DOLAR
32,64 +0.31
EURO
34,84 +0.39
ALTIN
2.417,90 -0.61
BIST
9.645 -0.50
BITCOIN
66.556 +0.84
12

"Ekonomik kalkınma şeffaf hukuk devletinde mümkündür"

Abdulhamit Gül, "Ekonomik büyümeyi, kalkınmayı, refahı ve istikrarı sürekli kılmak ancak adil ve şeffaf bir hukuk devletinde mümkündür." dedi.

GÜNLÜK MEVZULAR 10.11.2020, 12:21 10.11.2020, 14:29
"Ekonomik kalkınma şeffaf hukuk devletinde mümkündür"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önemli açıklamalarda bulundu. Yargı ve ekonomik kalkınma konu başlıkları altında konuşan ekonomik güvenin hak ve özgürlüklerin korunması ile birlikte geleceğini belirtti.

Yargı Reformu Strateji Belgesi

Abdulhamit Gül,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mayıs 2019'da duyurduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin, tüm çalışmalarda referans kaynağı olduğunu belirterek, "Bir kısmı salgın dönemine denk gelse de 19 aylık uygulama döneminde önemli sonuçlar alındı." dedi.

Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan 256 faaliyetin 122'sinin faaliyete geçirildiğini belirtti. İkinci yılında olan belgenin şu ana kadar yüzde 50'sinin uygulamaya geçirildiğini bildirdi.

Güven veren erişilebilir adalet sistemi

Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu belgenin, reform sürecinin anahtarı olduğunu belirterek, planlamanın da bu belgeye göre olduğunu söyledi.

Reform sürecinde vizyonun 'Güven veren erişilebilir adalet sistemi' olduğunu belirten Gül, çalışmaların bu hedef doğrultusunda olacağını belirtti.

Gül, Bİreysel, ekonomik ve toplumsal güvenin ancak hak ve adaletin olduğu bir sistemde ulaşılabileceğini söyledi.

Abdulhamit Gül "Türkiye'nin uluslararası toplumun bir parçası olduğunu, hukuk düzeninin insan onurunu yüce tutarak, insanı haklarıyla yaşatma fikrini, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesiyle daha yolun başında milletle paylaşıyoruz. Hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesi toplumlar için önde gelen ihtiyaç. Demokrasi ancak bu şekilde gelişecek, bireysel ve toplumsal güven de bu şekilde tesis edilecek" dedi.

Hak ve özgürlüklerin teminant altına alınması gerektiğini belirten Gül

"Bu durum aynı zamanda hukukun üstünlüğü ile ekonomik hayat arasındaki etkileşim içerisinde kritik bir yerde durmaktadır. Hukukun üstünlüğü ve hukuk devletinin gerekleri doğrultusunda yargının hızlı, adil ve etkin şekilde işlemesi, hukukun öngörülebilir olması, adalete erişimin kolaylaştırılması ve adalet sistemine duyulan güvenin artırılması amaçlanmaktadır. Hukuk devletinin özünde, keyfi uygulamalara asla müsamaha göstermeyen, masumiyet karinesine her aşamada sahip çıkan, suç ve cezanın şahsiliği ilkesini ceza yargılamasının merkezine koyan bir hukuk düzeni bulunmaktadır." dedi.

Adalet Bakanı Gül, ifade özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerin kişisel kurum ve kuruluşların güvence altına alınacağını bildirerek, "Yatırımlarla ilgili mevzuat çalışmalarımızla eşit muamele, belirlilik, kazanılmış haklara saygı, şeffaflık, aleyhe hükümlerin geçmişe yürümezliği ve makul sürede sonuçlandırma gibi idari işlemlerin temel prensipleri gözetilecek ve güçlendirilecektir." dedi.

Yatırımları yeşerten bereketlendiren hukuk devletidir

Ekonomik büyümeyi, kalkınmayı, refahı ve istikrarı sürekli kılmanın adaletli bir hukuk sisteminde olabileceğini belirten Gül yatırımların altını çizerek "Yatırımları yeşerten ve bereketlendiren iklim hukuk devletidir. Bu bakımdan bize göre hukuk devleti demokratikleşme, insan hakları, hak arama hürriyeti, düşünce özgürlüğü, hukuki belirlilik, öngörülebilirlik, mülkiyet hakkı, adil yargılanma hakkı gibi haklar ile somut bir hal alır. Sağlıklı ve güçlü bir ekonominin, olmazsa olmaz, vazgeçilemez ve ihmal edilemez zemini, bu ilke ve haklardır." ifadelerinde bulundu.

Yatırımcılara yönelik yeni mevzuat

Yatırımcılara yönelik mevzuatın güncelleneceğini vurgulayan Abdulhamit Gül

"Önümüzdeki dönemde ekonominin kamu ve özel sektördeki tüm temsilcileriyle, iktisadi hayatın çok değerli girişimcileriyle bu konuları istişare edeceğiz. Bu kapsamda, hukukun üstünlüğü temelinde bürokratik süreçlerin ve mevzuat düzenlemelerinin gözden geçirilmesi, piyasa aksaklıklarının giderilmesi ve rekabetçi piyasa mekanizmasının etkin işleyişinin sağlanması önceliğimizdir. Yerli ve yabancı yatırımcılara ve işletmelere yönelik bürokratik ve hukuki süreçlerde son yıllarda kaydedilen iyileşme daha da ileriye taşınacak, uluslararası standartlara ve iyi uygulama örneklerine göre ilgili mevzuat güncellenecektir. Sadece mevzuat düzenlemesiyle değil, hukuk kurallarını ekonomik hayatın bir teminatı, bir bekçisi olarak gören uygulamayla birlikte güven iklimi, yatırımcının en büyük güvencesi olacaktır." dedi.

Gül, herkesin özel hayatı, ticari sırları ve kişisel verilerinin evrensel ilkelerle uyumlu, tam, eksiksiz, bir koruma altında olduğu şeklinde konuşan Gül

"Demokratik hukuk devletinin, kazanılmış hakların ve tüm haklı beklentilerin güvencesi olduğunu dile getiren Gül, "Elde edilen haklara dokunulamayacağının temin edildiği bir hukuk düzeni mevcuttur ve geliştirilecektir. Şüphesiz, Türkiye uluslararası toplumun bir parçasıdır. Hukuk düzenimiz de bu toplumun bir üyesi olmanın gereklerini taşımaktadır." diye ifade etti. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08

Gelişmelerden Haberdar Olun

@