DOLAR
32,65 +0.41
EURO
34,77 +0.07
ALTIN
2.515,60 +1.25
BIST
9.525 0.00
BITCOIN
62.000 +0.01
12

ABD-İran sinir savaşı gerilimi artırıyor

İran, ABD'nin nükleer anlaşmaya geri dönmemesi durumunda nükleer santralleri BM denetimlerinden kapatmak için 21 Şubat'a yaklaşıyor

DÜNYA 15.02.2021, 12:40 15.02.2021, 12:43
ABD-İran sinir savaşı gerilimi artırıyor

Yeni ABD Başkanı Joe Biden’in İran nükleer anlaşmasını canlandırma vaadindeki gecikme, Tahran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) müfettişlerinin 21 Şubat’tan itibaren nükleer sahaları ziyaret etmesine izin vermeyeceğini duyurmasıyla bölgedeki gerilimi bir kez daha artırdı.

Trump'ın başkanlığının son haftalarında zirveye çıkan iki uzun süredir düşman arasındaki son gerginliklerin ardından, İran parlamentosu ülkenin nükleer zenginleştirme faaliyetlerini hızlandırmasını ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamındaki taahhütlerine son vermesini gerektiren yasayı kabul etti.

İran parlamentosunun ulusal güvenlik ve dış politika komisyonu sözcüsü ve milletvekili Abolfazl Amouei Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, yasanın yaptırımların TBMM tarafından verilen 21 Şubat tarihine kadar kaldırılmaması halinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

"Önümüzdeki iki hafta içinde İran petrolünün satışı ve İran'ın bankacılık işlemlerinde iyileşme olmazsa, Yaptırımları Kaldırmak için Stratejik Eylem Yasası'nın 6. Maddesi uyarınca, İran tarafından ek protokolün gönüllü olarak uygulanması durdurulacak, "dedi.

2015 yılında, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi - Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri - ve Almanya, Avrupa Birliği ile birlikte, İran ile, önemli kısıtlamalar getiren Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) adlı bir anlaşma imzaladı. yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programına.

Ancak 2018'de ABD Başkanı Donald Trump yönetimindeki ABD anlaşmadan çekildi ve ardından anlaşmayla kaldırılan İran'a tüm yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.

2003 yılında İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamında, ülkenin nükleer programını incelemek ve doğrulamak için BM nükleer ajansı IAEA denetçilerine erişim sağlayan ek bir protokol imzaladı.

Protokol, imzacıların nükleer faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bir beyan sunmalarını gerektiriyor ve eylem gönüllü olsa bile BM ajansına nükleer tesislerine erişim izni veriyor.

Sorumluluk ABD'de

İran, anlaşmayı bırakanın ve taahhütlerini yerine getirmeyi bırakanın Washington olduğunu ileri sürerek, ABD'deki anlaşmanın yeniden canlandırılması sorumluluğunu üstlendi.

Milletvekili, "İran, JCPOA'yı yeniden canlandırmak için acele etmiyor, ancak yaptırımların etkili bir şekilde kaldırılmasının ardından yükümlülüklerine geri dönecek.

Nükleer zenginleştirme son haftalarda% 20'ye kadar yükselmiş olsa da, yasa hükümete, yeni ABD yönetimi anlaşmayı canlandırmazsa, ülkenin nükleer tesislerinin 21 Şubat'tan itibaren denetlenmesine izin vermemesini zorunlu kılıyor.

Amouei, İran'ın yine de koruma önlemi anlaşmasına göre BM nükleer izleme örgütü gözetiminde teftişleri kabul edeceğini, ancak NPT protokolüne dayalı teftişleri kabul etmeyeceğini söyledi.

"İran, yaptırımları kaldırmak yerine JCPOA çerçevesinde ek protokolün uygulanmasını gönüllü olarak kabul etti. Ancak yaptırımlar kaldırılmadan, İran şu anda protokolü uygulamak için bir neden görmüyor" dedi.

Ayrıca, eylemin İran'ın 2015 yılında dünya güçleriyle imzaladığı nükleer anlaşmanın 26. ve 36. paragrafları ile uyumlu olduğunu ve diğer tarafların onu "yeniden canlandırmak" istiyorlarsa "önce yükümlülüklerini yerine getirmeleri" gerektiğini söyledi.

İranlı milletvekili, yeni ABD yönetiminden önceki yönetimin "başarısızlığı" hakkında "temel bir değerlendirme" yapmasını istedi.

Ranians, Biden'ın Trump politikası izlediğini söylüyor

2015 anlaşmasını müzakere eden İran ekibinin bir parçası olan Sayed Mohammad Marandi'ye göre, Biden yönetimindeki ABD, Trump'ın nükleer anlaşmayı ihlal etme politikasını sürdürmeye devam ettiği için İran taahhütlerini yerine getirmeye devam edemez.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif geçtiğimiz hafta ülkesinin 21 Şubat tarihine kadar bağlı olduğunu söylerken, ek bir protokol uygulamamanın 2015 anlaşmasının kapılarını kapatmak anlamına gelmediğini vurguladı.

Washington’u, öngörülen süreden önce nükleer anlaşmaya dönmek için derhal harekete geçmeye çağırdı.

İran'ın Yüksek Lideri Ali Hamaney de, ülkenin ancak ABD'nin yaptırımları İran'ın "doğrulayabileceği" şekilde kaldırmasının ardından anlaşmaya tam olarak uyacağını açıkladı.

Geçen ay kıdemli bir milletvekili, ABD'nin yaptırımlarının 21 Şubat'a kadar kaldırılmaması halinde İran'ın UAEK müfettişlerini sınır dışı edeceği konusunda uyardı.

“İran, özellikle finans, bankacılık ve petrol sektörlerinde İran'a yönelik yaptırımların söz konusu güne kadar kaldırılmaması halinde, şüphesiz ek protokolün gönüllü olarak uygulanmasını durduracaktır. Bu, İran Parlamentosu tarafından kabul edilen bir yasadır. Milletvekili Ahmed Amirabadi, hükümet bu yasayı uygulamaya kararlıdır ”dedi.

İran Atom Enerjisi Teşkilatı (AEOI) sözcüsü Behrouz Kamalvandi, ajansının BM bekçi köpeği tarafından nükleer teftişler konusunda yasaya tamamen uyacağını söyledi. Ayrıca Natanz nükleer tesisinde "üç ay içinde" 1000 IR2M santrifüj kurulacağını duyurdu. Uzmanlara göre IR2M, Tahran tarafından kullanılan mevcut ekipmandan iki veya üç kat daha hızlı zenginleşebilir.

AA

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03

Gelişmelerden Haberdar Olun

@