DOLAR
32,37 +0.13
EURO
35,01 -0.20
ALTIN
2.326,21 +0.25
BIST
9.121 +0.45
BITCOIN
69.800 -1.13
12

ABD Afganistan'ı sessizce terk ediyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerikan birliklerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin yüzde 90'ından fazlasının tamamlandığını açıkladı.

DÜNYA 08.07.2021, 02:35 08.07.2021, 02:40
ABD Afganistan'ı sessizce terk ediyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerini çekme kararının ardından nisanın son haftasında başlayan çekilme faaliyetleri devam ediyor. Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan ülkenin en büyük hava üssü Bagram’ın yeni Afgan komutanı Asadullah Kohistani, ABD birliklerinin üssü sessizce terk ettiğini söyledi. Öte yandan Afganistan'da yerel güçler arasındaki barış süreci belirsizliğini korurken, hükümete bağlı güvenlik güçleri ve Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Afgan makamlarına göre Taliban son 2 ayda ülke genelinde en az 60 ilçeyi daha ele geçirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Amerikan birliklerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin yüzde 90'ından fazlasının tamamlandığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerini çekme kararının ardından nisanın son haftasında başlayan çekilme faaliyetleri devam ediyor.

CENTCOM'dan, çekilmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Başkan'ın kararından beri ABD, 984 adet C-17 yükü kadar malzemeyi Afganistan'dan çıkardı ve Savunma Lojistik Ajansı'na imha edilmek üzere 17 bin 74 parça ekipman teslim edildi." ifadesine yer verildi.

 

Açıklamada, çıkarılan ekipmanın tamamının personel kullanımından arta kalan malzemelerden oluştuğu, aralarında savunma araçları veya büyük sayılabilecek ekipmanın olmadığı kaydedildi.

ABD'nin Afganistan'daki 7 askeri tesisi, Afgan ulusal ordusuna teslim ettiği vurgulanan açıklamada, "Merkez Kuvvetler Komutanlığı, çekilmenin yüzde 90'ından fazlasının tamamlandığını tahmin ediyor." bilgisi paylaşıldı.

Komutanlık, çekilen asker sayısını henüz resmi olarak açıklamıyor.

ABD, 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilecek

ABD, geçen hafta ülkenin en büyük hava üssü ve ABD'nin yıllarca terör şüphelilerini tuttuğu bir hapishanesinin de bulunduğu Bagram Hava Üssü'nü sessizce boşaltmıştı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan ülkenin en büyük hava üssü Bagram’ın yeni Afgan komutanı Asadullah Kohistani, ABD birliklerinin üssü sessizce terk ettiğini söyledi.

Kohistani, Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, ABD birliklerinin 2 Temmuz Cuma günü yerel saatle 03.00’da Bagram’dan kendisine haber vermeden sessiz bir şekilde ayrıldığını belirtti.

ABD birliklerinin üssü boşalttığının saatler sonra anlaşıldığını dilen getiren Kohistani, "Amerikalıların üsten ayrıldığına ilişkin bazı söylentiler duyduk ve nihayet sabah 07.00 civarında Bagram’dan ayrıldıklarını doğruladık." ifadelerini kullandı.

Kohistani, ABD askerlerinden geriye on binlerce paket hazır gıda ve içecek kaldığını belirtti. Bununla birlikte üste anahtarsız yüzlerce sivil ve zırhlı aracın kaldığını kaydetti.

ABD yönetimi, Taliban ile 29 Şubat 2020'de anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan tamamen çekileceği konusunda mutabık kalmıştı.

Ancak Biden yönetimi, 1 Mayıs'tan başlamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmiş olacaklarını açıklamıştı.

“Ülkemizi bir kez daha kendi ellerimizle inşa etmeliyiz”

Kohistani, NATO ve ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık varlığını "takdir" ettiğini ancak Afganların adım atma zamanının geldiğini söyledi.

Afgan komutan, "Sorunumuzu çözmeliyiz. Ülkemizi güvence altına almalıyız ve ülkemizi bir kez daha kendi ellerimizle inşa etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Taliban'ın ilerleyişi sürüyor

Afganistan'da barış süreci belirsizliğini korurken, hükümete bağlı güvenlik güçleri ve Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan'a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı'nı da iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Afgan makamlarına göre, son 2 ayda ülke genelinde Taliban en az 60 ilçeyi daha ele geçirdi. Taliban ise bu rakamın 143 olduğunu iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derlediği bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 140'dan fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayısının 200'ü geçtiğini savunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36

Gelişmelerden Haberdar Olun

@