DOLAR
32,60 +0.36
EURO
34,73 -0.08
ALTIN
2.497,78 +0.53
BIST
9.525 0.00
BITCOIN
61.911 +0.87
12

Hong Kong'da ifade özgürlüğü hızla küçülüyor

2020 Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında aktivistlere ve gazetecilere yönelik sindirme ve otosansür artıyor

DÜNYA 15.02.2021, 13:47
Hong Kong'da ifade özgürlüğü hızla küçülüyor

2018'de eski aşçı, gezgin ve televizyoncu Anthony Bourdain, yerel bir post-punk grubunun üyeleriyle röportaj yaptığı Hong Kong hakkında bir program yaptı. İçlerinden biri, özgürlüklerin kaybolması ve icra edilecek yerlerin olmaması konusundaki endişelerinden bahsetti. Ancak, istedikleri her şeyi söyleyip oynamakta özgür olduklarını açıkladılar.

2020'nin ortalarında, COVID-19 salgını, Hong Kong'un canlı müzik ortamını yok etti ve Pekin tarafından empoze edilen Ulusal Güvenlik Yasası (NSL), vatandaşların artık istedikleri hiçbir şeyi söyleme özgürlüğü olmadığı anlamına geliyordu. Pek çok protesto sloganları yasaklanmış, Hong Kong “ulusal marşı” yasaklanmış ve boş kağıt parçalarını ellerinde tuttukları için protestocular tutuklanmıştı.

NSL, belirsiz olduğu kadar geniş kapsamlı: Ayrılmayı, yıkımı, "terörizmi" ve "yabancı güçlerle gizli anlaşmayı" yasaklıyor; insanların merkezi ve Hong Kong hükümetlerine karşı nefreti kışkırtmasını yasaklar; Hong Kong'da yerel yargı yetkisi dışında bir ulusal güvenlik ofisi kurar ve kolluk kuvvetlerine tel dinleme ve mahkeme emri olmaksızın gözetim dahil olmak üzere genişletilmiş yetkiler verir.

Hükümet, çok az kişinin hedef alınacağını söyledi, ancak arkadaşlarım ve tanıdıkların WhatsApp'ta uzun süredir devam eden genel tartışma gruplarını yasa yürürlüğe girmeden önce bile bıraktığını gördüm. Hong Kong’un Çin Halk Cumhuriyeti’ne teslim edilmesinin 23. yıldönümüne bir saat kadar geçmeden yürürlüğe girdiğinde, birçok grup tamamen ortadan kayboldu.

Muhalefetin açık bir şekilde ifade edilme alanı, o zamandan bu yana geçen yedi ay içinde önemli ölçüde küçüldü. Bu ayın başlarında polis, NSL'nin yürürlüğe girmesinden bu yana 97 kişinin tutuklandığını ve birkaç günde bir daha fazla tutuklamanın duyurulduğunu söyledi.

Polis şefi bunun "beyaz bir terör" olduğunu reddetti, ancak şimdi birçok Hong Konglu, sözlerinin başlarını belaya sokabileceği veya hatta özgürlüklerine mal olabileceği korkusuyla yaşıyor. 2019 protestoları sırasında popüler olmaya başlayan VPN'lerin ve şifreli mesajlaşma uygulamalarının kullanımı arttı.

Ancak Hong Kong'daki insanlar NSL'nin kırmızı çizgilerine ters düşmeden kendilerini ifade etmenin yollarını ararken bile, son hükümet eylemleri ifade özgürlüğü ile bilgiye erişim ve bilgiye erişim özgürlüğünün sadece daha da küçüleceğini gösteriyor.

Ocak ayının sonunda hükümet, insanların cep telefonu SIM kartlarını satın alırken tam adlarını, doğum tarihlerini ve kimlik belgelerinin kopyalarını vermelerini gerektiren planlar hakkında bir ay süren bir istişare başlattı ve şehri anakaradaki kurallara uygun hale getirdi. Çin. Her kişi ayrıca üç SIM karta sahip olmakla sınırlı olacaktır. Yetkililer, hareketin suçla mücadele için gerekli olduğunu, ancak kayıtsız ön ödemeli SIM kartların aktivistler ve protestocular tarafından ve özellikle NSL kapsamında siyasi görüşlerini ifade ederken mahremiyetlerinden endişe duyanlar tarafından yaygın olarak kullanıldığını söylüyor.

