DOLAR
32,52 +0.21
EURO
34,85 +0.34
ALTIN
2.488,17 +1.05
BIST
9.574 +0.46
BITCOIN
61.669 -2.88
12

Dünya ekonomisi krizdeyken İsviçre bankları bayram yaşıyor

Dünya ekonomisi pandemiden dolayı kriz yaşarken, İsviçre bankları servetlerini katladı.

EKONOMİ 24.10.2020, 16:50
Dünya ekonomisi krizdeyken İsviçre bankları bayram yaşıyor

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yaptığı tahmine göre dünya ekonomisi küçülmeye gidecek fakat İsviçre'de durum tam tersine dönmüş durumda.

Süper zenginlerin servetleri katlandı

Pandemi sebebiyle ekonomik kriz ile karşı karşıya gelen dünya ekonomisinin aksine İsviçre bankaları servetlerini katladı. Bunun sebebi ise teknoloji ve sağlık şirketlerinin hisselerindeki hızlı toparlanma ile altın gibi değerli metallerdeki yükseliş olduğu belirtildi.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 2020’nin üçüncü çeyreğinde kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 artırarak son 10 yılın en iyi üçüncü çeyrek sonucunu elde etti.

Diğer banka devi İsviçre merkezli Credit Suisse‘in de iyi sonuçlar alacağı tahmin ediliyor.

Avrupa genelinde ise durum iç açıcı değil. Avrupa bankaları çok düşük faiz ve ertelenen borç ödemeleri nedeniyle birçok zorluk yaşıyor.

“SATIŞ DALGASI SIRASINDA PANİK YAPMADILAR”

UBS’in CEO’su Sergio Ermotti, konuya ilişkin “Müşterilerimiz küresel satış dalgası sırasında panik yapmadı, bunun yerine pozisyonlarını güçlendirmek için bu dönemi kullandılar” dedi.

ÇİN’DE MİLYARDERLER KULÜBÜNE 257 KİŞİ DAHA KATILDI

Örneğin, dünyanın en zengin ismi olan Amazon’un patronu Jeff Bezos’un serveti, pandeminin etkili olduğu mart ortası ile eylül ortası arasında tam 73 milyar dolar arttı.

Aynı dönemde Facebook’un patronu Mark Zuckerberg ile Tesla’nın patronu Elon Musk’ın servetleri de yaklaşık 45’er milyar dolar yükseldi.

Salgının başladığı Çin’de ise bu yıl dolar milyarderleri arasına tam 257 yeni insan katıldı.

E-ticaret devi Alibaba’nın patronu Jack Ma’nın serveti son 10 ayda yüzde 45 artışla 58,8 milyar dolara yükseldi.

Zenginler neden paralarını İsviçre Banklarına yatırıyor? İsviçre bankaları neden güvenli?

Büyük firmaların ülkelerinden vergi kaçırabilmesi ya da gerçek kimliğinizden bağımsız olarak hesap açabilme imkanı sağlamasıyla ünlü İsviçre bankaları, bu avantajları sayesinde oldukça popüler.

İsviçre’de yaklaşık 390 adet banka bulunuyor ama faaliyetlerin %50‘den fazlası iki bankanın (UBS AG ,Credit Suisse) kontrolü altındadır. İsviçre, bankalarındaki 2 trilyon dolarlık mevduat ile en büyük offshore (deniz aşırı finans merkezi) merkezi durumunda. 

İsviçre, son yıllarda, banka hesaplarındaki gizlilik prensibi yüzünden, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından yoğun baskı altına alındı .

Şuan mevcutta bir İsviçre bankası size gizlilik imkanı ve sınırsız güvence sunabiliyor. Yani kişi takma ad kullanarak dahi hesap açabiliyor ve bu durum problem yaratmıyor. Bu yüzden ülkesinden vergi kaçırmak isteyen, gidişattan memnun olmayan, güvensizlik veren ülkelerin vatandaşlarından sürekli bir para akışı söz konusu.

Halen popülerliğini koruyor bu bankalar çünkü paranın nereden geldiğini sorgulamıyor; hesap bilgilerini yabancı devletlere dağıtmıyor

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01

Gelişmelerden Haberdar Olun

@