DOLAR
32,52 +0.08
EURO
34,87 +0.23
ALTIN
2.480,67 +0.75
BIST
9.530 0.00
BITCOIN
61.087 -4.4
12

Sahibinden.com'a soruşturma başlatıldı

Rekabet Kurumu Sahibinden.com'a soruşturma açıldığını duyurdu.

GÜNLÜK MEVZULAR 06.11.2020, 18:05
Sahibinden.com'a soruşturma başlatıldı

Rekabet Kurumu, Sahibinden.com'a iddia edilen görüşler doğrultusunda soruşturma başlattığını internet sitesinden duyurdu.

Rekabet Kurumu resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre "Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş.’nin, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddiasını ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karara verilmiştir " denildi.

6.Madde neleri içeriyor ?

Maddenin açıklaması şu şekildedir: "Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır."

Kötüye kullanma halleri özellikle şunlardır:

Ticarî faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler, Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması,

Bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi,

Belirli bir piyasadaki hâkimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticarî avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler,

Tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması.

Vatandaşın yararına olan bir sistem gibi fakat bazı sıkıntılı durumları da var

Tüketici Dernekleri Federasyon Başkanı Aziz Koçal,

"Bu tür sitelere genellikle tüketici olan tacir olmayan vatandaşlarımız ilanlarını veriyorlar. Aslında bu ilanların veriliş amacı ilanı veren kişi komisyon ücreti vermemek için, aracını direkt alıcı ile muhatap olarak satmak istiyor. Bu açıdan baktığımızda vatandaşın yararına görünen bir sistem. Ancak beraberinde bazı sıkıntıları da getiriyor. Örneğin siteye galericilerde sahibinden satılık araç ilanları veriyor, ayrıca buradaki ilanlardan hareket eden kişiler bazı vatandaşlarımızı dolandırdıkları yönünde tespitler hatta yargıya intikal eden vakalar bulunmaktadır. " dedi.



Narh sistemi uygulanmalı


Piyasada yaşanan sorunlarda devletin ekonomiye müdahalesinin olmadığını ifade eden Koçal "Ülkemizde uygulanmakta olan Serbest piyasa ekonomisi, ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomik modeldir. Bu nedenle devlet müdahale etmemektedir. Ancak Serbest piyasa ekonomisi demek denetimsiz ekonomi anlamına gelmemektedir." dedi.


İkinci el araç fiyatlarının fiyatlarının artması hakkında da düşüncelerini belirten Koçal "Pandeminin etkisiyle kredilerdeki fazilerin düşmesinin de fiyatlara yansıdı. "Talep çok olunca fiyatlar neredeyse iki katına çıktı. Fiyatların yükselmesine bir etken de pandemi oldu. Virüsten etkilenmemek için toplu ulaşım araçları kullanmak istemeyen vatandaşlarımızda ikinci el araç alımına yüklenince fiyatlar yükselme meydana geldi. " diye konuştu.


Koçal: "Bir ürüne talep çok olur ise ister istemez fiyat yükseliyor. Bunun önüne geçecek bir sistem olmalı. Burada politika oluşturulmalı, bu gibi durumlarda satışa arz edilen ürünlerde yada araçlarda, mal ve hizmetlerin satış fiyatlarının kamu otoriteleri tarafından belirlenmesi uygulaması olan narh uygulaması sistemine uygulanabilir. Üst narh belirlenir, altında fiyatlar serbest olur."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01

Gelişmelerden Haberdar Olun

@