Bir hafta sonra, İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, dört demokrasi yanlısı yasa koyucu "ulusal güvenliği tehdit" nedeniyle diskalifiye edildiğinden ve bir düzineden fazla kişi protesto için istifa ettiğinden, şehrin yasama meclisine yaptığı ilk hitabında "cesur" bir tedbir listesi açıkladı. Açıkladığı tedbirler, “sahte haberler” ve doxxing ile mücadele planlarını içeriyordu, ancak araç kayıtları, mülk işlemleri ve kurumsal dosyalar gibi kamu kayıtlarına erişimi zorlaştıran tedbirleri de içerebilir - kamu yararı soruşturmaları yürüten gazeteciler tarafından kullanılan standart araçlar. Lam ayrıca, gizlilik komiserinin rahatsız edici web sitelerini ve platformları içeriği kaldırmak için daha fazla yetkiye sahip olabileceğini ima etti.

Bu, Hong Kong’un "sadece başka bir Çin şehri değil" kimliğinin merkezinde yer alan ücretsiz internet ve basını düşünenleri ürküttü. Şehri politik ve kültürel olarak yeniden yapılandırma girişimlerine rağmen, Hongkongers, Çin anakarasında yasaklanmış platformlara ve web sitelerine özgürce erişebilecekleri gerçeğine sarılıyor.

İnternet düzenlemesinin artması ihtimali, bir Hong Kong internet servis sağlayıcısının (ISP), bir Hong Kong ISS'nin bunu ilk kez yaptığı zaman, NSL'ye uymak için Ocak ayında demokrasi yanlısı bir web sitesine erişimi engellediği haberini takip ediyor. Yasa polise, içeriğin ulusal güvenliği tehlikeye atması durumunda ISP'leri “devre dışı bırakma eylemi” yapmaya zorlama yetkisi veriyor.

Engellenen site HKChronicles.com, 2019'daki iade karşıtı yasa tasarısı hareketinden kaynaklanan protesto olaylarını belgeliyor, ancak aynı zamanda polis memurlarının ve protestocuları taciz ettiğini iddia ettiği hükümet yanlısı kişilerin kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını yayınladı. Demokrasi yanlısı figürlerin ve hatta protestocuları desteklediklerini düşündükleri gazetecilerin kişisel bilgilerini yayınlayan en az bir hükümet yanlısı site var, ancak bu site engellenmedi.

Hong Kong Çin Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi'nde yardımcı doçent olan Lokman Tsui, doxxing uygulamasına katılmadığı halde, "Bunun bir NSL meselesi olmadığını, bir gizlilik meselesi olduğunu ve NSL'yi bu bağlamda web sitesini engellemek ve sansürlemek için kullanmak uygun değildir ”.

Tsui, Hong Kong'da ücretsiz internetin geleceği konusunda endişelendiğini söylüyor. "NSL, muhalefeti susturmak için çevrimdışı olarak kullanıldı ve kötüye kullanıldı," diyor ve "NSL'nin artık çevrimiçi konuşmayı susturmak için de kullanılacağı korkusu."

Bu, özgürlüklerinin korkunç bir hızla aşınmasını izleyen bir şehre ciddi bir darbe indirir. Hong Kong Gazeteciler Derneği başkanı Chris Yeung için ücretsiz internet, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı, Hong Kong’un hala Hong Kong olarak tanınan bir şehir olarak hayatta kalmasının "nihai sınavı".

Yeung'un dediği ve başka bir yerde anlattığım gibi, NSL'nin ardından haber odası otosansürü arttı ve kaynaklar sansürlendi. Basın özgürlüğüne yönelik saldırılar devam ediyor. Geçen ay, polis ulusal güvenlik biriminden memurlar, dört yerel haber kuruluşunu ziyaret etti ve talep edilen bilgilerin mahiyetini ifşa etmemeleri için olağandışı bir emirle materyalleri teslim etmelerini talep ettiler.

Haber raporları, polisin geçen yıl demokrasi yanlısı bir kamp ön seçimlerinde yer alan adaylarla ilgili materyal aradığını söylüyor. Aynı gün seçimlere katılan toplam 53 aday ve aktivist NSL'yi ihlal ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Yeung, "Önceki davalarda, medya taleplere itiraz etmek ve daha fazla ayrıntı talep etmek için mahkemeye gidebilirdi, ancak NSL uyarınca bunu yapamazlar ... medyanın işbirliği yapmak için hiçbir alternatifi yoktur, itiraz etme veya soru sorma şansı yoktur," dedi Yeung. "Sıfır kontrol ve bakiye ile - bunların hepsi kolluk kuvvetlerinin kendi kendini kontrol etmesine bağlı, ancak şimdiye kadar sıfır kısıtlama gördük."

Kendi başlarına ele alındığında, bu olayların her biri Hong Kong'da ifade ve haber alma özgürlüğü açısından endişe verici gelişmeler olarak görülebilir. Birlikte ele alındığında, tanınmaz hale gelen bir şehir gösteriyor. Hong Kong’un değerli özgürlükleri için Yeung, "en kötüsü henüz gelmedi" diyor.

Kaynak Link aljazeera

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@