DOLAR
32,38 +0.18
EURO
35,03 -0.17
ALTIN
2.325,99 +0.24
BIST
9.088 +0.09
BITCOIN
70.000 -0.55
12

İkinci tur için yurt dışında oy işlemlerinde yoğun ilgi

28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu çerçevesinde yurt dışındaki seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı.

DÜNYA 20.05.2023, 18:12
İkinci tur için yurt dışında oy işlemlerinde yoğun ilgi

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, oy kullanma işlemine başladı.

Türkiye'nin en büyük sınır kapısı olan İstanbul Havalimanı'nın dış hatlar terminalinde, geliş ve gidiş katında belirlenen iki alana toplam 12 sandık konuldu. Oy verme işleminden önce sandık kurulu üyeleri yemin etti. Yeminin ardından sandık kurulu üyeleri zarf ve pusula sayımı yaptı.

Yurt dışı seçmenler, 08.00'dan itibaren pasaport ve kimliklerini ibraz ederek, oylarını kullandı. Yurt dışı seçmenler, başta İstanbul Havalimanı olmak üzere gümrük kapılarında 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Türkmenistan

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği'nde kurulan sandıkta yerel saatle 08.00’de oy kullanmaya başladı.

Oy verme işleminin 22 Mayıs saat 20.00’ye kadar devam edeceği Türkmenistan’da Büyükelçi Togan Oral da oyunu kullandı.

Oral, oy vermenin anayasal bir hak olduğunu ifade ederek "Bu hak olmakla birlikte aynı zamanda ülkemizin geleceği ile ilgili söz sahibi olmanız için bize verilmiş olan bir fırsat." dedi.

Türkmenistan’daki Türk seçmenler seçimim ilk turunda yüzde 54,65 katılım sağlamıştı.

Kırgızistan

Kırgızistan'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için sandık başına gitti.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 bin 119 seçmen için Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nde kurulan bir sandıkta oy verme işlemleri 21 Mayıs akşamına kadar sürecek.

Litvanya

Litvanya'da yaşayan Türk vatandaşları da, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için sandık başına gitti. Seçmenler, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yerel saatle 08.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 22.00'ye kadar sürecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Litvanya'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 795 seçmen bulunuyor.

Litvanya'daki Türkler seçimin ilk turuna yüzde 73,21 katılım sağlamıştı.

Çin

Çin'de yaşayan Türk vatandaşları yerel saatle 08.00'den itibaren Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği ile Şanghay, Guangzhou ve Hong Kong’daki başkonsolosluklarda sandığa gitmeye başladı. 4 bin 337 kayıtlı seçmenin bulunduğu Çin'de oy kullanma işlemi yarın saat 22.00'ye kadar devam edecek.

İsviçre

Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği ile Zürih ve Cenevre başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda oy kullanma işlemine yerel saat ile 08.00'de başlandı.

İsviçre'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 20-24 Mayıs tarihleri arasında 08.00 ile 22.00 saatleri arasında oy verebilecek.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğunun bulunduğu binada oy kullanmak için kurulan alan ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Seçmenlerin sabah saatlerinde oy kullanılacak alanın önünde uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde, İsviçre'de kayıtlı 105 bin 802 seçmenden 60 bin 95'i oy kullanmıştı.

Almanya

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oy vermeye başladı.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu'nda sabahın erken saatlerinde sandıkların açılmasını bekleyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Köln'de seçmenler kurulan 24 sandıkta oylarını kullanmaya başladı.

Yaklaşık 1,5 milyon seçmenle yurt dışında en çok seçmenin bulunduğu ülke olan Almanya'daki Türkler, 24 Mayıs'a kadar 08.00 ile 22.00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek.

Aachen ve Regensburg kentlerinde ise 09.00-18.00 saatleri arasında 21 Mayıs'a kadar oy kullanılabilecek.

Bremen'de de ilk günden uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

Belçika

Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Brüksel'deki Expo alanında kurulan sandıklarda oy kullanma işlemine ilk gün yoğun ilgi vardı.

Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk gün gözlemlenen yüksek orandaki katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Oy kullanmanın yurt dışındaki seçmen için yerleşik bir kültür haline geldiğini belirten Deniz, ilk turda önceki seçimlere kıyasla oy veren vatandaşların sayısının arttığını söyledi.

Deniz, yurt dışında ikamet eden tüm vatandaşları demokratik haklarını kullanmaya davet etti.

Belçika'da başkent Brüksel’in yanı sıra Anvers ve Hasselt şehirlerinde de oy verilebiliyor.

Seçmenler oylarını 20-24 Mayıs tarihlerinde yerel saatle 08.00-22.00 arasında kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Belçika'da 153 bin 443 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Arnavutluk ve kuzey Makedonya

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’da, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oy verme işlemlerine başlandı.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da seçmenler, yerel saatle 08:00'dan itibaren oy kullanmaya başladı.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu kapsamında Arnavutluk’ta Tiran Büyükelçiliğimizde oy kullanma işlemleri başladı. 20, 21 ve 22 Mayıs günlerinde, 08.00 ile 22.00 saatleri arasında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız oylarını kullanabilir. Vatandaşlarımızı oylarını kullanmak üzere büyükelçiliğimize bekliyoruz.” dedi.

İrlanda

İrlanda’daki Türk vatandaşları, Türkiye’nin Dublin Büyükelçiliği binasında kurulan 8 oy kabinine sahip 2 sandıkta yerel saat ile 08.00'den itibaren Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oy kullanmaya başladı.

Seçmenler, 21-22 Mayıs günleri de 08.00-22.00 saatleri arasında büyükelçilikte kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, İrlanda'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 6 bin 771 seçmen bulunuyor.

İtalya

İtalya'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler için Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğu’nda kurulan sandıklarda oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başladı.

Türkiye'deki seçimin ikinci turunda İtalya'daki ilk oyu Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük kullandı. Gücük, seçimin hayırlı olmasını diledi.

Roma'daki Türk seçmenler, oy kullanmak için yağışlı havaya rağmen büyükelçilik önünde kuyruk oluşturdu.

İtalya'daki Türk vatandaşları, 20-21-22 Mayıs tarihlerinde, yerel saatle 08.00-22.00 arasında oy kullanabilecek.

Oy kullanma işlemi, Roma Büyükelçiliği'nde her gün kurulacak 1 sandıkta, Milano Başkonsolosluğu'nda ise üç gün boyunca kurulacak 4’er sandıkta gerçekleştirilecek.

Hollanda

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da da seçiminin ikinci turu için oylama başladı.

Oy verme işlemlerinin yapıldığı Rhone Etkinlik ve Kongre Merkezi önünde uzun kuyruklar oluştu.

İngiltere

Başkent Londra'da Türk vatandaşları yerel saat ile 08.00'den itibaren Novotel London West otelinde kurulan 35 sandıkta oy kullanmaya başladı. Oy vermek için sandığa gelenler, otelin önünde uzun kuyruk oluşturdu.

Seçmenler; Londra, Manchester ve Edinburghta kurulan sandıklarda 24 Mayıs'a kadar 08.00-22.00 saatlerinde oy kullanabilecek. Leicester'da ise oy verme işlemi 21 Mayıs'ta sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, İngiltere'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 127 bin seçmen bulunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36

Gelişmelerden Haberdar Olun

@