DOLAR
32,53 +0.12
EURO
34,94 -0.16
ALTIN
2.441,21 +0.20
BIST
9.717 0.00
BITCOIN
64.000 -0.75
12

ABD, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklıyor

Reuters'ın haberine göre ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatına yönelik yasağın en kısa sürede açıklaması bekleniyor.

DÜNYA 08.03.2022, 19:12
ABD, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklıyor

Reuters ve Wall Street Journal'ın son dakika haberine göre ABD Rusya'dan petrol ithalatına yönelik yasağı bugün açıklayacak.

CNN'e konuşan ABD'li Demokrat Senatör Chris Coons da CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayabileceğini iddia etti. Coons, "ABD'de ve dünya genelinde doğalgaz fiyatları muhtemelen artacak, ancak bu özgürlüğün bedeli" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Venezuela ile anlaşmaya varması sonrasında Rusya'dan petrol ihracatının yasaklandığını açıklayacağı belirtiliyor.

Venezuela lideri Maduro da ABD yetkilileriyle yapılan görüşmeye ilişkin detay vermekten kaçınmış ancak görüşmelerin "saygılı, samimi ve diplomatik" geçtiğini açıklamıştı.

AA'ya göre, bir galon normal gaz için ulusal ortalama Salı günü 4.173 dolara yükseldi. Önceki rekor, enflasyona göre ayarlanmadan Temmuz 2008'deki 4.114$'dı. Tüketiciler bir hafta öncesine göre 55 cent ve geçen aya göre yaklaşık 72 cent daha fazla ödüyorlar.

Rusya'dan petrol ithalatı

Wall Street Journal'ın ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya, küresel arzın %10'undan fazlasından sorumlu olan dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi konumunda.

Rus ihracatı dünya pazarının %7'sini oluşturuyor ve birçok analist, çatışma devam ederken bunun en azından bir kısmının kesintiye uğramasını bekliyor.

ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen, hala dünyanın diğer bölgelerinden her gün milyonlarca varil ithal ediyor çünkü ülke, şirketlerin yurt içinde çıkardığından çok daha fazla petrol tüketiyor. ABD ham petrol ithalatının çoğunu Kanada, Meksika ve Suudi Arabistan'dan alıyor.

Yine de, ABD petrol ve rafine ürün ithalatının yaklaşık %8'i veya günde yaklaşık 672.000 varil geçen yıl Rusya'dan geldi. Bunun içinde, Rusya'nın ham petrolü ülke ithalatının kabaca %3'ünü ya da günde yaklaşık 200.000 varili oluşturuyordu. EIA verilerine göre, 2021 ortalarında, Amerikan Rus ham petrol ithalatı yaklaşık on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı ve son yıllarda daha yüksek bir eğilim gösteriyordu.

ABD, kısmen, en yüksek kapasitelerde yakıt üretmek için daha yüksek kükürt içeriğine sahip farklı derecelerde ham petrole ihtiyaç duyan rafinerileri beslemek için Rus petrolünü satın alıyor. Amerikan rafinerileri, onlarca yıl önce, yerel tedariklerin daha düşük olduğu zamanlarda, genellikle daha yüksek kükürt seviyelerine sahip daha ağır derecelerde ham petrol kullanmak üzere tasarlandı. Son yıllarda, Rus ham petrolü, Venezuela ve İran'a uygulanan yaptırımların dünya genelinde geride bıraktığı boşluğun bir kısmını doldurdu.

Yeni rota Venezuela mı?

Biden yönetiminin, dünyanın önde gelen ihracatçısı Suudi Arabistan'ın yanı sıra, Rusya'nın sevkiyatlarının durdurulmasından kaynaklanan herhangi bir petrol açığını kapatmaya yardımcı olmak için hükümeti de yaptırıma tabi tutulan Venezuela'ya ulaştığı bildiriliyor. Ancak yöneticiler, yüksek uluslararası fiyatların üreticilere üretimi artırmak için ihtiyaç duydukları tüm teşviki zaten verdiğini söylüyor.

Beyaz Saray geçen hafta, fiyatları kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için ülkenin Stratejik Petrol Rezervinden 30 milyon varil petrol çıkaracağını duyurdu, ancak hareketin petrolün yükselişi üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12

Gelişmelerden Haberdar Olun

@