüse kadar yüzlerce aracın bulunduğu sistemde, araçlar piyasa ortalama değerinin altında muhammen bedelle satışa çıkarıldı.

Hacze konu olan borçlu/alacaklı kişilerin hak ve menfaatini gözetmek için taraflara sunulmasının ardından bu aşamada sonuç alınmaz ise araçlar, MKE A.Ş.'ye bedeli karşılığında devri yapılacak. Bu noktada yedieminlerde çürüyen milli değerlerin geri kazanılması sağlanacak. Hak sahibine ödenecek bedel ise bilirkişi aracılığı ile değerlendirip belirlenecek. Eğer araç devrinde sorun yaşanır ve MKE'ye devri gerçekleştirilemez ise, çürüyen bu milli değerlerin toplum yararına hizmet etmesi adına Türk Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devri yapılacak.

700 bin aracın etap etap satılacağını belirten sektör oyuncuları, bunların 20-25 binin talep göreceğini, fiyatları en fazla yüzde 5 aşağı çekeceğini belirtti.
Araç fiyatı bilirkişi tarafından belirleniyor ya da teklif usulü olabiliyor. İhaleye katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüzde 10 ila 20 arasında değişen teminat bedeli yatırmak gerekiyor. Günlük ihaleye çıkarılan araçlar, açık artırma usulü satılıyor. Araç satın alınmadığı takdirde ise bu teminatlar geri ödeniyor. Satın alınması durumunda ise kanunun belirlediği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek araç devir alınıyor.

İcra dairesince tasfiye edilmesine karar verilen mala ilişkin bilgiler, tasfiye dairesine bildiriliyor ve tasfiye dairesince duyuruluyor. Duyuru, Bakanlık Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü UYAP Bilişim Sistemi'ne entegre portallar vasıtasıyla yapılıyor. Duyuruda; icra dairesi ve dosya numarası, tasfiye dairesi ve dosya numarası, borçlunun adı ve soyadının ilk iki harfi ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının ilk iki rakamı, tasfiye edilecek malın bilgileri, varsa rehin hakkı sahibi ve kamu haczine ilişkin bilgiler ile gerekli diğer bilgiler yer alıyor. Duyuru, tasfiyeye konu malın tasfiye işlemleri sona erince kaldırılıyor.

İki tane kriter var; birincisi TC vatandaşı olmak ikincisi aracın bedelini ihaleye girmeden önce yatırmak. İnternetten yapılan başvuru sırasında aracın resimleri ve eksiklikleri görülebilecek. Aracın tüm teknik özellikleri ile birlikte her türlü detayı yazılmış olacak.

Araçlar UYAP üzerinden satışa çıkacak orada en fazla fiyatı teklif eden kişiler bu araçları satın almaya hak kazanacak.

5 milyonluk bir aracın ortalama satış fiyatı bir milyon, bir buçuk milyon olarak belirleniyor. Bu rakam belirlenirken aracın bekleme süresi, kayıpları hepsi hesaplanarak ihaleye çıkılmış oluyor. Aracı satın alan kişi sadece satın alma bedelini ödüyor. Otopark ücretleri ve cezaların hiçbiri aracı satın alan kişiyi ilgilendirmeyecek. Araçta çıkacak olan eksiklerin hepsi ise aldıktan sonra alıcıya ait.

Araçların fiyatları ise bilirkişiler tarafından belirlenecek, teslimatlar ise 15 gün içinde olacak.

Bir kişinin kaç araç alacağı ise kişinin kendisi tarafından belirlenecek bu konuda bir sınır bulunmuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 12 Mayıs 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:29
Öğle 12:50
İkindi 16:43
Akşam 20:01
Yatsı 21:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@