-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Karadeniz’deki sel felaketinde ölü sayısı artıyor!

Gündem

AFAD, yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10 vatandaşımızın, Sinop’ta 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmalarının ise devam ettiğini duyurdu.

Karadeniz Bölgesi sel ve heyelanlarla boğuşuyor. Aşırı yağışın ve dere kenarlarına yapılaşmanın neden olduğu afetlerde şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi de sel sularına kapıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) şiddetli yağışlara ilişkin yapılan açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10 vatandaşımız, Sinop’ta 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

Kurum ve kuruluşlar çalışmalara destek veriyor

Açıklamada, afetin yaşandığı illerdeki personel, araç ve gereç sayılarıyla ilgili, şu bilgiler paylaşıldı:

“Bartın’da 208 personel, 1 arama köpeği, 15 araç, 7 ambulans, 1 mobil koordinasyon tırı, 74 iş makinesi, 1 bot ve 4 motopomp, Kastamonu’da 701 personel, 59 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 mobil koordinasyon tırı, 1 mobil harekat merkezi, 219 iş makinesi, 7 bot ve 11 motopomp, Sinop’ta 575 personel ile 8 helikopter, 80 araç, 1 mobil koordinasyon merkezi, 27 ambulans, 109 iş makinesi, 3 bot ve 2 motopomp bulunuyor. Bölgede, AFAD 68 personel ve 8 araç, Sahil Güvenlik Komutanlığı 17 personel ve 14 bot, Jandarma Genel Komutanlığı 7 tim (346 personel), 900 personel, 6 arama kurtarma köpeği, 5 kadavra köpeği, 1 mobil mutfak tırı ve mobil komuta aracı, 2 kamyon, 1 jeneratör, Emniyet Genel Müdürlüğü 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 3 helikopter, 1 İHA, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Afet Tırı, 25 belediye 10 itfaiye ekibi, 27 iş makinesi ve 3 jeneratör, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyeler çok sayıda iş makinesi sevk etti.”

Bölgede tahliye çalışmaları sürüyor

Bazı bölgelerde tahliye çalışmalarına devam edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Bartın’ın Ulus ilçesi Zaferköy Ağdacı Mahallesi’nde selin ardından 300 afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi. Kastamonu’nun Cide ilçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaş tahliye edildi. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti sürüyor. Sinop’un Ayancık ilçesi Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildi. Ayancık ilçesinden 2 Sahil Güvenlik, 2 Kara Kuvvetleri helikopteri ile tahliye çalışmaları sürüyor.

Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 194 köye ve Sinop’ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilemediği ifade edilerek, Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracının, Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere ise Samsun’dan jeneratör sevk edildiği vurgulandı.

“Kastamonu ve Bartın’da 2 köprü yıkıldı”

Açıklamada, Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde göçük meydana geldiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“Kastamonu’da 2, Bartın’da 2 köprü yıkılmış olup 3 ilde birçok köprü hasar görmüştür. Sinop Ayancık ilçesine ulaşım köy yollarından sağlanmaktadır. Bölgede yürütülen çalışmalara karayollarından 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamakta olup, itfaiye ekipleri su boşaltma çalışmaları yürütmektedir. Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan kamyon, lastikli ekskavatör, vidanjör, yükleyici ve lowbed görevlendirmesi yapılmıştır.”

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde 77 personel/gönüllü, 7 ikram aracı ve 22 araç görevlendirildiği vurgulanarak, 500 sıcak yemek, 1050 kumanya, 1768 ikramlık malzeme, 1229 içecek ve 2 bin 434 su dağıtımının yapıldığı bildirildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.