DOLAR
32,45 -0.15
EURO
34,83 -0.66
ALTIN
2.439,70 +0.14
BIST
9.916 +2.05
BITCOIN
62.512 -2.32
12

5G Teknolojisinin 2020 yılındaki geleceği

Ses hızına yetiştik. Işık hızına da yetişmeye çalışıyoruz. Peki teknolojinin hızına nasıl yetişeceğiz?

TEKNOLOJİ 21.01.2020, 19:12
5G Teknolojisinin 2020 yılındaki geleceği

Teknoloji hızla gelişiyor. Haliyle son dönemde 5G teknolojisinin de kendisine önemli bir hızla gelişme bulduğunu söyleyebiliriz. Peki 2020 yılının önemli teknolojileri arasında görülen 5G, aslında nedir ve gelecekte bizi neler bekliyor?

Hızlı interneti işaret eden 5G teknolojisi aslında akıllı telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapının yeni kurallar ile yeniden yapılandırılması olarak tanımlanıyor. Yani bu bağlamda radyo frekansları, işlemciler ve söz konusu antenlerin kullanılmasında yapılan iyileştirmelere deniliyor.

Bu altyapı ve hızların yükselmesi, için normalde daha uzun yılların geçmesi gerekiyordu. Ancak günümüz teknolojisinin hem çok hızlı gelişmesi hem de değişmesi bu sürelerin kısalmasını sağladı. 5G denilen teknoloji de söz konusu altyapının 5. kez değiştirilmesi anlamına geliyor. Değiştirilen bu altyapı ise yeni teknolojik cihazlara ihtiyaç duyuyor.

5G desteğinde G ifadesi jenerasyon (generation) anlamına geliyor. İnternet hızlarının artmasını ifade eden bu kavram internet teknolojisindeki 5. kuşağı ifade ediyor. 5G, önceki 4G ya da 3G mobil şebekelerinden daha hızlı veri transferi sağlayabilecek olmasıyla diğer kuşaklardan ayrılıyor.

Jenerasyonlar arasındaki farklara baktığımızda ise, 1G, 5110, 3210 gibi ilk cep telefonu modellerinde kullanılıyordu, sonrasında, 2G, dijital cep telefonu teknolojileriyle hayatımıza girdi. 3G’ye geldiğimizde ise saniyede 200 kilobaytlık veri alışverişi yapılması sağlanıyordu.

4G ve 4.5G ise şu an kullandığımız mobil internet hızını ifade ediyor. Ancak 5G ile birlikte yenileşme ve gelişme de bizi bekliyor.

5G ile hayatımızda neler değişecek?

Bu teknolojinin öncelikle çok hızlı olduğunu söyleyelim. Lider işlemci firması Qualcomm yaptığı 5G hız testlerinde ulaştığı sonuçlara göre şu an kullandığımız 4G iletişiminden 20 kat hızlı bir teknoloji ile karşılaşacağız. Yapılan testlerde ortaya çıkan 5G hızlarına göre, saniyede 4,5 gigabit’e çıkan bu teknoloji, lag ve  donma sorunlarını ortadan kaldıracak gibi duruyor.

Bunları somutlaştırmak gerekirse, yüksek çözünürlüklü bir film indirmek istiyorsanız, 5G ile 15 saniye sürecek. Bununla birlikte mobil bir oyun oynuyorsunuz, fps hızları düşük olduğu için oynayamama gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bu saydıklarımız elbette örnek. 5G teknolojisiyle birlikte sosyal hayatınızdan, iş hayatına eğitimden, sağlığa birçok uygulamada yeni iş alanları doğacak ve birçok noktada 5G hayatı değiştirecek. En azından planlar o yönde.

5G ne zaman aktif olarak kullanılabilecek?

Bu yılın başlarında 5G teknolojisine bağlı cihazların tanıtıldığını gördük. Bu alanda öncü olan İspanya'nın Barcelona şehrinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılan son model akıllı telefonların bazılarında bu teknolojinin kullanılacağı gösterilmiş olsa da şu an için 5G altyapısının hazır olmadığını söyleyelim.

Bu alanda en büyük yatırımları yapan ve önemli teknolojik gelişmelere sahne olan Huawei de ABD ambargosu sonrası hızını yavaşlatmak zorunda kalmış durumda. Avrupa’nın birçok şehrinde gerekli altyapı çalışmalarını yapmaya başlayan Çinli teknoloji devinin ABD ile arasında geçen gerginlik ile birlikte çalışmaları da yavaşladı diyebiliriz.

