DOLAR
32,45 -0.15
EURO
34,83 -0.66
ALTIN
2.439,70 +0.14
BIST
9.916 +2.05
BITCOIN
63.575 +1.07
12

Başörtülü piyano çalamaz mı?

Büşra Kayıkçı, Twitter'da piyano çaldığı bir videoyu paylaştıktan sonra hem laik hem dindar kesimin tepkilerine maruz kaldı.

SANAT 21.07.2020, 10:40 21.07.2020, 10:47
Başörtülü piyano çalamaz mı?

İç mimar, ressam ve piyanist olan Büşra Kayıkçı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın sonbaharda düzenleyeceği 27. İstanbul Caz Festivali kapsamındaki Genç Caz konserlerinde sahne alacak müzisyenler arasına girmeye hak kazandı. Bu sevinicini sosyal medya hesabından paylaşan Kayıkçı, başörtüsü taktığı için hem laik hem muhafazakar kesimden birçok tepkiye maruz kaldı.

Utanç verici yorumlar

Büşra Kayıkçı’nın sosyal medyada sevincini paylaştığı gönderinin altına gelen yorumlar ise sosyal medyanın kirli yüzünü bir kez daha gösterdi. Kayıkçı başörtüsünden dolayı farklı kesimler tarafından tepkiler aldı. Paylaşıma yorum yapan muhafakaz kesimden, “İslam’a göre kadınlar erkek olan yerde çalışamaz, bırak çalışmayı giremezler bile. Çok mecbursa sadece kadınların olduğu yerde çalışırlar. Ayrıca İslam’a göre müzik haramdır. Batı müziği şeytanın işidir”, “Vay ki vay 28 Şubat’ta bunca mücadele, zulüm, acı sen caz yap finale kal diye verildi öyle mi?” gibi tepkiler alırken, Laik kesimden de, “Başörtüsüyle piyano çalmak günah değil miydi? İslamcılar kudurur şimdi”, “Tek eksiğimiz başörtülü caz sanatçımız idi tebrik ediyorum” gibi yorumlarla tepkiler gördü.

Destek yorumları daha fazla

Tüm bunlara rağmen sanatçıya her kesimden birçok destek ve tebrik geldi. Kayıkçı’ya verilen tepkileri eleştiren kullanıcılar, başarısı için de tebrikte bulundular. Kullanıcılar yorumlarda, “Bir tarafa başörtüsü batar diğer tarafa çaldığı müzik. Birilerinin ne dediğine bakmaksızın mutlu olduğunuz işi yaptığınız için ayrıca tebrik ederim. Umarım çok daha başarılı olursunuz.”, “Tebrik ederim eserlerini zevkle dinliyorum. (Bir 28 Şubat mağduru olarak) Şu kareye bakıp hala tesettür-enstrüman ayrımcılığı yapanları 28 Şubat’ta tesettür-eğitim ayrımcılığı yapanlardan farklı görmüyorum. Sen başarılarına devam et burada yazılanlara takılma”, “En güzeli de bu işlerin sadece bir özel gruba ait olduğu tabusunu yıkıyor olmanız. Bir gün bu ülkede kimsenin kıyafetinin ne olduğuna bakmadan sadece işiyle ve fikirleriyle değerlendirilebildiği bir zamanı yaşayacağız inşallah. Belki biz göreceğiz, belki çocuklarımız. İnşallah…” gibi ifadelerle Kayıkçı’ya destek oldular.

“Twitter linç kültüründen beslenen bir mecra”

Bir insanı üretimiyle desteklemek bence en onurlu duruş diyen Kayıkçı, “Twitter’da mutluluğumu paylaşırken negatif yorumlar alma ihtimali her zaman var. Twitter linç kültüründen beslenen bir mecra. Ama bu kısmına takılmamak lazım çünkü özellikle genç sanatçılar için çok faydalı bir tanıtım platformu. Çok sayıda destek mesajı geliyor. Bence karşınızdaki kim olursa olsun bir insanı salt üretimi ile desteklemek en onurlu duruşlardan biri. Kendi adıma tarafsızca beni destekleyen, tebrik edenler olduğu için elbette çok mutluyum” diyen Kayıkçı sözlerine şöyle devam etti:

“Genç Caz konserlerinde sahne alacağım için çok heyecanlıyım. Resim ve müzik benim için birbirini besleyen iki alan. İkisinde de armoni dediğimiz öge kullanılıyor. Çoğu zaman çaldığım bir melodi zihnimde bir rengi çağrıştırıyor. Resim yapmanın özellikle sulu boyanın zihnimi rahatlatan bir tarafı var. Akışkan ve teklifsiz yapısı müziğimde kullandığım formlara ilham veriyor” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:45
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:47
Yatsı 21:15

Gelişmelerden Haberdar Olun

@