DOLAR
32,56 +0.25
EURO
34,77 -0.01
ALTIN
2.491,56 +0.28
BIST
9.525 -0.06
BITCOIN
62.959 +1.65
12

Büyük Evrendeki Yerimizi Anlamak

İnsan kültüründe, sadece yararlı teknolojik mükemmellik arayışından daha ciddi bir şey var.

ÇEVRE 15.02.2020, 12:25 15.02.2020, 12:40
Büyük Evrendeki Yerimizi Anlamak

The Guardian'ın bilim editörü Ian Sample, teorik fizikçi Brian Greene ile yaptığı bir röportajda, geliştirdiği temalar üzerine yakın zamanda yayınlanan “Zamanın Sonuna Kadar: Akıl, Madde ve Gelişen Evrende Anlam Arayışımız” kitabı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Röportaj zaman ve insanın evreni anlama arayışı kadar müzik ve din konularında da çeşitlilik gösteriyor. Greene bize, bilimin tüm bu sorulara ilişkin içgörü sunmasına rağmen kesin bir cevap vermediğini hatırlatıyor.

Green’in kitapta yer alan düşüncelerinden bazıları ve röportaj, kısa bir süre önce Daily Devil Dictionary'de buraya getirilen iki konuya yardımcı oldu. İlk makalemiz, halihazırda yürütülmekte olan Elon Musk’un, dünya atmosferini astronomların şikayet ettikleri binlerce uyduyu gece gökyüzünü keşfetme yeteneklerini zayıflatacak şekilde batırma planındaki tartışmaları incelemişti. İkincisi, Mark Zuckerberg'in, kendisinden “daha ​​büyük” dediği bir şey hakkındaki spekülasyonlarına dayanarak dini dönüşümünün beklenmedik itirafını inceledi.

Belki de Musk'ın inisiyatifiyle kışkırtılan tartışmalardan ilham alan Sample, Greene'e şu soruyu sordu: “Evrenin kökenlerini ve sonlarını düşünen biri olarak gece gökyüzünü görmek ne kadar önemli?”

Greene, gece gökyüzünün vizyonunun insanlık için her zaman sahip olduğu etkiyi yansıtmak için astronomik gözlem üzerindeki etkisi hakkındaki tartışmanın ötesine geçti. Şöyle cevap verdi: “Manhattan'da bu günler, en açık gecelerde yaklaşık üç yıldız görebilirsiniz. Kulağa naif gelebilir, ancak bana her gece daha fazla insan yıldızlarla dolu parlak bir gökyüzüne bakarsa, basit bir şekilde dünyayı daha iyi bir yer haline getirebileceğimizi hissettiriyor. Bu da dünyayı çok daha büyük bir bütünün parçası olduğumuzu bildiğimiz bir yer yapar. Daha az sayıda türün bu deneyime sahip olacağı bir yönde ilerliyoruz. ”

İşte bugünün 3D tanımı:

Grander bütünü:

Sadece karşılaştırılabilir boyuttan daha fazla boyutu olan tam bir varlık, sadece ölçülebilir miktarı değerlendirmek için eğitilmiş olanlar için karışıklığa neden olan bir fikir.

Bağlamsal Not

Yapay insan ortamımızın insanlığın evrenle ilişkisini anlama yeteneğini nasıl bozduğuna dair bu yansıma, Sample'ın Greene'nin “dinin görkemi” olarak adlandırdığı konuyla ilgili bir soru sormasına neden oldu. Bazı insanlar, bilimsel bir tartışma bağlamında teorik bir fizikçi tarafından dile getirilen böyle bir fikri duymak için şaşıracaklar, ancak bilim adamları Greene’in insan deneyimiyle yakından ilgileniyor.

Greene’in düşünceleri daha dikkatli bir şekilde gerekçelendirilmiş gibi görünüyor ve Mark Zuckerberg bunu gerçekten de derinden hissetmiş. Zuckerberg'in “daha ​​büyük” bir şeyi tanımaktan bahsettiği yerde, Greene, Fransızca “grand” kelimesinden türetilen karşılaştırmalı sıfat “grander” i çağrıştırıyor. Fransızca sıfat tam anlamıyla “büyük” anlamına gelir, ancak İngilizcenin aksine, her zaman ölçülebilir olanın ötesine geçen çağrışımlar taşır. “Yükseklik” anlamına gelebilecek veya boyuta atıfta bulunabilecek ilgili “ihtişam” ismini üretmiştir, fakat aynı zamanda heybet gibi bir şey ifade eder.

Zuckerberg'den farklı olarak, Greene, evrenin ihtişamını “topluluk duygusu, hayatlarımızı daha geniş bir bağlamda görmemize izin vermek, bizi ön ayaklarımıza ritüel yoluyla bağlamak ” olarak tanımlamaya çalışır. Zaman içinde “binlerce yıl öncesine uzanan uzun insan kültürü zinciri” ile ilişki kurar. Bir hiyerarşinin tepesinde oturan bir hükümdarın mutlak gücünden bahsetmek yerine, konuştuğu ihtişam insan toplulukları arasında paylaşılan bir şeydir. Paylaşım sadece bir toplumun içinde değil, zaman içinde gerçekleşir. Tarihte kök salmıştır.
Zuckerberg’in kendisini alçakgönüllü hissetmeye zorlayan daha büyük bir şey olduğunun farkına varmadan, Greene bizi farklı bir varoluş sırasını düşünmeye davet ediyor. Ama bu sadece olmakla ilgili değil. Aynı zamanda bir görme ve hissetme sırasıdır. Greene bilimsel bir mistik şeydir, hiçbir şekilde bilime olan ilgisini azaltmaz veya ödün vermez. Quartz'ın fikir editörü Georgia Frances King, onu “galaksilerin en şaşırtıcı fenomenlerini günlük yaşamlarımızla zahmetsizce harmanlayan” çağdaş zamanların en saygın fizikçilerinden biri olarak nitelendirdi. Romantik şair William Wordsworth'un uzun zaman önce bize hatırlattığı gibi, evrenle olan bir ilişki anlayışımız günlük hayatımızın bir parçası - ya da olmalı -:

“Almak ve harcamak güçlerimizi boşa harcıyoruz; -

Doğada gördüğümüz az şey bizimki…

Bundandır her şey için uyumsuzuz. ”

Greene’nin fizikteki karmaşık prensipleri anlamanın bir yolu olarak günlük yaşama cazibesi onu müzik metaforunu kullanmaya itiyor. Örneğin, kemancılar ya da gitaristler, sicim teorisinin önde gelen savunucusu olarak Greene'nin müzikten ilham alması gerektiğini şaşırtmazlardı. Yunan matematikçi Pisagor, müziğin titreşim bilimi olarak düşünülebileceğini gösterdi, sicim teorisinin en büyük içgörü, nesneler olarak parçacıklara değil titreşimlerine odaklanır.

Sadece matematiğe güvenmek yerine, evrenin fiziğini anlamanın anahtarı başka bir yerde, müzik deneyiminde yatıyor olabilir. Greene: “Bana göre müzik, insanların günlük deneyimin ötesinde güçlü bir şeye dokunmak zorunda olduğumuz en doğrudan yoldur.” Her zaman ritim (zaman), melodi (tutarlı dizi) ve uyumun (yakınsama) bütünleşik bir kombinasyonu olan müzik bir şeyler hakkında düşünmeye teşvik eder.

Greene ayrıca “mümkün olan en geniş manzaraya nasıl uyum sağladığımız, mümkün olan en uzun zaman çizelgesi” ve “bizi derinden aydınlatıcı bağlam veren bir şey” arayışımız hakkında görsel sanatları da çağırıyor. Green bize tarihte bir anda, saf faydacılıkla taşınan birçok politikacının ve eğitim düşünürünün eğitime STEM'e (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) dar bir odak koymaya çalıştığı - bazen kibirli bir şekilde biraz sinsice STEAM olabileceğini itiraf ettiği sanatın bir müfredatına girmesi - insan kültüründe sadece yararlı teknolojik mükemmellik arayışından daha ciddi bir şey olduğunu hatırlatıyor.

Tarihsel Not

Greene’in kitabına evrenin tarihine giriş ve tarih anlayışımızın altında yatan zaman fikrini yeniden düşünmek için bir rehber denilebilir. Birçoğumuz için tarih, insanlığımızın eylemlerini zaman içinde oynayan bir dizi bitişik olay olarak nasıl gördüğümüz etrafında inşa edilmiştir. Evrenin temel ilkelerini anlamaya çalışan bir fizikçi olan Greene, kendimize sorduğumuz en temel soruların çoğunun cevaplanamayacağına ve açıklanamayacağına inanıyor. Ancak bu, soruları sormaya devam etmemiz gerektiği anlamına gelmez. Fizikteki belki de en cevapsız soru üzerine yoğunlaşır: Zamanın doğası nedir?

Hatta ne zaman olursa olsun, keşfettiğimize inandığımız gerçek cevaplardan herhangi birini yenme gücüne ve hatta göreve sahip olduğunu kabul ediyor. Bunu çok net bir şekilde ifade ediyor: “Basit cevaplar yok ve her zaman geçerli olacak cevaplar yok.” Bunun yerine “geçici anlayışlarla” çalıştığımızı iddia ediyor. Bazı insanlar, ürettiğimiz şeyin hayal kırıklığı kaynağı olmak için asla kesin bir cevap olmayacağını düşünüyor. Greene onu heyecan verici bulur.

Kısacası, en karmaşık bilim bile duyularımıza günlük anlayışımızın kavrayabileceğinden daha büyük bir şey ortaya koymaktadır. Bilim insanlarını, evrenin mekaniğini keşfetmeye daha fazla ulaşmaya çağırıyor, ancak tüm sırlarını açığa çıkarmasını beklemiyor. Bütün her zaman sadece daha büyük değil aynı zamanda daha büyük, parçalarının toplamından daha görkemli olacaktır.

Greene bizi, “kalıcı bir miras bırakma hizmetinde değil, her birine şaşırtıcı derecede beklenmedik, son derece değerli bir fırsat verildiği için medeniyetimizin tarihsel koşullu inançlarından birini sorgulayan başka bir düşünce ile bırakıyor. .”

Miras, mülktür, yazarlığın bir şey yaratan veya şekillendirenlere atfedilmesidir. Kalıcı bir miras fikri, sahibine ait olan ve asla zamanla yabancılaşamayan bir şey olarak çerçeveleyen yasal sahiplik kavramını çağrıştırır. Greene bunun küstah olabileceğini öne sürüyor. Sanki doğası hiç kimsenin anlamadığı bir zamana sahip olabilirdik.

Sadece fiziksel evrende değil, aynı zamanda bir evrende veya anlayış kültüründe yaşıyoruz. Bu, kazanılabilirliğimiz sayesinde yok etme gücüne sahip olduğumuz bir şey. Benzer şekilde, bugünün medeniyeti ve liderlerinin birçoğu, çağlar boyunca gözlemlenebilir evren hakkındaki anlayışımızı geliştirmemize ve genişletmemize izin veren gezegeni yok etme gücümüzde canlanıyor gibi görünüyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@