-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

’14 Mart Tıp Bayramı’ kutlu olsun!

SAĞLIK

Bugün sadece koronavirüsle değil, zamanla, ailelerine duydukları özlemle, karla kaplı yollarla da savaşan fedakar sağlık çalışanlarımızın günü, 14 Mart Tıp Bayramı…

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle çok sayıda mesai arkadaşını kaybeden sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı‘nı bu yıl buruk kutluyor.

“Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” okulunun açıldığı gün, Türkiye’de modern Tıp Bayramı’nın başlangıcı kabul ediliyor.

Tıp Bayramı’nın tarihi

14 Mart 1827’de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire açıldı. Okulun açılmasını, Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet önermişti.

1919 yılında ilk Tıp Bayramı kutlandı. O yıl Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencileri, Tıbbiye binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak işgale karşı mücadele başlattı. Böylece Tıp Bayramı, yurt savunma hareketi olarak başladı.

1929’da ise Bursa’da ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olan 12 Mayıs Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi. 14 Mart Tıp Bayramı olarak kabul edildi.

1976 yılında ise 14 Mart’ı içine alan hafta “Tıp Haftası” olarak kabul edildi.

Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’na koronavirüs nedeniyle hüzünlü girdi

Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’den itibaren fedakarca görev yapan sağlık çalışanları, yoğun bakım servisinde hastalarını yaşatmak için mücadele veriyor.

Sürecin başından bu yana salgın hastanesi şeklinde hizmet veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Servisi’nde görevli sağlık çalışanları geçen yılki gibi bu sene de 14 Mart Tıp Bayramı’nda hastalarına nefes olmanın gururunu yaşıyor.

Salgınla ön saflarında mücadele eden ve bu süreçte çok sayıda mesai arkadaşını kaybeden sağlık çalışanları, acılarını kalplerine gömerek Kovid-19’la savaşmaya devam ediyor.

Sağlık çalışanlarını en çok mutlu eden anlar ise yoğun bakım servisinde solunum cihazından ayrılarak yeniden nefes almaya başlayan Kovid-19 hastalarını gördükleri zamanlar oluyor.

O an tüm yorgunluklarını unutan sağlık çalışanları, yeniden artan vaka sayıları karşısında moralleri bozulsa da mücadeleyi asla bırakmıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.