DOLAR
32,60 +0.38
EURO
34,76 +0.06
ALTIN
2.498,11 +0.55
BIST
9.525 0.00
BITCOIN
62.735 +2.93
12

Baş ağrısı çekenler dikkat: Sebebi D vitamini eksikliği olabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, D vitaminin önemine ve eksik olduğunu insan vücudunda gelişebilecek çeşitli rahatsızlıklara ilişkin bilgi verdi.

Gündem 16.01.2023, 10:50
Baş ağrısı çekenler dikkat: Sebebi D vitamini eksikliği olabilir

İnsan sağlığı için vitaminlerin önemli olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, "D vitamini bunların başında geliyor. İnsan vücudunda birçok düzenleyici ve fonksiyonel görevleri olan D vitamini, vücutta üretilemeyen ve gıdalarla alınması gereken en önemli vitamindir. D vitamini eksikliğinin başta kas ve sinir hastalıkları, baş ağrıları ve migren atakları olmak üzere pek çok nörolojik hastalık ile ilişkisi olabilir" dedi.

Dr. Chabou, “D vitamini sağlıklı kemik gelişiminde etkili olduğu kadar; birçok kanser tipi, kalp ve damar hastalıkları, bağışıklık sistemi bozukluğu, enfeksiyon ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde de etkilidir. D vitamini eksikliğinde baş ağrısı, kemik ağrısı, yorgunluk hissi, saç dökülmesi, uykusuzluk, aşırı terleme, sürekli üşüme, kilo vermekte zorluk gibi belirtilere sık rastlanır. D vitamini eksikliği gibi fazlalığının da yan etkileri olabilir. Kalsiyum fazlalığından kaynaklı yan etkiler yaşanabilir. Kabızlık, sık idrara çıkma, aşırı su tüketme ihtiyacı, halsizlik, ağız kuruluğu, ateş, kusma ve iştahsızlık D vitamini fazlalığında yaşanabilecek olası yan etkilerdendir" diye konuştu.

En önemli sebebi yetersiz beslenme ve yetersiz güneş ışığı

UV-B ışınlarının cilde temasını etkileyen birçok faktörün D vitamini eksikliğine sebep olabileceğini söyleyen Dr. Chabou , “Mevsimler, günün saatleri, ciltteki pigmentasyon, yaş, obezite ve D vitamini içeriği düşük vejeteryan diyetler D vitamini eksikliği sebeplerindendir. D vitamini eksikliği metabolizma bozukluklarına bağlı görünmesiyle beraber en çok besinlerden yetersiz alınması, yetersiz güneş ışığı ve mide ve barsak problemleri olanlarda görülür. Kronik karaciğer hastalarında ve böbrek hastalığı olanlarda da D vitamini eksikliğine rastlanabilir. D vitamini klasik bir vitamin değil hormon olarak görev alır. Yağda eriyen bir vitamindir ve insanlar D vitamini ihtiyacının bir miktarını yağlı balık, ciğer, yumurta sarısı, süt, tavuk, kırmızı et, tahıllar, mantar, ısırgan otu, maydonoz gibi gıdalardan alır. Kalanı ise güneş ışınlarının etkisiyle cilt tarafından üretilir" ifadelerini kullandı.

Uzun süren şiddetli ağrılarda mutlaka hekime görünmek gerekir

Baş ağrılarının birçok sebepten kaynaklanabileceğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Chabou, “D vitamini eksikliğinde yaşanabilecek problemlerden biri de baş ağrısı, fakat her baş ağrısı D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. Başı ağrıyan bir kişi D vitamini içtiğinde baş ağrısı geçmeyecektir. Uzun süren şiddetli ağrılarda mutlaka hekime görünmek gerekir. Ayrıca vitamin takviyeleri, vitamin değerlerine bakılarak mutlaka hekim kontrolünde alınmalı. D vitamini ve diğer vitaminler eksikliğinde yan etkiler barındırdığı gibi fazlalığında da yan etkiler barındırır" dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@