DOLAR
32,50 +0.08
EURO
34,78 -0.12
ALTIN
2.496,45 +0.48
BIST
9.693 +1.77
BITCOIN
64.199 -1.22
12

Suikaste uğrayan Fahrizade kimdir?

İranlı ünlü nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.

GÜNLÜK MEVZULAR 28.11.2020, 13:17 28.11.2020, 14:53
Suikaste uğrayan Fahrizade kimdir?

İranlı fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran'ın Abserd ilçesinde suikasta uğrayarak hayatını kaybetti.Fars haber ajansı ise saldırının olduğu Abserd kasabasında Fahrizade'nin bulunduğu aracın patlatıldığını ve 3-4 teröristin bölgede görüldüğünü belirtti. İran'ın son on yılda suikasta kurban giden beşinci bilim insanı olan Muhsin Fahrizade, İran'ın nükleer silah programının arkasındaki beyin olarak görülüyordu. 

"Eli kanlı siyonist rejim"

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, fizikçi Fahrizade'nin suikasta kurban gitmesinin suçlusu olarak İsrail'i hedef göstererek "Küresel küstahlığın şeytani eli bir kez daha, gaspçı Siyonist rejim tarafından kanla kirletildi" dedi.

Ruhani, "Şehit Fahrizade suikasti, düşmanlarımızın içinde olduğun derin nefret ve sıkıntının da göstergesi. Onun şehadeti, ilerleyişimizi yavaşlatmayacak" diye konuştu.

İsrail tarafından Ruhani'nin açıklamalarına henüz cevap verilmedi.

Muhsin Fahrizade ismi neden önemli?

"Eğer İran uranyum zenginleştirme programını sürdürürse, Fahrizade İran bombasının babası olarak bilinecek." Bu sözler 2014 yılında üst düzey bir diplomata ait. Uranyum zenginleştirme programının arkasında kilit bilim insanı Fahrizade  bulunuyordu. İran ile ABD arasında yaşanan uranyum zenginleştirme programı gerginliğinin zirveye çıktığı dönemde gelen suikast haberi akıllarda soru işareti bıraktı. İran cephesi ise İsrail ve ABD'yi suçladı.

İran'da suikasta uğrayan ilk bilim insanı Fahrizade olmadı. 2010 ile 2012 dönemi arasında dört İranlı nükleer bilimci daha suikaste uğramış ve Tahran yönetimi bu suikastelerden de İsrail'i sorumlu tutmuştu.

Fahrizade 4 yıl önce suilkast listesine eklenmiş

2 yıl önce İsrail merkezli internet sitesi Walla'nın eski yabancı istihbarat servisleri sorumlularının verdiği bilgileri kaynak göstererek oluşturduğu haberde İsrail'in, Tahran'ın nükleer programının kilit ismi olarak gördüğü İranlı bilim insanı Fahrizade'yi suikast listesine eklediği iddia edilmişti.

Netanyahu, yaptığı açıklamada Fahrizade ismine dikkat çekerek İsrail istihbaratının "İran nükleer programı hakkında 183 CD'de dosyalanmış 55 bin sayfa gizli bilgiye" ulaştığını söylemişti.

Devrim Muhafızları'ndan intikam paylaşımı

Devrim muhafızları Twitter hesabından yapılan paylaşımda İsrail hedef gösterilerek "Şimdiye kadar hiçbir saldırıyı yanıtsız bırakmadığımızı gösterdik" ifadeleri kullanıldı.

Yıllardır Mossad'ın listesindeymiş

İsrailli gazeteci Melman ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, suikaste uğrayan İranlı nükleer fizikçinin, Mossad'ın listesinde olduğu  ve yıllardır ele geçirilmek istendiğini belirtti.

Melman ayrıca Fahrizade'nin ölümünün İran'a büyük darbe vurduğunu aktardı.

Muhsin Fahrizade kimdir?

İran'ın bilim insanları arasında önde gelen isim olan Muhsin Fahrizade, Devrim Muhafızları'nda ise üst düzey yetkilere sahipti.

Fahrizade, İran'ın nükleer programının en yetkili ismi konumundaydı. 2015'te New York Times gazetesi, Fahrizade'yi İkinci Dünya Savaşı sırasında ilk atom bombasını geliştiren Manhattan Projesi'nin başındaki J. Robert Oppenheimer'a benzetmişti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04

Gelişmelerden Haberdar Olun

@