-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Mekke valisinden kadın rapçiye tutuklama emri

GENÇ NESİL

Bazı sosyal medya kullanıcıları Ayasel Slay'ın Mekke kızlarıyla ilgili rap videosunu şehrin kutsallığına hakaret ettiği için eleştirdiler.

Suudi yetkililer, kutsal şehrin geleneklerine karşı saldırgan olduğunu belirten Bint Mekke veya Mekke'den Kız için bir müzik videosunda yer alan bir kadın rapçinin tutuklanmasını emretti.

Videoda, Ayasel Slay olarak tanımlanan Suudi bir kadın, İslam'ın en kutsal yerine, Kabe'ye ev sahipliği yapan Mekke'den gurur duyuyor.

Video, geçen hafta Ayasel'in YouTube kanalına yüklendi ve içerikte yedek dansçıları olarak bir grup gülümseyen çocukla bir kafede rap yapıldığı görüldü.

Mekke'den bir kadının güzellik ve güç açısından diğer tüm Suudi kadınlarını nasıl aştığını anlatan Ayasel, "Bir Mekke kızı tek ihtiyacınız olan / Onu üzmeyin, size zarar verecek."

"Onunla Sünneti tamamlayabilirsin / Onunla hayatın Cennet olacak" diye gururla söylüyor!

Perşembe günü, Mekke bölgesel yetkilileri bir Tweet'de valinin Ayasel ve video prodüksiyon ekibinin kovuşturulması yönünde talimatlar verdiğini söyledi.

"Mekke Prensi Halid bin Faysal, Mekke halkının gelenek ve göreneklerini rahatsız eden ve saygın nüfusunun kimliği ve gelenekleriyle çelişen Bint Mekke rap şarkısından sorumlu olanların tutuklanmasını emretti," dedi tweette.

Sosyal medya fırtınası

Şarkı, Ayasel'in Afrika kökenlerine yönelik #You_Are_Not_Mecca's_Girls etiketinde kullanılan ırksal alt tonlarla sosyal medyadan güçlü tepkiler aldı.

"Bu ahlaksızlık yeterli," dedi bir kullanıcı videoya bakarak. "Umarım bu Afrikalı kadına verilen hapis cezası, daha sonra onu ülkesine geri gönderir."

Bir kullanıcı, "Hemen sınır dışı edilme, Mekke'den olduğunu iddia eden her yabancıyı sorumlu tutmanın yanı sıra cevaptır" dedi.

"Burada yaşayan tüm Somaliler de dahil," diye cevapladı başka bir.

Diğerleri bu yorumlara karşı konuştu.

"Bir şeyin sınır dışı edilmesi gerekiyorsa, bu sizin ırkçılığınız, kibiriniz ve kendinize derin saygınızdır," diye cevapladı bir Twitter kullanıcısı.

Twitter kullanıcısı Nouf al-Qahtani, "Şarkıcı genç ve belki de Mekke kutsal bir yer olduğu ve statüsüne saygı gösterdiği için hatalarını fark etti” dedi. "Ama yorumlarınızın ırkçı seviyelere düşmesine izin vermeyin... Irkçılık toplumda bir hastalıktır."

Başka bir sosyal kullanıcı alaycı bir şekilde, "[Bazı] Suudiler şarkıcının siyah olduğunu ve Mekke'nin sarı saçlı ve mavi gözlü kadınlarıyla tanınıyormuş gibi Mekke'den olamayacağını söylüyorlar."

Yorumlar ayrıca Suudi yetkililerin ikiyüzlülük ve çifte standart olduğunu ve rap videosuna tepkilerini söylediklerini de belirtti.

"Ne zıt bir durum ... [hükümet] şarkıcıları ve dansçıları ülkeye davet ediyor ve kimse itiraz etmiyor ama bu kız bu şarkıyı yaptı ve şimdi herkes ona karşı mı?" diye sordu sosyal medya kullanıcısı Sultan el-Hamedi.

Bir Suudi kadın rapçi ilk kez bir video yayınlamıyor. Haziran 2018'de Leesa A adında bir rapçi, ülkenin kadınların kadınların araba kullanmasını yasaklayan yasağını kaldırmasını kutladığı bir video bıraktı. Video viral hale geldi, ancak Asayel Slay'ın şarkısının aksine iyi karşılandı.

Suudi Arabistan, son yıllarda, kadınlara eğlence ve turizm için muhafazakar krallığı sürme ve açma hakkı vermek de dahil olmak üzere Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MBS) tarafından desteklenen bir dizi sosyal ve ekonomik reformlar gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, reformlara, Loujain al-Halthloul da dahil olmak üzere yüksek profilli kadın hakları aktivistlerinin tutuklanması ve gazeteci Jamal Khashoggi'nin 2018'deki ülkenin İstanbul konsolosluğundaki Suudi ajanları tarafından öldürülmesi de dahil olmak üzere hükümet eleştirmenleri üzerinde derin bir baskı yaşandı.

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'ın insan hakları sicilini "dipsiz" olarak nitelendirerek, ulusun "hükümetin eleştirmenlerine karşı kapsamlı bir baskı altında" olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.