DOLAR
32,53 +0.22
EURO
34,77 +0.07
ALTIN
2.494,08 +1.29
BIST
9.525 -0.06
BITCOIN
62.430 +1.18
12

2023 İçin Z kuşağı rehberi

Zaman zaman popülist söylemlerden etkilense de, her şeye faydacı yaklaşan, işine yaramayan bilgiye kulak bile kabartmayan Z kuşağı, neden gelip sana oy versin?

GENÇ NESİL 31.12.2020, 02:11
2023 İçin Z kuşağı rehberi

Zaman zaman popülist söylemlerden etkilense de, her şeye faydacı yaklaşan, işine yaramayan bilgiye kulak bile kabartmayan Z kuşağı, neden gelip sana oy versin? Tam da burada aslında Türkiye’nin açık ara en büyük partisi olan AK Parti’nin söyleyecek çok şeyi var. Seçim çalışmalarına elle tutulur bir projeyle bile giremeyen muhalefet partilerine göre çok daha tecrübeli ve iş bilir konumda. Bu avantajı gençler için de kullanabilir, onların nelere ihtiyacı olduğunu tespit ettikten sonra harekete geçebilir.

AK Parti 2023 yılında oy kullanacak Z kuşağı ve kadın seçmen için sosyal medya çalışması yaptı. Gençlerin ve kadınların hangi sosyal ağları kullandığına yönelik tercihlerini öğrenerek, muhtemel çalışmaları planlayacak. Ancak Z kuşağına ulaşmak için sosyal ağ tercihlerini öğrenmek yeterli değil. Derdiyle dertlenmek, birebir temas için öncelikle mahalle teşkilatlarını açık tutmak ve gençlerin faydasına yönelik politikalar planlamak şart. Bunun için de özverili insanların yeniden sahalara çıkması gerekiyor.

Dünyanın en genç nüfusuna sahip bir ülkenin, planladığı tüm politikalarda gençleri hesaba katmaması düşünülemez. Her seçim zamanı hatırlanan, seçim sonrası unutulan gençler, iki TikTok videosuna, Youtube çağrılarına, rap müzikli seçim çalışmalarına tav olmuyor artık. Seçim sonuçlarında kadınlar ve gençler ipi göğüsleyip sonucu belirleme gücüne sahipse, onlara yönelik çalışmaların çok daha önce düşünülüp planlanması, uzun vadeli ve kısa vadeli olarak ayrı ayrı ele alınması gerekiyor.

Her zamanki gibi yine AK Parti, diğer partilerden bir adım öne geçer 2023 yılında oy kullanacak Z kuşağı ve kadın seçmen için sosyal medya çalışması yaptı. Gençlerin ve kadınların hangi sosyal ağları kullandığına yönelik tercihlerini öğrenerek, muhtemel çalışmaları planlayacak. Buna göre kadınların geçtiğimiz yıl en çok Facebook kullandığı, bu yıl ise onun yerine WhatsApp uygulamasını tercih ettiği ortaya çıktı. Araştırmada, kadınların haberleri de en çok WhatsApp’tan paylaştığı ve bu platformdan okuduğu görüldü. Bu yıl ikinci sıraya düşen Facebook uygulamasını, Instagram takip etti. Twitter ise dördüncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl Instagram’ı yoğun olarak kullanan gençler ise bu yıl TikTok uygulamasını tercih etti. Gençlerin tercih ettiği sosyal medyalarda bu yıl Instagram ikinci, Twitter ise üçüncü sırada yer aldı.

AK Parti bu çalışmanın sonucuna göre teşkilata sosyal medya okuryazarlığı eğitimi verecek. Eğitimde teşkilatın sosyal medyada nasıl hareket etmesi gerektiği anlatılacak. Dijital dünyanın yanlış kullanımında oluşabilecek hasarlar da bu eğitimlerde yer alacak. Bir haberin nasıl yalan ve doğruhaber olduğunun anlaşılması üzerine eğitimler verilecek. Daha sonra genç ve kadın seçmenler konusunda yol haritası belirlenecek.

Y kuşağının özgür çocukları

Sosyal medyanın hayatımızda önemli bir yer teşkil etmesi açısından böyle bir araştırma gerekli ama yeterli bir gelişme değil. Ebeveynlerin bile eğitiminde yeterli rol oynayamadığı Z Kuşağını tanımlamak için, günü birlik değişken bilgilerden hareket etmek çok da doğru olmasa gerek. Teknolojinin kucağında doğan bu nesil, “internet kuşağı” şeklinde de tanımlanabiliyor. Devasa bir dünyaya gözlerini açtılar ve her şeyi internet üzerinden öğrendiler. Rahatlarına oldukça düşkün bu nesil için, özveri ve çabadan söz etmek oldukça zor. Teknolojinin sayesinde bilgiye çabuk ulaştıklarından ötürü hızlı yaşamaya alışkınlar. Çaba harcamadan her şeye çabucak ulaşmak ise, tembel ve yorgun görünümlü gençliğin yegâne açıklaması.

Kaynak: Sevda Dursun

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01

Gelişmelerden Haberdar Olun

@