DOLAR
32,33 +0.24
EURO
35,09 -0.11
ALTIN
2.292,56 +0.66
BIST
8.990 +2.08
BITCOIN
70.260 +0.37
12

Çin’in ekonomik büyümesi yavaşlarsa Türkiye’nin ki artacak

Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşlaması durumunda 24 ülke içinde milli geliri artacak tek ülke Türkiye

EKONOMİ 08.02.2020, 20:19
Çin’in ekonomik büyümesi yavaşlarsa Türkiye’nin ki artacak

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak dünyaya yayılan Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 700’ü aşarken alınan tebdirlerden dolayı ülkede hayat durma noktasına geldi. Bu krizin Çin ekonomisini nasıl etkileyeceği ve diğer ülkelere yansıması konusunda tartışmalar da sürüyor.

Financial Times gazetesinin analizine göre Çin’deki ekonomik büyümenin yavaşlaması durumunda bundan bir çok ülke olumsuz etkilenirken bu kriz Türkiye’nin milli gelirine ise olumlu yansıyacak. Gazetenin hazırladığı grafikte sadece Türkiye’nin milli gelirinin yükselecek olması dikkat çekti.

FT yazarı Rana Forohoor “Koronavirüs küresel büyümeyi vuracak” başlıklı bir analiz yazdı. Forohoor analizinde salgından Çin ekonomisinin nasıl etkileneceğini ve bunun diğer ülkelere olası yansımalarını değerlendirdi. Analizde “Çin’in yavaşlamasından en çok kim zarar görür?” başlıklı bir grafik de yer aldı.

Grafikte Çin ekonomisindeki büyümenin yüzde 1 yavaşlaması durumunda bunun diğer ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) ne kadar etkileceğine yönelik tahminler bulunuyor. Buna göre grafikte bulunan 24 ülkeden 23’ünde gayri safi yurtiçi hasılasa düşerken sadece Türkiye’de artıyor. Çin ekonomisindeki yüzde 1’lik yavaşlama Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasını yüzde 0,05 arttıracak.

En çok zarar görecek ülkeler?

Gayri safi yurtiçi hasılası en fazla zarar görecek ülkelerinden başında yüzde 0,35 ile Güney Kore geliyor. Bu ülkeyi Kong-Kong, Tayland, Malezya ve Japonya takip ediyor. Tahmine göre gayri safi yurtiçi hasılası düşecek ülkeler areasında Rusya, Almanya, Kanada, Meksika, Fransa, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, İngiltere ve Hindistan da yer alıyor.

Türkiye'nin Çin'den ithalatı bu ülkeye ihracatından 7 kat fazla

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye 2019’de Çin’e 2 milyar 587 milyon Amerikan doları değerinde ihracat yaparken bu ülkeden 18 milyar 497 milyon dolarlık ithalat yaptı. Buna göre Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalat bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracattan 7 kat daha fazla. Çin; Rusya ve Almanya’nın ardınan Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı üçüncü ülke olurken en fazla ihracat yaptığı ülke arasında ise 18. sırada bulunuyor.

Çinli turistler rezervasyonları iptal etti

Öte yandan Rana Forohoor ocak ayı sonunda İstanbul’a yaptığı ziyarette salgından Türkiye turizminin etkilendiğine şahit olduğunu da yazdı. Yazar, İstanbul’daki lüks bir otelde bin euro değerindeki odaya 250 euro ödeyerek kaldığını anlattı. Oteldeki görevliler geçtiğimiz yıl aynı dönemde otelin tamamen dolu olmasına rağmen Koronavirüs sebebiyle Çinli turistlerin gelmediğini aktardı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@