DOLAR
32,34 +0.23
EURO
35,11 -0.15
ALTIN
2.308,92 +1.38
BIST
9.080 +3.10
BITCOIN
70.649 +2.15
12

ABD'den aşıda patent muafiyetine destek

Hindistan ve Güney Afrika başta olmak üzere pek çok gelişen ülkenin aşı tedarik etmede sorun yaşaması patent muafiyeti tartışmalarını beraberinde getirdi.

DÜNYA 06.05.2021, 08:49
ABD'den aşıda patent muafiyetine destek

Biden yönetimi, pek çok ülkenin koronavirüs aşısına ulaşmakta sorun yaşaması sonrasında dün kritik bir açıklama yaparak Covid-19 aşılarına yönelik patent korumasının kaldırılmasını desteklediklerini açıkladı.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai imzalı yazılı açıklamada, "Bu küresel bir sağlık krizi ve COVID-19 salgınının olağanüstü koşulları olağanüstü önlemler gerektiriyor. Yönetim, fikri mülkiyet hakları korumalarına inanmaktadır ancak bu salgını sona erdirmek adına COVID-19 aşıları için bu korumalardan feragat edilmesini desteklemektedir." dedi.

Açıklamanın devamında ABD halkı için aşı tedarikinin garanti altına alındığına vurgu yapılırken Biden yönetiminin özel sektör ve olası tüm paydaşlarla aşı üretimim ve dağıtımını genişletmek için çalıştığı, aşı için gereken ham maddelerin üretiminin artırılmasına yönelik de çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

Amerika İlaç Araştırmaları ve Üreticileri Grubu ise Biden yönetiminin aşı patentlerinin kaldırılması yönündeki desteğine karşı olduğunu ifade etti. Ticaret grubunun üyeleri arasında AstraZeneca, Pfizer ve Johnson & Johnson gibi aşı üreticileri bulunuyor.

Şirket hisseleri tepetaklak

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, alınan bu karar için "Covid-19 ile mücadelede anıtsal bir an" tanımlarken ABD'nin ahlaki liderliğini övdü.

Öte yandan, Biden yönetiminden gelen açıklama borsada işlem gören büyük ilaç şirketlerinin hisselerinde düşüşe neden oldu. Pfizer ve Roche gün sonunda 40 doların altına inerek yüzde 1 civarı aşağı gelse de en sert darbeyi yüzde 6 gerileyen Moderna hisseleri aldı. Johnson & Johnson hisseleri de dalgalanırken, kapanışı bir önceki güne göre yüzde 0.4 düşüşle kapadı.

Dünya Ticaret Örgütü, üye ülkeleri aşı patentleri üzerindeki fikri mülkiyet haklarını kaldırmak için gerekli geçici kanuni ayarlamaların yapılması adına da çabuk olunması çağrısında bulundu. DTÖ, böyle bir adım atılması için üye 164 ülkenin tamamının onayının gerektiğine ve sürecin uzun sürebileceğine dikkat çekti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35

Gelişmelerden Haberdar Olun

@