DOLAR
32,52 +0.02
EURO
34,86 +0.53
ALTIN
2.428,56 -0.18
BIST
9.645 -0.50
BITCOIN
66.600 +0.18
12

Artemis Roketi Ay yolculuğu ikinci kez ertelendi

NASA'nın "Artemis I" adıyla bilinen uzay keşif görevi çerçevesinde, dün gece fırlatılması planlanan rokette hidrojen sızıntısının giderilememesi sebebiyle fırlatmanın iptal edildiği duyuruldu. Artemis'in 29 Ağustos'ta planlanan ilk görevi de teknik aksaklıklar sebebiyle ertelenmişti.

DÜNYA 04.09.2022, 12:58
Artemis Roketi Ay yolculuğu ikinci kez ertelendi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) şimdiye kadarki en güçlü roketini fırlatma planı bir hafta içinde ikinci kez iptal edildi.

NASA'nın Artemis misyonu için dün gece planlanan roket fırlatma girişimi, tehlikeli yakıt sızıntısı nedeniyle ertelendi. NASA, Artemis I Ay görevinin hidrojen tankında bir sızıntı bulunması dolayısıyla fırlatmanın iptal edildiğini aktarırken, yetkilerin sızıntıyı çözmeye çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtildi.

"Düzeltme girişimleri başarısız oldu"

NASA tarafından yapılan açıklamada, "Artemis I'in Ay görevi ertelendi. Ekipler, rokete yakıt aktaran donanımdaki sızıntı ile ilgili bir sorunu çözmeye çalıştı ancak başarısız oldu. Artemis I görevinin tanklanması sırasında, rokete yakıt aktarmaya çalışırken bir sızıntı meydana geldi. Şimdiye kadar düzeltme girişimleri başarısız oldu" denildi.

Sızıntının devam ettiği aktarıldı

Lansman Direktörü Charlie Blackwell-Thompson ve ekibinin sızıntıyı kapatmaya çalışmalarına rağmen sızıntının devam ettiği belirtildi.

Blackwell-Thompson'ın, 3 ila 4 saatlik çabanın ardından geri sayımı durdurduğu aktarıldı. Bugün meydana gelen sorunun Uzay Fırlatma Sisteminin tabanında, 20 santimetrelik bir göbek hattının hidrojeni getirdiği ara yüzde olduğu belirtildi.

Florida eyaletindeki Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak olan SLS-Orion uzay aracının lansmanının dün yerel saatle 14:17'de başlaması ve iki saat sürmesi planlanmıştı. SLS-Orion uzay aracının Ay'ın etrafında mürettebatsız 6 haftalık test uçuşunu gerçekleştirip Dünya'ya dönmesi planlanıyor.

Bu hafta pazartesi günü yapılan ilk fırlatma girişimi ise motor arızası ve hava sorunları nedeniyle engellenmişti.

NASA, Artemis uzay görevi ile 1970'lerdeki Apollo Projesi'nin devamı olarak, Ay'a yeniden yeniden insan göndermeyi hedefliyor. Artemis görevi ayrıca Ay'a mürettebatsız uzay araçları da göndermeyi hedefliyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08

Gelişmelerden Haberdar Olun

@