DOLAR
32,34 +0.26
EURO
35,13 -0.02
ALTIN
2.303,22 +1.13
BIST
9.080 +3.10
BITCOIN
71.000 +2.76
12

KOSGEB başvuruları pazartesi günü başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 5 milyar liralık KOSGEB Hızlı Destek Programı’na başvuruların pazartesi gününden itibaren e-Devlet aracılığıyla yapılabileceğini belirterek, “İşletmelerimizi, girişimcilerimizi başvurmaya davet ediyorum.” dedi.

Genel 01.05.2021, 12:26
KOSGEB başvuruları pazartesi günü başlıyor

Bakan Varank, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından “Girişimcilik” temasıyla düzenlenen “Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu”na (IBPF) video konferans yöntemiyle katıldı.

Neredeyse çeyrek asrı geride bırakan Boğaziçi Yöneticiler Vakfının, kurulduğu günden bugüne aidiyet ve medeniyet bilincine sahip gençlerin yetişmesinde öncü bir rol üstlendiğine dikkati çeken Varank, “Vakfımızın neşet ettiği ülkemizin en güzide yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesinin kısır çekişmelere malzeme edilmesi gerçekten hepimizi üzüyor. Anayasaya ve kanuna uygun şekilde gerçekleştirilen bir atamaya verilen gerekçesiz tepkiler uzun süre ülke gündemini zehirledi.” diye konuştu.

“Üniversite rektörlerinin sandık kurup oylamayla seçilmesi diye bir uygulama dünyada yok”

Halen bu gündemi sıcak tutmaya çalışanlar olduğunu belirten Varank, şöyle devam etti:

“Kendileri de gayet iyi biliyorlar ki üniversite rektörlerinin sandık kurup oylamayla seçilmesi diye bir uygulama dünyada yok. Bu devlet üniversitelerinde de böyle vakıf üniversitelerinde de böyle. Acaba aynı akademisyenler bir vakıf üniversitesinde öğretim üyeliği yapıyor olsalar, mütevelli heyetinin belirlediği rektöre aynı tepkiyi verebilirler mi? Cevabı herkesin malumu. Hatta biliyorsunuz dünyanın en saygın üniversitelerinde genelde rektörlerin üniversite dışından seçilmesi tercih edilir. Kamu üniversitelerinde rektör seçimi diye yapılan zaten herkesin de katılamadığı uygulamalar, ideolojik kamplaşmalara sebep olmaktan, üniversiteleri tek tipçi anlayışlara mahkum etmekten öteye gitmiyor. Biz bunu eski sistemde bizatihi test ettik. Bilimde yarışmasını beklediğimiz akademisyenlerimiz, yöneticilik yarışına girip, hizipçilik yapıyorlardı. Üniversitelerdeki kadrolar akademik liyakate göre değil bir sonraki seçimde verilecek oylara göre dağıtılıyordu. Artık bu devir kapandı. Ben inanıyorum ki Rektörümüz, Boğaziçi Üniversitesini çok daha iyi bir seviyeye taşıyacak ve çok kıymetli hizmetler verecek.”

“İşletmelerimizi, girişimcilerimizi başvurmaya davet ediyorum”

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 milyar liralık KOSGEB Hızlı Destek Programı’nı kamuoyu ile paylaştığına dikkati çekerek, bu program ile teknoloji tabanlı start-up’lar ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen ve imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlayacaklarını belirtti.

Bu kapsamda, mikro işletmelerin 30 bin, küçük işletmelerin ise 75 bin liraya kadar finansmana hızlı bir şekilde erişebileceğinin altını çizen Varank, “Başvurular pazartesi gününden itibaren e-Devlet aracılığıyla yapılabilecek. Bütün işletmelerimizi, girişimcilerimizi başvurmaya davet ediyorum.” dedi.

Varank, girişimcilere ve KOBİ’lere farklı kurumlar aracılığıyla sunulan diğer birçok desteğin de söz konusu olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum bazen girişimcilerin kafasını da karıştırmıyor değil. Bu doğrultuda tüm devlet desteklerinin içerik ve bilgilerine tek bir platformdan erişme imkanı sağlayan ‘www.yatirimadestek.gov.tr’ internet sayfasını Bakanlık olarak hayata geçirdik. Girişimcilerimiz, yatırımcılarımız platform içerisinde yer alan teşvik robotunu kullanılarak tüm destekler hakkında bilgi sahibi olabilir ve sağlanan avantajları görebilir, buna göre devletimizin kendilerine sunduğu cazip teşviklere başvurabilirler.”

“Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ni bu ay içerisinde açıklamayı planlıyoruz”

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkilemeye devam ettiğine dikkati çeken Varank, kısıtlamaların, sosyal mesafe uygulamalarının birçok alanda iş yapma usullerinde köklü değişimlere yol açtığını vurguladı.

Yenilikçi ve teknolojik girişimciliğin her zamankinden daha fazla önem kazandığını ifade eden Varank, salgından çok önce, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladıkları 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin 5 ana bileşeninden birini “girişimcilik” olarak belirlediklerini hatırlattı.

Varank, girişimcilik ekosisteminin etkinliğinin artırılması, teknoloji tedarikçisi girişimlerin güçlendirilmesinin stratejideki en önemli başlıklardan olduğuna işaret ederek, “Bu alanda temel yol haritamız olacak Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Eylem Planı’nı da bu ay içerisinde kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@