DOLAR
32,51 +0.18
EURO
34,88 +0.42
ALTIN
2.485,51 +0.94
BIST
9.530 0.00
BITCOIN
60.850 -4.97
12

Beyaz Saray duyurdu: Wagner uluslararası suç örgütü olarak tanınacak

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın arkadaşı Yevgeny Prigozhin tarafından kurulan Rus paralı asker grubu Wagner'e yönelik yeni bir karar aldı.

DÜNYA 21.01.2023, 15:16
Beyaz Saray duyurdu: Wagner uluslararası suç örgütü olarak tanınacak

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Yevgeny Prigozhin liderliğindeki Rus paralı askeri grubunu, ABD Hazine Bakanlığının "ciddi bir uluslararası suç örgütü" olarak tanıyacağını bildirdi.

Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, Rus paralı askeri grubu Wagner'in Ukrayna'da halihazırda 10 bin sözleşmeli ve 40 bini hükümlü toplam 50 bin savaşçısı olduğunu belirterek Wagner'in sahada merkezi bir role sahip olmaya başladığını ifade etti.

Wagner grubunun, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de anlaşmazlıklar yaşadığına dair bilgilere sahip olduklarını dile getiren Kirby, Rusya'nın kendisine uygulanan yaptırımlar nedeniyle silah ihracatı için farklı ülkelere yöneldiğini söyledi.

Kuzey Kore'den silah aldıkları ortaya çıktı

Kirby, bu kapsamda Rusya'nın Ukrayna'da kullanmak üzere Kuzey Kore'den silah aldığını belgelediklerini söyleyerek roket ve füzelerin taşındığını düşündükleri vagonların uydu fotoğrafları paylaştı.

Kuzey Kore'nin bugüne kadar Wagner'e silah temin ettiğini inkar ettiğine dikkati çeken Kirby, ilgili fotoğrafların, 18 Kasım 2022'de Rusya'dan kalkan trenlerin Kuzey Kore'ye geldiğini ve 19 Kasım 2022'de de Kuzey Kore'den silah doldurulan konteynerlerin Rusya'ya geri gönderildiğini gösterdiğini öne sürdü.

Kirby, Wagner'e sağlanan teçhizatın Ukrayna'da sahadaki dinamikleri değiştirmediğini belirterek diğer taraftan Kuzey Kore'nin silah göndermeye devam edeceğini düşündüklerini belirtti.

Eski bir restoran işletmecisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın arkadaşı Yevgeny Prigozhin tarafından kurulan Rus paralı asker grubu, defalarca savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle suçlandı. Wagner, daha önce Kırım, Suriye, Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlandırılmıştı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01

Gelişmelerden Haberdar Olun

@