5G hizmetinin verileceği ilk bölge ise ABD olacağı söyleniyor. Ancak kesin bir tarih henüz bulunmuyor. ABD'yi İngiltere, Almanya, İsviçre, Çin, Güney Kore ve Avustralya’nın takip edeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de ne zaman göreceğiz dediğinizi duyar gibiyim, ama maalesef Türkiye için bir tarih vermek mümkün değil.

İnternet hızları artıyor ancak başka neler olacak?

Öncelikle internet çok daha hızlı hale gelecek evet. Bunun yanında, bağlantıların kopma ihtimali azalacak. Bir şebekenin birden fazla cihaza bağlanma seçeneği olacak. Bu ise akıllara direkt IoT yani Nesnelerin İnterneti kavramını getiriyor. Eşyaların akıllanması, otomobil ve kullandığımız her elektronik nesnenin birbiri arasında iletişim kurmasını sağlıyor. Kulağa mükemmel geliyor değil mi? Tıpkı, bilim kurgu filmindeymişçesine.

Nesnelerin İnterneti vizyonunu açıklayan Verizon, 5G’yi öncelikle evlerde kullanmayı hedeflediğini belirterek 5G ile, ilk olarak evlerdeki Wi-Fi ile yarışacak. Bunlara ek olarak gelişmiş şehir ve altyapılarıyla ün salmış Finlandiya’da yer alan 5G geliştirme merkezi Twitch benzeri bir oyun sitesi, sanal gerçeklik ile felç rehabilitasyon hizmeti ve bunların yanında akıllı bandajlar ve söz konusu sağlık cihazları ile birçok veriyi toplamayı kolay hale getirecek ekipmanlar geliştiriyor.

5G hakkında yapılan olumsuz eleştiriler neler?

Önemli haber sitelerinin ve belirli blog yazıların söz konusu teknoloji hakkında olumsuz yönlerinin dile getirilmesinin ardından ilk 5G teknolojisinin kullanılacağı ülkelerin yetkili kurulları araştırmalar yapmaya başladı. Tehlikeli olarak bahsedilenlere bakıldığında ise 5G ile birlikte radyasyonun artacağı baz istasyonlarının yaşam alanlarını etkileyeceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Bu iddiaların ardından Belçika hükümeti radyasyon endişeleri üzerine 5G testlerini durdurdu . İsviçre 5G ağı tarafından ortaya çıkan riskleri izliyor. İngiltere’de ise, parlamentoda 5G'nin "istenmeyen sonuçları" tartışma konusu oldu. Bunların ardından daha gelişmemiş olan teknoloji, 5G korkuları adı altında bir akım haline geldi. Fakat işler tam da öyle değil.

Söz konusu iddiaların ardına bakıldığında ve biraz araştırıldığında komplo teorilerinin egemenliğini göreceksiniz. Bazı insanlar 5G'nin silahlarla aynı dalga boylarında olduğunu iddia ediyor. Ya da askeri kuvvetler tarafından düşmanı etkisiz hale getirmek için kullanılıyor.

İnsanlar, her yeni nesil cep telefonu altyapısında kullanılan daha küçük dalga boylarının hiçbir zaman test edilmediğini ve bu nedenle bu teknolojik deney için kobay olduğumuzu iddia ettiler. Bunun gibi birçok iddia bulunuyor. Ancak bu iddiaların hiçbiri doğru değil, en azından öyle gözüküyor. Uzmanlar söz konusu 5G dalga boylarının güvenli olduğunu ve yıllarca test edildiğini söylüyor. Bunun aksine bir telefon şebekesinde 5G teknolojisinden çok daha tehlikeli olabileceği söyleniyor ama birçok kişi bunu göz önünde tutmuyor.

5G teknolojisi için neler söyleniyorsa söylensin, teknolojinin ve internet hızlarının gelişmesi açısından bir devrim niteliği taşıyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde, çok hızlı internete sahip akıllı telefonlar, birbiriyle kolay etkileşim halinde olan buzdolabı ve otomobil işlerimizin çok daha hızlı işlemesini sağlayacak. Bunlar göz önüne alındığında sanıyorum ki bu teknolojinin kullanımının çeşitlenmesi de ardından çok hızlı gerçekleşecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@