DOLAR
32,60 +0.36
EURO
34,73 -0.08
ALTIN
2.497,78 +0.53
BIST
9.525 0.00
BITCOIN
61.911 +0.87
12

Vali Yerlikaya Ayasofya için tedbirleri açıkladı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarın cuma namazıyla birlikte açılacak olan Ayasofya Camii için aldıkları önlemleri açıkladı.

Gündem 23.07.2020, 11:37 23.07.2020, 11:41
Vali Yerlikaya Ayasofya için tedbirleri açıkladı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yarın cuma namazı ile birlikte açılacak olan “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” için alınan önemleri Ayasofya Camii önünde yaptığı açıklamalarla açıkladı.

Yerlikaya Ayasofya için hazırlıkları yaptıklarını ifade ederek, “Biz hazırlıklarımızı yaptık. Yapmaya devam ediyoruz. Bu görkemli günü, hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin katkısıyla hep birlikte en güzel şekilde yaşayacağız inşallah. Ayasofya'ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında 4 şey getirmelerini rica ediyoruz; maske, seccade, sabır, anlayış. Bu günden başlayarak, uygulayacağımız tedbirleri, sizlerle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Kadınlar için 2, erkekler için 3 açık alan belirlendi

Vali Yerlikaya konuşmasında Ayasofya Camii’ne alınacak misafirlerin davetlerini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığını belirterek, “. Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Bu alanlar; erkekler için, Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi. Kadınlar için, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Namaz kılınacak alanlara 3 ana istikametten gelinecek. Bunlar, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için, misafirlerimizin, yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle namaz kılınacak alanlarda saf düzenini belirleyen işaretlerin bu akşam saat 20.00’de Fatih Belediyesi tarafından yapılmaya başlanacağını söyleyen Yerlikaya, “Namaz kılınacak alanlara, misafirlerimizin girişleri yarın, yani Cuma günü sabah saat 10.00'dan itibaren başlayacaktır” dedi.

Sağlık Müdürlüğü tarafından salgın nedeni ile her türlü tedbirin alındığını, giriş noktalarında ateş ölçümü ve maske kontrolünün yapılacağını vurgulayan Yerlikaya, “Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere, toplam 101 ambulans görev yapacak” ifadelerini kullandı.

Ulaşım önlemleri hazır

Ayasofya Camii’nin açılış nedeniyle, Tarihi Yarımadada ulaşım önemleri de alınacağını belirten Yerlikaya, “Atatürk Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Paşa caddesinden, Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü 23 Temmuz, yani bugün saat 20.00'den itibaren trafiğe kapatılacaktır. Bu kapsamda Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala Caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Bu alanda var olan araçların, tarihi Yarımada'dan çıkışına da saat 24.00'e kadar izin verilecek. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, Metro ve Marmaray seferleri devam edecektir. Tramvay seferleri devam edecek, sadece Beyazıt- Eminönü durakları arasında, perşembe günü, yani bugün saat 20.00'den, pazartesi sabah saat 06.00'ya kadar sefer yapılmayacaktır” dedi.

İl dışından otobüsle gelen misafirler için, Yenikapı Etkinlik Alanı’nın park yer olarak tahsis edildiğini açıklayan İstanbul Valisi, “Otobüslerden inen misafirlerimiz; İETT'nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyu, Çatladıkapı'ya kadar, ücretsiz taşınacak ve buradan, namaz kılınacak alanlara kadar, yaklaşık 200 metrelik mesafeye, yürüyerek ulaşacaklardır. Müftülüğümüzün görevlileri, namaz kılınacak alanlarda vatandaşlarımıza devamlı surette yardımcı olacaklardır. Hemşehrilerimiz başta olmak üzere, bütün misafirlerimizin toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Böylelikle, Ayasofya Camii ve Namaz kılınacak alanlara ulaşım daha kolay olacak. Ayrıca, basın mensuplarımız için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edilmiştir. Ayasofya Camii'nin açılışı nedeniyle belirlenen ulaşım güzergahları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgiler, Valiliğimizin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından birazdan yayınlanacaktır. Son olarak; buraya gelecek bütün misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya camiinde namaz kılmak olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Ayasofya Camii sabaha kadar açık

Vali Ali Yerlikaya, “Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte, görevimizin başında ve sahada olacağız inşallah. Valiliğimizin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyemiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Müftülüğümüz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz ve Daha pek çok kurumumuz var. Emeği geçen, gayreti olan bütün kurumlarımıza ve görev alan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” ile açıklamalarını noktaladı.

Yerlikaya yaptığı açıklamaların ardından Ayasofya Camii’nde hazırlıklarla ilgili incelemeler yaptı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@