DOLAR
32,50 -0.13
EURO
34,97 +0.35
ALTIN
2.427,59 +0.18
BIST
9.802 +0.82
BITCOIN
63.902 -3.54
12

Putin'in geleceği: 'Tek Adam' rejiminin sonu mu?

ABD seçimleri yapılırken, oluşan siyasi atmosfer Rusya'nın Cumhurbaşkanı Putin'in geleceği hakkında bazı ipuçları veriyor.

DÜNYA 07.11.2020, 17:47 07.11.2020, 18:28
Putin'in geleceği: 'Tek Adam' rejiminin sonu mu?

Dünyanın gözü ABD'de başkanlık seçimlerindeyken, Rusya başkanı Putin'in geleceği de yapılan ABD seçimleri ışığında tartışılmaya başlandı.

ABD Başkanlık Seçimi ve bu seçimlerde yaşanan siyasi kriz, ülkedeki siyasi görüşleri derinlemesine böldü. Bu gelişmeler Rusya'daki siyasi sitemin karşı karşıya kalabileceği zorluklar hakkında ipuçları vermeye başladı.

Gelecek yıllar Rusya'nın siyasi atmosferinde kalıcı etkiler bırakacak

Anayasa reformunun oylanmasıyla başlayalım. Rusyada 1 Temmuz'da sona eren anayasa oylaması ile birlikte Rus seçmenlerinin yaklaşık %78'inin Başkan Vladimir Putin'i 2036'ya kadar iktidarda tutabilecek anayasa reformlarını desteklediği açıklandı. Bu reform oylaması ile birlikte başkanlık şartlarının mevcut sınırları değiştirildi. 

Reformlar, Putin'in 2024'te görev süresi sınırlarını sıfırlayarak, altı yıllık iki dönem daha hizmet etmesine izin veriyor. Kremlin, reform oylamasını bir "zafer" olarak nitelendirdi. Putin Ruslara "destekleri ve güvenleri" için teşekkür ederek "siyasi sistemi iyileştirdiklerini, sosyal garantileri güçlendirdiklerini, egemenliği ve toprak bütünlüğünü güçlendirdiklerini" ifade etti.

Teoride, yeni anayasa şuan ki mevcut Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in 2036'ya kadar iktidarda kalmasına izin verebilir. 

Vldamir Putin ilk kez 2000 yılında Rusya'nın cumhurbaşkanı olarak seçildi. Putin, Dimitri Medvedev'in tek bir dönem görev yaptığı 2008 ile 2012 arasındaki dört yılın dışında, Rusya'nın tek gücü oldu. Bu Cumhurbaşkanlığı dönemi 2024'e kadar devam ediyor.

Rusya'da yapılan referandum sırasında çıkan haberlerde Putin'in 2036'ya kadar başkan olarak kalmak istediği için böyle bir reform hareketine kalkıştığı yönündeydi. İddialara bakıldığı zaman Putin, ömrünün sonuna kadar başkan olmak istiyordu. Çünkü 2036 yılında 83 yaşına gelmiş olacak ve o zaman bırakmak isteyecekti. 

Yaşam boyu dokunulmazlık

Bu hafta Rus parlamentosuna sunulan yeni yasa, Putin'in düşüncelerinden birkaç ipucu veriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görev süresi biten veya bitmeden görevi bırakan devlet başkanlarına 'yaşam boyu senatörlük' hakkı tanıyan yasa tasarısını Duma’ya yolladı. Yasanın kabul olması halinde Putin'in bu yasadan ilk kendinin yararlanacağı öne sürülüyor.Reuters Haber Ajansı'nın yapıtğı haberde "Rus eski cumhurbaşkanlarının cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlıkları, yaşamları boyunca işlenen her türlü suçu kapsayacak şekilde genişletilebilir." bu ifadelere yer verildi.

Putin eğer istifa ederse, bu yeni yasa ile birlikte yaşamı boyunca güvence altında olacak. Putin'in siyasi gücü ve itibarı, Rusya'da komünizm sisteminin çöküşünün ardından yaşanan kaos ortamı ve bir düzene ihtiyaç duyulması adına ona verildi.

Rusya'yı, başkanlık dönemi boyunca dünyanın süper gücü haline getiren Putin'in geleceği belirsizliğini koruyor. Son zamanlarda meydana gelen koronavirüs salgınından dolayı yaşanan ekonomik kriz, düşük petrol fiyatları, avrupanın baskısı buna en büyük etkenler olarak sıralanabilir.

Putin'e Dayalı Bir Sistem ve Tek Adam Rejimi

Putin, içinde bulunduğumuz yüzyılda hep siyasi gücü simgeledi. Belki de bu onun tek kusuruydu. Siyasetin işleyebilmesi için herkes ona güveniyor. Siyaset,ekonomi vb. olaylarda son söz sahibi Putin.

The Sun'da çıkan habere göre Putin'in sağlığının onu istifaya zorlayabileceği söylentileri, çıktı. Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, bu habere saçmalık diye karşılık verdi. 

Doğru ya da yanlış bu tür bir haber bile Putin'in görevi bırakması durumunda tek adam rejimine alışmış Rusya'nın geleceğinin hangi yönde olacağını belirsiz kılıyor.

Bu yıl yaşanan ekonomik kriz, salgın ve benzeri olaylar Putin'in geleceği hakkında düşündüğünü gösteriyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11

Gelişmelerden Haberdar Olun

@