DOLAR
32,52 -0.09
EURO
34,97 +0.34
ALTIN
2.436,18 +0.54
BIST
9.717 -0.05
BITCOIN
65.400 +0.77
12

Üniversite kayıtları başladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bugün başladı.

EĞİTİM 22.08.2022, 15:37
Üniversite kayıtları başladı

Elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden 24 Ağustos’a kadar alınacak, üniversitelerde ise kayıtlar 26 Ağustos’a kadar devam edecek. ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre kontenjanların yüzde 99’u doldu.

Milliyet'in haberine göre; 850 bin 631’i adayın kayıt hakkı bulunuyor. Bu adaylar arasında belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayanlar ise hakkını kaybedecek. Adayların kaydolmadığı kontenjanlar için daha sonra ek yerleştirme süreci başlayacak ve boşalan kontenjanlar için tercih başvuruları alınacak. Eğitimcilere göre bu süreçte 100 bin civarı kontenjan boş kalabilir.

Puanları düşecek

Her yıl binlerce aday kayıt döneminde üniversite okumaktan vazgeçiyor ya da şansını önümüzdeki yıl tekrar denemek istiyor. Ancak bu noktada puanlarının düşeceğinin bilinmesi gerekiyor. Çünkü üniversiteyi kazanıp kaydolmayan adayların gelecek yıl Ortaöğretim Başarı Puanı(OBP) yarı yarıya düşüyor. Bu da 15 ile 30 arası bir puan kaybı demek.

Üniversite kayıt için gereken belgeler listesi

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

Üniversite programlarına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların durumlarını belirten belge (Kayıtlı oldukları ortaöğretim kurumundan alınacaktır.

Adayın YKS tercih sonuç belgesinin internet çıktısı.

Nüfus cüzdan fotokopisi.

6 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf (Sayısı değişiklik gösterebilir)

Varsa katkı payı/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge (Banka dekontu)

Askerlik durum belgesi. (Erkek adayların askerlik durumları MSB aracılığıyla sorgulanacaktır. İhtiyaç duyulduğu takdirde kayıt esnasında askerlik durum belgesi istenilecektir. Bu nedenle kayıt öncesinde www.turkiye.gov.tr sayfasından veya Askerlik Şubenize başvurarak askerlik durumunuzun kayıt işlemleri için bir engel oluşturup oluşturmadığı bilgisini öğrenmeniz yararlı olacaktır.)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11

Gelişmelerden Haberdar Olun

@