DOLAR
32,50 -0.17
EURO
34,98 +0.36
ALTIN
2.435,54 +0.51
BIST
9.717 -0.05
BITCOIN
64.998 +0.06
12

Çin'de Koronavirüs Salgını Üzerine

Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanı Emre Eren Korkmaz, Çin'in Koronavirüsle mücadelesine dair ilginç bilgiler veriyor.

GÜNLÜK MEVZULAR 11.11.2020, 17:49 11.11.2020, 18:16
Çin'de Koronavirüs Salgını Üzerine

Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Türk Bilim İnsanı Doktor Emre Eren Korkmaz, pandemi döndeminde mobilitedeki değişimler üzerine Max Planck Enstitüsü ile yürütülen çalışmada Çinli bir doktora öğrencisinin Çin'in koronavirüs mücadelesine dair yaptığı çalışmadan bilgiler verdi. İlginç bilgilerin yer aldığı araştırmada, Çin'in nasıl mücadele ettiği gözler önüne seriliyor.

Kimse dışarı kaçmasın diye hendekler kazılıyor

Çin'de bir köyde bir kasabada covid-19 vakasına rastlanılırsa o bölgeden sorumlu parti komitesini görevden alıp ceza veriyorlar. Bu nedenle yöneticiler köylerin, kasabaların girişlerine barikatlar kurup, yollarda hendekler kazıyor, giren çıkana izin vermiyor.

Kimsenin yerinden hareket etmesini istemeyen Çin hükümeti, evde oturanların ihtiyaçlarını gidermek için süper mobil ekiplerden yardım alıyor. Kurulan süper mobil ekiplerde görevli kişiler asker ve üniversitelerdeki parti üyelerinden oluşuyor. Bu nedenle mobil ekip sorumsuzlar ve kahramanlar olarak ikiye ayrılıyor.

Çin'de daha pandemi yokken iktidardaki parti mahalleleri küçük ağlar, şebekeler şeklinde düzenliyor. Bu küçük ağların başına da üniversite mezunu bir genç konuluyor ve bu gencin görevi yerel örgütlenmelere yardımcı olmak,denetlemek vs. Bu kurulan şebekeler pandemi döneminde işe yarıyor. Gençler, sorumlu oldukları bölgede her evi düzenli gezip insanların ateşini ölçüyor, ihtiyaçlarını not alıyor. İnternet üzerinden mesajlaşma grupları kurup siparişleri alıyor, online sipariş verilmesini sağlıyor. Daha sonra siparişler de gelince açık bir alana bırakıp sipariş veren kişilere siparişlerini almasını söyleniyor.

Çin'de görevli  bir mobilite işçisi 24 kişinin evde kalmasını mümkün kılıyor.  80 milyon nüfusula Jiangsu'da 300 bine  yakın 'mobilite' eleman bulunuyor.

Çin'de toplu taşıma kullanmak yasak. Sağlıkçılar, gönüllüler, önemli işlerde çalışanlar işe nasıl gidecek?

Bunun için yerel yönetimlere bilgi veriliyor. Evinize kadar gelen servisler sizi alıyor ve gideceğiniz yere kadar bırakıyor. Ulaşımı sağlayan kişilere de Mao döneminde yardımseverliliğiyle ünlenen Leifeng'den esinlenerek Leifeng Filosu ismi veriliyor. Resmi servisler her zaman insanlara yetişemeyebiliyor. Bu dönemde de korkan taksicilik öne çıkıyor fakat cezasını çok büyük  belirliyorlar. 

Teknoloji kullanımı

Koronavirüs salgınına karşı mücadelede teknolojisi de aktif şekilde kullanılıyor. Örneğin havalimanında telefon numaranızı görevliye verdiğinizde görevli sizin tüm mobilitenizi görüp riskli bir yerden gelip gelmediğinizi anlıyor. Yüz tanıma sistemleri siz maske taksanız da sizi tanıyor.  Bu yüz tanıma sistemine bazı insanlar karşı çıkarak, 'koronavirüsle ilgili olmadığı' iddiaları öne sürülüyor. 

Çin'in Anhui kentinde 4 polis 5 bin kişinin yüz tanıma verisini satarken yakalanmıştı.

Yurtdışında okuyan öğrenciler

Çin'de önlemler alınırken yurdışından gelmek isteyen Çinliler de tartışma konusu oluyor. Yurtdışında okuyan öğrenciler vizelerinin bitmesi veya yurtların kapanması nedeniyle zor duruma düşseler de yurtdışına yerleşmeye çalışan sorumsuz zengin aile çocukları olarak görülüyor. Ülkelerine dönen Çinli öğrenciler, tepkiler nedeniyle uçaktan inerken bayrak sallamak ve yüzlerine bayrak çizmek zorunda kalıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11

Gelişmelerden Haberdar Olun

@