DOLAR
32,50 -0.17
EURO
34,98 +0.36
ALTIN
2.435,54 +0.51
BIST
9.717 -0.05
BITCOIN
64.998 +0.06
12

Rusya’dan skandal çağrı!

Türkiye, Rusya ve İran’ın da katıldığı Suriye Astana görüşmelerinin 16’ıncısına ait zirveden ortak bildiri yayınlandı.

DÜNYA 08.07.2021, 14:52
Rusya’dan skandal çağrı!

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran katılımıyla 16’ncısı düzenlenen Suriye konulu Astana Görüşmeleri’ne ilişkin ortak açıklama yayımlandı.

Kazakistan’da Suriye konulu 16. Astana görüşmelerinin 2. gününde yapılan açıklamada, “Türkiye, İran ve Rusya Suriye’de DEAŞ başta olmak üzere tüm terör gruplarına karşı iş birliğini sürdürecek” denildi.

Kazakistan’da Suriye zirvesi

Üç ülkenin heyetleri Suriye konulu 16. Astana görüşmeleri için Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bir araya gelmişti.

İki gün süren toplantılarda Suriye’deki güncel durum, insani yardımların ulaştırılması, Cenevre’deki Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarının yeniden başlatılması, mahkumların değişimi, rehinelerin serbest bırakılması ve kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler başlıca gündem maddeleri oldu.

Suriye’nin kuzeydoğusunda “gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri” dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında “sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına” dair her türlü girişimin reddedildiği belirtilen açıklamada, komşu ülkelerin milli güvenliğine de halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı birlikte çalışmaya devam etme yönündeki kararlılık vurgulandı.

İdlib için sükunet vurgusu

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumun ayrıntılı olarak gözden geçirildiği ve sahada sükunetin sağlanması için İdlib’le ilgili bütün anlaşmaların tümüyle uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

Suriye ihtilafına “askeri çözüm getirilemeyeceğine” dair kanaatlerin ifade edildiği açıklamada, ihtilafın Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir siyasi süreç yoluyla sona erdirilmesine olan taahhütler yinelendi.

Anayasa Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu’nun 6’ncı turunun “erken bir tarihte Cenevre’de gerçekleştirilmesi” ihtiyacı dile getirildi.

Salgın endişesi, BM’ye yardım çağrısı…

Suriye’deki insani durumdan ve COVID-19 salgınının etkisinden duyulan “derin endişe” yinelendi. Özellikle salgın döneminde uluslararası hukuka aykırı tüm tek taraflı yaptırımlar reddedildi.

Ayrımcılık, siyasileştirme ve önkoşullar olmaksızın ülke genelinde tüm Suriyelilere insani yardımı artırmanın gerekliliği vurgulandı. Birleşmiş Milletler’e ve onun insani kuruluşlarına Suriye’ye yaptıkları yardımı artırma çağrısında bulunuldu.

Yerinden edilenlere geri dönüş kolaylığı

Sığınmacıların ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin, geri dönme ve bu çerçevede desteklenme haklarını teminen, Suriye’deki asıl ikamet yerlerine güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasının gerekliliğinin altı çizildi. Bu bağlamda, uluslararası topluma, Suriyeli sığınmacı ve yerinden edilenlere yönelik gerekli desteği sağlama çağrısında bulunuldu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile diğer uluslararası uzman kuruluşlar dahil olmak üzere, ilgili tüm taraflarla teması sürdürmeye hazır olunduğu teyit edildi.

Gözaltındakilerin takası

Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenaze Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespiti Çalışma Grubu çerçevesinde 2 Temmuz’da “başarıyla icra edilen”, gözaltında tutulanların karşılıklı olarak serbest bırakıldığı faaliyetten memnuniyet duyulduğu beyan edildi.

Putin’in temsilcisinden skandal çekilme çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, yakın gelecekte durum istikrara kavuştukça Türk ve ABD’li birliklerin Suriye’den çekileceklerini umduklarını söyledi.

Lavrentyev, Türk ve ABD’li birliklerin Suriye’den çekilme perspektifiyle ilgili açıklama yaparak ülkedeki durum istikrara kavuştukça bunun gerçekleşeceğini umduklarını belirtti.

Suriye konulu Astana Görüşmeleri, 2017’de Suriye krizine çözüm getirmek amacıyla Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde başlatılmıştı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11

Gelişmelerden Haberdar Olun

@