DOLAR
32,37 +0.15
EURO
35,00 -0.27
ALTIN
2.325,44 +0.22
BIST
9.080 +3.10
BITCOIN
70.979 +1.52
12

Artık Dünya üzerinde 5 okyanus var

Birçok bilim insanının uzun süredir varlığını kabul ettiği okyanusta resmi adımlar atıldı. Antarktika'nın etrafını çevreleyen devasa denize Güney Okyanusu adı verildi. Uzun süredir tartışmalara neden olan okyanusun tanınmasıyla Dünya üzerindeki okyanus sayısı da beşe yükseldi.

DÜNYA 11.06.2021, 00:20
Artık Dünya üzerinde 5 okyanus var

National Geographic Topluluğu Coğrafya Uzmanı Alex Tait, "Güney Okyanusu uzun süredir bilim insanları tarafından tanınıyordu. Ancak uluslararası bir anlaşma olmadığı için şimdiye kadar resmi olarak tanımamıştık.

Diğer okyanuslardan daha soğuk

Bir su kütlesinin okyanus sayılabilmesi için kendine has coğrafi özelliklerinin bulunması gerekiyor. Bilim dünyasında Güney Okyanusu'nun Pasifik ve Atlantik okyanuslarından sadece biraz daha soğuk olup olmadığı yönünde bir tartışma yaşanıyordu.

Bir grup suyun karakterinin diğer iki okyanustan farklı olmadığını sadece soğuk olduğunu söylese de Güney Okyanusu'nun varlığını kabul eden araştırmacılar Antarktika'nın çevresindeki suların farklı olduğunu iddia ediyordu.

ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nde deniz bilimcisi olarak görev yapan Seth Sykore-Bodie, Güney Okyanusu için şu ifadeleri kullanıyor: Oraya gitmiş olan herkes onun büyüleyiciliğini açıklamaya çalışırken zorlanır. Ama herkesin hemfikir olduğu şey orada buz dağları daha mavi, hava daha soğuk, dağlar daha ürkütücü ve görüntü hiçbir yerde olmadığı kadar çekicidir.

Suyun farklı olması ne anlama geliyor?

Okyanuslar devasa su kütleleridir. Örneğin bir bölgeye baraj yapıldığı zaman iklimin değiştiği gözlemlenir. Okyanusların her biri milyonlarca baraja ev sahipliği yapabilecek büyüklükte. Bu su kütleleri bulundukları bölgenin iklimini belirleyebiliyor.

Yani suyun farklı olması aynı zamanda orada ekolojik sınıflandırmanın da farklı olduğu anlamına geliyor. Güney Okyanusu Atlantik ve Pasifik'in sadece biraz daha soğuk sularından oluşmuyor; aksine kendi sularıyla bölgenin doğasını belirliyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@