-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden Çekiliyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini dile getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkeleri örnek göstererek Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan gibi ülkeleri örnek göstererek Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

AK Parti’nin MYK toplantısında iddialara göre AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Toplantıya katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül sözleşmeden çıkılması gerektiğini ifade ederken, MYK üyelerinin çoğunluğu sözleşmedeki bazı ifadelerin ve maddelerin Türk aile yapısına ve ahlaki değerlere aykırı olduğunu dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk gibi bazı isimler ise toplantıda sözleşmeden çıkmanın doğru olmayacağı yönünde görüş bildirdi. MYK üyelerinin bazıları ise orta yol olarak sözleşmeden çıkmak yerine farklı bir fikir sunarak, ‘niyet beyanı’ ile hangi maddelerin uygulanmayacağının belirlenmesini savundu.

Dört saat süren tartışmalardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan sözleşme ile ilgili hazırlanan ayrıntılı bir raporu MYK üyelerine anlattı. Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi’nin bazı ülkelerin yüksek mahkemeleri tarafındani iptal edildiğini hatırlattı. Sözleşmenin hazırlanması, imzalanması, neler içerdiğine ilişkin rapordan alıntılar yapan Erdoğan, sözleşmeden çekilen Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan örnekler verdi. Bu ülkelerin çekilme gerekçeleri olarak sözleşmedeki eşcinselliği teşvik eden ifadelerin varlığı olduğuna dikkat çekti.. Erdoğan, bu raporla ilgili değerlendirmesinden sonra Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu toplantıda tartışılan çekilmenin nasıl olacağına dair detayları açıkladı.

Teknik olarak Cumhurbaşkanı’nın başka bir işlem gerekmeksizin sözleşmeden çekilme yetkisinin bulunduğu belirtildi. Çavuşoğlu çekilme ile ilgili olarak “Sözleşme’ye ilişkin hükümlerin Bakanlar Kurulu tarafından yürütüleceği belirtiliyor. Bugün Bakanlar Kurulunun yetkisi Cumhurbaşkanı’na geçtiği için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çekilmek mümkün olabilir. Ama niyet beyanı diye bir yöntem de var. Türkiye, ilgili kurumlara mektup yazarak bu niyeti beyanını bildirebilir. Sözleşme’den çekilmeden, hangi konulara katılmadığını beyan edebilir” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.