DOLAR
32,42 +0.19
EURO
35,59 +0.43
ALTIN
2.325,00 +0.20
BIST
9.080 +3.10
BITCOIN
70.720 +1.9
12

Mutant virüsün yayılımı çok hızlı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu virüsün Türkiye'deki yayılımına ilişkin DHA'ya açıklama yaptı

SAĞLIK 13.02.2021, 13:00
Mutant virüsün yayılımı çok hızlı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu virüsün Türkiye'deki yayılımına ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Akın, "Öyle bir mutantla karşılaştık ki yayılımı Vuhan'dan dünyaya dağılan virüse göre çok hızlı. 33 ilde saptadık; ama tüm illerde bunu saptamak için çalışma sürdürülüyor. Yarın bir başka rakamla karşılaşabiliriz" dedi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu virüsün şu ana kadar Türkiye'de 33 ile yayıldığını söyledi.

Akın, "Öyle bir ki mutantla karşılaştık yayılımı Vuhan'dan dünyaya dağılan viruse göre çok Hızlı. Herkes yine o, dosta, akrabaya ziyaretlerini yapıyor Sosyal amaçlı ziyaretler olduğu için iller arası GeCIS oluyor görmek Hızlı bir çok şekilde yayılacağını görüyoruz İngiltere örneği biliyorum; Yani çok hızlı yaylıyor "diye konuştu.

'BİR PARÇA TEDİRGİNİZ'

Akın, mutant virüsün hastalık şiddetinde bir değişiklik yapmadığına dikkat Cekerek, "Hastalığın şiddeti değişmiyor; aşk yüzde 1 ölüm varsa 100 kişiden 1'ini kaybedebilirsiniz vaka sayısı 100 bin kişiyi kaybedersiniz; UNON için ölüm sayısının artmasından, Yoğun bakım yüklenilmesinden bir. Parça tedirginiz Şu an Yuk taşınıyor Çünkü vaka sayısı kontrol edilebilir; .. seviyor kontrol edemediğimiz Yeni mutant vakaları artıyor Bunu kontrol etmek için CABA harcamak burada devlete düşüyor İş yönetimlere iş düşüyor; korona belasından korunmasında yardımcı olması lazımların "diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ŞU ANDA YÖN DEĞİŞİMİNE İHTİYACI YOK'

Akın, mutasyonlu virüsle enfekte olmuş ve hastaneye yatmış bir kişinin, yine koronavirüslü bir kişi ile yan yana yatırılmadığını söyleyerek, "O ayrı bir yerde yatıyor. Hastane düzeyinde bu önlem var. Tedavi modelinde bir değişiklik yok, aynı tedaviyi uyguluyoruz. Vatandaşlarımızın maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyacağını düşündüğümüz için toplumda özel bir değişiklik yapmadık. Ama virüsün yarattığı yük ile elde ettiğimiz bazı bilgilere göre oynama yapılabilir. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biraz daha takip ediyoruz; çünkü aynı şekilde İngiltere'yi ya da bir başka ülkeyi de takip durumundayız. Danimarka'nın, Almanya'nın çeşitli sıkıntılar var, Hollanda epeyce sıkıntıda. Bunları da takip ediyoruz. Yerel bilgileri de kullanarak, belki ileride bu korunma önlemleri ile ilgili bazı önerilerde bulunabiliriz. İngiltere çok sıkı önlemler alarak, vaka sayısını ciddi olarak düşürdü. Demek ki sıkı önlemlere ihtiyaç olabilir. Bugün için Türkiye'de bunlar takip edilen durumalardır. Türkiye'nin şu anda herhangi bir yön değiştirmeye ihtiyacı yok. Ama dediğim gibi bunu bugünden söylüyoruz. Yarından sonraki rakamlar neler düşündürür bilmiyoruz" dedi.

'YAZA DOĞRU RAHATLAYABİLİRİZ'

Aşılama çalışmalarıyla birlikte biraz rahatlama olabileceğini vurgulayan Akın "İki doz aşılanan nüfus yüzde 65-70'lere ulaştığı zaman epeyce rahatlamış olacağız. Ancak bu arada virüs de boş durmuyor. Virüs de kendi yaşamını sürdürmesi için zaman zaman yeni mutantları ortaya çıkarıyor ve bu yeni mutantların topluma yayılmasıyla tekrar ataklar yapıyor. Karşılıklı bir satranç mücadelesi gibi düşünün. İki taraf da hamle yapıyor. Ama aşılamayla hiç olmazsa, hastalanmaları görürüz; ancak ağır vakalar ve ölümleri daha az göreceğiz gibi bir düşüncem var. 2'nci doz aşıyı almış nüfus yüzde 65-70'ler olursa bu da yaklaşık 50 milyon kişiye denk geliyor, 50 milyon kişiye 2 doz aşı yapmış olursak, bir mesafe almış oluruz. Bu rahatlayacağız anlamına gelmiyor; çünkü aşı olursanız, yine maske, mesafe, hijyeni korumanız lazım. Şu anda hızlı bir şekilde aşımızı tamamlayalım. Mayıs, Haziran, Temmuz ayına doğru bir rahatlama olabilir. Hem insanların sokağa çıkması hem de bağışıklanmış kişi sayısının artmasına bağlı olarak biraz daha rahatlayabiliriz; ama 2021'de çok fazla rahatlayacağımızı düşünmemek lazım" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@