DOLAR
32,55 0.00
EURO
34,95 +0.25
ALTIN
2.424,50 +0.05
BIST
9.722 +0.80
BITCOIN
64.489 -3.39
12

ABD askerleri, ülkelerinin Avrupa’daki nükleer silahlarının yerini ifşa etti

Nükleer silahların gözetimiyle görevlendirilen ABD askerlerinin, ‘yanlışlıkla’ ülkelerinin Avrupa’daki nükleer silahların yerlerini ifşa ettiği ortaya çıktı.

DÜNYA 29.05.2021, 21:33
ABD askerleri, ülkelerinin Avrupa’daki nükleer silahlarının yerini ifşa etti

Açık kaynaklı istihbarat konularında uzmanlaşmış İngiltere merkezli internet sitesi Bellingcat, çok konuşulacak bir güvenlik açığını su yüzüne çıkardı. Bellingcat’in yürüttüğü araştırmalara göre, nükleer silah sistemleri ile ilgili bilgileri ezberlemek için cep telefonu uygulamaları kullanan ABD askerleri, bu uygulamalar üzerinden “yanlışlıkla” Avrupa’da bulunan üslerdeki nükleer silahların yerlerini ve kodlarını ifşa etti.

Bellingcat, uygulamalarda ABD’nin Avrupa’da nükleer silah depoladığı belirtilen 6 üssünün her biri için ABD askerlerine ait bilgi kartlarına ulaştı. “Chegg”, “Quizlet” ve “Cram” olarak bilinen uygulamalar üzerinden açığa çıkan bilgiler arasında, üslerin yerleri ve yalnızca ordu mensuplarının bilinmesi gereken gizli kod ve kelimeler yer alıyor. Chegg uygulamasındaki “Study!” (Çalışma) başlıklı 70 bilgi kartında nükleer silahlara ev sahipliği yapan askeri üslerin “konumlarına” ulaşıldığı kaydedildi.

ABD askerleri nükleer başlıkla poz vermiş

Söz konusu gizli bilgilere, arama motoru Google üzerinden belirli askeri terimler ve kısaltmalarla yapılan bir sorgulama ile nükleer silahları barındırdığı düşünülen Avrupa’daki askeri üslerin isimlerine bakılarak kolaylıkla ulaşabildiği ifade edildi. Ortaya çıkan fotoğraflardan birinde, ABD askerlerinin Hollanda’da bulunan Volkel Hava Üssü’nde olduğu görülüyor. 2013 yılında Facebook’a yüklenen fotoğrafta, askerin önünde nükleer başlığın yer aldığı belirtiliyor.

Ayrıca, ortaya çıkarılan bazı bilgi kartlarının 2013 yılına kadar çevrimiçi olarak herkese açık bir şekilde görülebildiği, bazılarının ise en az Nisan 2021’e kadar kullanılmış olduğu aktarıldı.

Bellingcat yazarı Foeke Postma da konuya ilişkin açıklamasında, “Bellingcat, nükleer silahlarla ilişkili olduğu bilinen terimleri aratarak Avrupa’da nükleer sistem depoladığı belirtilen 6 askeri üssün tümünde görev yapan askeri personelin kullandığı bilgi kartlarını keşfetmeyi başardı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10

Gelişmelerden Haberdar Olun

@