DOLAR
32,57 +0.09
EURO
35,02 +0.35
ALTIN
2.425,16 +0.08
BIST
9.722 +0.80
BITCOIN
64.288 -3.47
12

Virüs, 'antikor' seviyesini düşürüyor

Uzmanlar, yapılan araştırmalarda hastalıktan sonra antikor seviyesinin hızlı bir şekilde düştüğünü gözlemledi.

SAĞLIK 27.10.2020, 15:59
Virüs, 'antikor' seviyesini düşürüyor

İngiltere'dee uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran ve Eylül ayı arasında Covid-19 virüsüne yakalananlarda 'antikor' seviyesinin yüzde 26 oranında azaldığı saptandı.

Temmuz ayı başlarında her 1000 kişiden 60'ında antikora rastlanırken Eylül ayında bu rakam gerileyerek 44'e kadar düştü. Semptom göstermeden hastalığa yakalananlar ve 65 yaşının üzerinde olan insanlarda ise bu rakam daha da düşüyor.

Koruyucu bağışıklık kanıtı yok

Araştırma heyetinden Profesör Graham Cooke, "Büyük resime bakıldığında, ilk dalganın ardından, ülkenin büyük çoğunluğunun koruyucu bağışıklık konusunda kanıtı yoktu. Aşıya ihtiyaç hala çok fazla. Veriler bunu değiştirmiyor" dedi. Uzmanlar, bu nedenle virüse yakalanan insanların bağışıklık sisteminin zayıfladığını bu yüzden bir yıl içinde iki, üç defa virüse yakalanabileceğini ifade etti. 

Antikor nedir?

Vücudumuz doğal ve kazanılmış olmak üzere iki farklı bağışlılık sisteminden oluşur. Doğal bağışıklık elemanları; vücuda zarar verebilecek etmenlere karşı genel bir yanıt oluşturur ve benzer etmenlerle karşılaşıldığında aynı yanıtlarla karşılık verir. Bununla birlikte, kazanılmış bağışıklığın elemanları yabancı etmenlere karşı ayrıntılı analiz yaparak bir bağışıklık hafızası oluşturur. Bu sayede, benzer etmenler yeniden vücuda girdiğinde; kazanılmış bağışıklık önceden bildiği etmene daha etkili ve güçlü bir yanıt vererek vücudu korur. İşte antikorlar, kazanılmış bağışıklığı oluşturan faktörlerden biridir.

Kazanılmış bağışıklık sayesinde kişiler bazı hastalıklara sadece bir kez yakalanabilir veya belirli hastalıklarda geçici süre dayanıklılık kazanır. Benzer şekilde bu sistem sayesinde çeşitli hastalıklara karşı aşı geliştirilebilir. Zira; antikor üretimi sayesinde, zararlı etmenlerin ikinci kez vücuda girmesi durumunda etmenler antikorlar tarafından imha edilir. Aşı geliştirme çalışmalarının nihai amacı da; zayıflatılmış mikroorganizmaların veya etmenlerin antijenler sayesinde, hastalık oluşturmadan vücutta antikor üretimini tetiklemektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10

Gelişmelerden Haberdar Olun

@