DOLAR
32,38 +0.17
EURO
35,06 -0.15
ALTIN
2.326,00 +0.24
BIST
9.104 +0.27
BITCOIN
70.200 -0.26
12

Moskova'dan İran'a 'kısıtlama' çağrısı!

Rusya, yeni bir sınır ihlaliyle uranyum metali üretmeye başladıktan sonra İran'ı  Tahran'da yaptığı uluslararası ve nükleer anlaşmada uygun olarak ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

DÜNYA 12.02.2021, 13:05 12.02.2021, 13:41
Moskova'dan İran'a 'kısıtlama' çağrısı!

Rusya, yeni bir sınır ihlaliyle uranyum metali üretmeye başladıktan sonra İran'ı  Tahran'da yaptığı uluslararası ve nükleer anlaşmada uygun olarak ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

“Eylemlerinin mantığını ve İran'ı harekete geçiren nedenleri anlıyoruz. Buna rağmen, itidal ve sorumlu bir yaklaşım göstermek gerekiyor, ”dedi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov devlet haber ajansı RIA Novosti'ye.

Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'daki bir fabrikada 3.6 gram uranyum metali üretimini doğruladığını söyledi.
2015 yılında ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından ulaşılan önemli anlaşma, "plütonyum veya uranyum metalleri veya bunların alaşımlarını üretme veya edinme" konusunda 15 yıllık bir yasak içeriyordu.

İran geçen ay uranyum metal üretimini araştırdığını söyledi, hassas bir konu çünkü uranyum metali nükleer silahlarda bir bileşen olarak kullanılabilir.
Ryabkov, İran'ın ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin anlaşmayı kurtarması için zamanın tükenmekte olduğu uyarısının ardından, İran'ın hareketinin Tahran'ın "mevcut duruma katlanmama kararlılığını" gösterdiğini söyledi.

2018'de ABD Başkanı Donald Trump, İran nükleer anlaşmasından önemli ölçüde çekildi ve Tahran'a ekonomik yaptırımları yeniden dayattı.

2018'de ABD Başkanı Donald Trump, İran nükleer anlaşmasından önemli ölçüde çekildi ve Tahran'a ekonomik yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.


Trump'ın halefi Biden anlaşmayı yeniden canlandırmaya çalışıyor, ancak iki taraf ilk önce kimin hareket edeceği konusunda bir anlaşmazlık içinde görünüyor.
Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Ryabkov'un sözleri Perşembe günü İran'ın paramiliter Devrim Muhafızları Irak sınırı yakınlarında bir kara kuvvetleri tatbikatı başlatırken geldi.
Raporda, ülkenin güneybatısındaki yıllık tatbikatın devam ettiği ve kuvvetlerin hazırlık ve değerlendirmesinin amaçlandığı belirtildi.

Tatbikatta drone ve helikopterler de kullanılacak.

Son aylarda İran, ülkenin Başkan Biden'e nükleer anlaşma konusunda baskı yapmaya çalışmasıyla askeri tatbikatlarını artırdı.
Ocak ayında, Muhafız bir tatbikat gerçekleştirdi ve Hint Okyanusu'ndaki simüle edilmiş bir hedefe savaş gemisi karşıtı balistik füzeler fırlattı.
Devlet medyasının bildirdiğine göre, bundan bir hafta önce, İran'ın donanması Umman Körfezi'ndeki bir deniz tatbikatının bir parçası olarak seyir füzelerini ateşledi, ABD nükleer denizaltısı gibi görünen bir denizaltısı gözetiminde. Bu, Körfez'deki sürat teknelerinin geçit töreni ve ülke çapında büyük bir drone tatbikatından sonra geldi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36

Gelişmelerden Haberdar Olun

@