DOLAR
32,60 +0.39
EURO
34,85 +0.33
ALTIN
2.493,03 +0.34
BIST
9.579 +0.57
BITCOIN
65.453 +4.56
12

BM İnsan Hakları Konseyi'nden Myanmar'a Kınama

BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar'da ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından Cuma günü özel bir oturum başlattı ve darbe geniş çapta kınandı.

DÜNYA 12.02.2021, 16:42
BM İnsan Hakları Konseyi'nden Myanmar'a Kınama

BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar'da ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından Cuma günü özel bir oturum başlattı ve darbe geniş çapta kınandı.

İnsan haklarından sorumlu yüksek komiser yardımcısı Nada al-Nashif,  AB ve İngiltere tarafından çağrılan tartışmanın başında; "Myanmar ordusunun bu ayın başlarında iktidarı ele geçirmesi, demokratik geçişinde on yıl boyunca zor kazanılmış kazanımların ardından ülke için büyük bir gerileme teşkil ediyor."  dedi

Myanmar tarafından elde edilen yükseliş, HRC tarafından Evrensel Periyodik İncelemesinde üç haftadan daha kısa bir süre önce gözden geçirilmişti.

2020 genel seçimlerinin net sonuçlarına ihanet

El-Nashif, "şimdi darbenin etkili bir şekilde ihanet ettiği Kasım 2020 genel seçimlerinin net sonuçları ve bir yıllık Olağanüstü Hal ilanıyla pekiştirildi" dedi.

Fiili lider Aung San Suu Kyi ve Başkan Win Myint dahil olmak üzere Myanmar'ın demokratik olarak seçilmiş siyasi liderliği, "siyasi gerekçeli suçlamalar" nedeniyle tutuklandı.

HRC yetkilisi, "Buna ek olarak, askeri yetkililerin, aşırı şiddet ve onlarca yıldır maruz kaldıkları ayrımcılığın ardından Rohingya halkının durumunu daha da kötüleştirmesine izin verilmemelidir" dedi.

Askeri yetkilileri "iktidarı sivil kontrole döndürmeye ve keyfi olarak gözaltına alınan tüm bireyleri derhal serbest bırakmaya" çağırdı.

Myanmar ordusu 1 Şubat'ta, Wyint, Suu Kyi ve iktidardaki Ulusal Demokrasi Ligi'nin (NLD) kıdemli üyelerini gözaltına aldıktan saatler sonra olağanüstü hal ilan etti.

Myanmar'ın Cenevre'deki BM büyükelçisi U Myint Thu şunları söyledi: "Seçim sonrası düzensizlikler ve ülkedeki aşağıdaki karmaşık durum ışığında, Tatmadaw (Myanmar ordusu), Devletin sorumluluklarını, Eyalet Anayasası. "

Portekiz'in Cenevre'deki BM elçisi Rui Macieira, ancak askeri devralmanın 10 yıllık demokratik geçişi tersine çevirmekle tehdit ettiğini söyledi.

"Fikir ve ifade özgürlüğü, din veya inanç, dernek ve toplantı gibi temel insan hakları ihlalleri konusunda sessiz kalmak bir seçenek değil" dedi.

Türkiye'nin Cenevre'deki BM Büyükelçisi derinden endişeliyiz ve şiddetle kınıyoruz

Türkiye'nin Cenevre'deki BM Büyükelçisi Sadık Arslan, "Myanmar'da meydana gelen askeri ele geçirme konusunda derinden endişeliyiz ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye prensip olarak karşıdır. .

"Bu vahim gelişmenin Myanmar'da yaşayan Rohingya Müslümanlarının durumunu daha da kötüleştirmeyeceğini umuyoruz."

ABD, Pazartesi günü yaptığı açıklamadan bu yana ilk açıklamasını, eski Başkan Donald Trump'ın yönetiminin 2018'de vücuttan çekilmesinin ardından bir gözlemci olarak HRC ile yeniden iletişime geçeceğini duyurdu.

Cenevre'deki ABD misyonunun sorumluları Mark Cassayre, Washington'un ordunun "Myanmar'ın demokratik olarak seçilmiş hükümetine" yönelik darbesini kınadığını söyledi.

Darbe liderlerine yönelik hedefli yaptırımlar çağrısında bulunan Erdoğan, HRC üyelerini "siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler, yabancı uyruklular ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere haksız yere tutuklananların hepsini derhal serbest bırakmaya çağırmaya" çağırdı.

HRC, bireylere veya devletlere BM Güvenlik Konseyi'nin yapabileceği yaptırım uygulama gücüne sahip değildir.

Tartışmaya karşı çıkan bir Rus delegesi, "İnsan hakları düzleminde olağanüstü hal ilanına bağlı son olaylarla yüzleşme girişimlerinin pek de haklı ve çok politik olduğuna inanıyoruz" dedi.

47 kişilik HRC'de yer alan AB ülkelerinin yanı sıra, tartışma talebi Avustralya, Kanada, Kosta Rika, Japonya, İsrail, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Afrika, İsviçre, Türkiye, Pakistan, Pakistan gibi ülkeler tarafından da desteklendi. ABD ve diğer ülkeler.

Çin, Beyaz Rusya, Küba, Eritre, Filipinler, Rusya ve Venezuela özel oturumun yapılmasına karşı olduklarını söylediler.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@